Dünya Demir Leydi öldü

Demir Leydi öldü

Paylaş
Demir Leydi öldü

İngiltere'nin eski başbakanlarından 'Demir Leydi' lakaplı Margaret Thatcher, 87 yaşında hayatını kaybetti. Thatcher, yaşarken heykeli dikilen ilk İngiliz Başbakanı olmuştu

POSTA İNTERNET

İngiltere eski başbakanlarından Muhafazakâr Parti eski lideri Barones Margaret Thatcher 87 yaşında hayatını kaybetti. Sözcüsü, Thatcher'ın bu sabah öldüğünü açıkladı. Thatcher'ın sağlık durumu uzun süredir iyi değildi.

TÜRKİYE'DEKİ İLK RÖPORTAJINI
GAZETECİ MEHMET ALİ BİRAND'A VERMİŞTİ

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer9476","9476","201304","9476-1.jpg");

İngiltere’nin 'Demir Leydi' lakaplı ilk kadın başbakanı Margaret Thatcher, 87 yaşında geçirdiği felç sonrası hayatını kaybetti.
Thatcher’ın sözcüsü Lord Bell yaptığı açıklamada, "Barones Thatcher’ın çocukları Mark ve Carol, annelerini kaybetmekten dolayı büyük üzüntü içindeler" dedi. 1979-1990 yıllarında İngiltere Başbakanlığı yapan Muhafazakar Partili Thatcher, siyasi hayatına 1959 yılında Finchley bölgesinden milletvekili seçilerek başladı.

SİYASİ PARTİNİN BAŞINDAKİ İLK KADIN


İngiliz Parlamentosu’na girmeden önce avukatlık yapan Thatcher, 1970 yılında Eğitim ve Bilimden Sorumlu Devlet Bakanı görevine getirildi. 1975 yılında, o dönemde muhalefette olan Muhafazakar Parti’nin liderliğine seçilen Thatcher, Birleşik Krallık’ta bir siyasi partinin başına geçen ilk kadın oldu. İngiltere’de 1979 yılında yapılan genel seçimle başbakan olan Thatcher, göreve başlamasından hemen sonra kendi ifadesiyle "ulusal çöküşte olan ülkesini kurtarmak için" bir dizi siyasi ve ekonomik girişimde bulundu. Thatcher, katı ekonomi politikaları nedeniyle eleştirilse de 1982 yılında ülkesinin Arjantin’e karşı giriştiği Falkland Savaşı’ndaki zaferle siyasi desteğini artırdı.

ÜÇ DÖNEM BAŞKANLIK YAPTI


Üç dönem üst üste başbakanlığa seçilen Thatcher’ın, 1987’deki son seçim zaferinin ardından Avrupa Topluluğu ve vergilerle ilgili görüşleri partisi içinde destek bulmadı. Thatcher, bunun üzerine Kasım 1990’da başbakanlıktan ve Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etti. İki yıl daha partisinin arka sıralarında görev yapan Thatcher, 1992 genel seçiminde 66 yaşındayken parlamentodan ayrıldı. Lordlar Kamarası’nın üyesi olan ve Barones unvanı bulunan Thatcher, son yıllarda sağlık sorunları yüzünden sıklıkla hastaneye yatıyordu. Dönemin Sovyetler Birliği’nden bir gazeteci, uyguladığı politikalar ve liderlik özellikleri dolayısıyla Thatcher’ı "Demir Leydi" olarak nitelemiş, bu lakap İngiltere’nin ilk kadın başbakanının ismiyle birlikte anılmaya başlamıştı. Margaret Thatcher’ın Alzheimer hastalığı ve başbakanlığıyla ilgili 2011 yılında, ünlü Amerikalı aktris Meryl Streep’in oynadığı "Demir Leydi" filmi yapılmıştı.

LAKABINI BİR SOVYET GAZETECİ TAKTI



İngiltere'nin en uzun süre görev yapan (1979-1990) başbakanı olan Margaret Thatcher, taviz vermez siyasi kişiliği ve katı liderlik tarzı nedeniyle bir Sovyet gazeteci tarafından 'Demir Leydi' olarak nitelendirilmiş ve bu isim adeta kimliğine yapışmıştı.



HAYATI FİLM OLMUŞTU

>>FOTOĞRAFLARLA MARGARET THATCHER

Muhafazakâr görüşlerle yoğrulmuş 'Thatcherizm'in de mimarı olan 'Barones Thatcher', ayrıca ülkesinin ilk ve tek kadın başbakanıydı.

'MADEM BRONZ, ÖYLE KALSIN. PASLANMAZ'



Thatcher, hayattayken heykeli dikilen ilk İngiliz başbakanı olmuştu. Şubat 2007’de, sağ kolunu kaldırmış, milletvekillerine hitap ederken gösteren 'Barones Thatcher' heykeli, Parlamento’ya dikilmişti.

Heykelin bronzdan yapıldığını öğrenince, “Demir olmasını tercih ederdim ama madem bronzdan yapıldı, öyle olsun. Paslanmaz” demişti.

İNGİLTERE TARİHİNE DERİN İZLER BIRAKTI

İngiltere’de 11 yıl boyunca başbakanlık görevinde bulunan Margaret Thatcher, ekonomik, sosyal ve siyasi alandaki icraatlarıyla ülke tarihine damgasını vuran isimler arasında yer aldı. Thatcher’ın iktidarda kaldığı 1979-1990 yılları arasında İngiltere tarihi olaylara sahne oldu. Ülkesinin ilk kadın başbakanı olan Thatcher, 1979’daki seçim zaferinden sonra geniş kapsamlı reformlara imza atmaya başladı.Thatcher, iktidara geldikten hemen sonra mali politikaları sıkılaştırdı ve özelleştirmelere gitti. İngiltere’de o dönemde en büyük sorunlardan biri olarak gösterilen işsizlik artsa da, enflasyon düşmeye başladı.

FALKLAND'A 40 BİN ASKER YOLLADI


İran’ın Londra Büyükelçiliği’nin 1980 yılında İranlı militanlarca 6 gün boyunca işgal etmesi üzerine komandoları görevlendirdi. Baskında 6 militandan 5’i öldürüldü ve tüm rehineler kurtarıldı. Olaydan sonra Thatcher’ın "sert kadın" imajı güçlendi. Thatcher, 1982’de Arjantin’in Falkland adalarını işgal etmesi üzerine bölgeye 40 bin askerlik bir güç gönderdi. Thatcher’ın Falkland için giriştiği savaşı kazanması ülkesinde popülaritesini artırdı. Thatcher, bu olaydan sonra "Demir Lady" olarak tanındı.

IRA'NIN SALDIRISINDA YARA BİLE ALMADI

Thatcher, terör örgütü IRA’nın da hedefi oldu ancak 1984’te Brighton’ta kaldığı otelde meydana gelen bombalı saldırıdan yara almadan kurtuldu. Saldırıda biri milletvekili 4 kişi hayatını kaybetti. Thatcher, 1997 yılı itibarı ile Hong Kong’un Çin’e devredilmesi için 1984’te anlaşma imzaladı. Aynı yıl kömür madenlerini kapatma kararı alması üzerine İngiltere’de 1 yıl sürecek grevler ve işçi olayları başladı. Thatcher, her şeye rağmen özelleştirmelere devam etti.

ABD İLE HAREKET ETME KARARI ALDI


Avrupa’ya en büyük yetki devrine izin veren Avrupa Ortak Pazarı anlaşmasını 1986 yılında imzalayan Thatcher, daha sonra federalistler tarafından kandırıldığını iddia etti. Aynı yıl, ABD uçaklarının Libya’yı bombalamasına onay veren Thatcher, 1987’de üçüncü kez genel seçimleri kazandı. İngiltere’de 1989 yılına gelindiğinde dışişleri bakanı olan John Major’ın yıldızı parlarken, Thatcher zayıflamaya başladı. Avrupa’da tek para birimi kullanılmasına karşı çıkması bunda etkili oldu. Ekonomik önlemler kapsamında 1990 yılında "kelle vergisi" konulması üzerine İngiltere’de olaylar çıktı. Saddam Hüseyin’in 1990 yılında Kuveyt’i işgal etmesi üzerine Thatcher hükümeti ABD ile hareket etme kararı aldı. Thatcher, aynı yılın kasım ayında 11 yıldan uzun süren iktidarının ardından başbakanlıktan istifa etti.

'BÜYÜK BİR LİDERİ KAYBETTİK'

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkenin ilk kadın Başbakanı Margaret Thatcher’ın vefatı dolayısıyla yayımladığı mesajında, "Büyük bir lider, başbakan ve Britanyalıyı kaybettik" ifadesini kullandı. Thatcher’ın vefatı dolayısıyla İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve İngiltere Başbakanı Cameron taziye mesajları yayımladı. Kraliçe’nin resmi konutu Buckingham Sarayı’ndan yapılan açıklamada, "Kraliçe, Barones Thatcher’ın vefatını öğrenmekten üzüntü duymuştur. Majesteleri, Thatcher’ın ailesine özel bir taziye mesajı gönderecektir" denildi.

BAŞBAKAN AVRUPA TURUNU KESTİ

İspanya’da bulunan ve Thatcher’ın vefatı nedeniyle Avrupa turunu yarıda keserek ülkesine dönmeye karar veren Başbakan David Cameron da, "Thatcher’ın vefatını öğrenmekten dolayı çok üzgünüm. Büyük bir lider, başbakan ve Britanyalıyı kaybettik" açıklamasında bulundu. İngiltere’nin "Demir Leydi" lakaplı ilk kadın Başbakanı Thatcher geçirdiği felç sonrası, bu sabah 87 yaşında hayatını kaybetti. İngiltere Başbakanlığı, 1979-1990 yıllarında başbakanlık görevinde bulunan Thatcher için kendi isteği üzerine devlet töreni düzenlenmeyeceğini bildirdi.

5

Haberin Devamı