Beden Sağlığı Demirhindinin bilinmeyen faydaları

Demirhindinin bilinmeyen faydaları

Paylaş
Demirhindinin bilinmeyen faydaları

Osmanlı mutfağının vazgeçilmez besin olan ancak günümüzde değer çok bilinmeyen demirhindi genel olarak şerbet olarak tüketiliyor. Etkili içeriği düşünüldüğünde sofralarda çok daha fazla yer bulması daha net ortaya çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Büşra Çengel, mucize besin demir hindi meyvesinin bilinmeyen yararlarını anlattı. İşte demirhindinin faydaları ve demirhindi şerbeti tarifi.

"Demirhindi nedir, demirhindi nasıl yenir?" gibi sorular insanlar tarafından son günlerde çok fazla meraka edilmeye başlandı. Demirhindi hem mutfakta hem de tıbbı amaçlı kullanılan oldukça sağlıklı bir meyve. Bitki olarak uzun yıllardır Osmanlı mutfağında kullanılan demirhindi, şerbetiyle popüler hale geldi. İşte demirhindinin saymakla bitmeyen faydaları.

Haberin Devamı
  • Güçlü bir antioksidan olan demirhindi, gerçek bir sağlık deposu olarak tanımlanıyor.
  • İçeriğindeki E, B, C vitaminler ve diyet lif barındıran demirhindi aynı zamanda etkili ant enflamatuar görev görüyor.
  • İçeriğindeki E, B, C vitaminler ve diyet lif barındıran demirhindi aynı zamanda etkili anti enflamatuar görev görüyor.
  • Potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, sodyum, demir, selenyum, bakır gibi mineraller barındıran demirhindinin faydaları saymakla bitmiyor.

Tatlı-ekşi bir tada sahip olan demirhindinin sunduğu faydaları şu şekilde özetlemek mümkün;

  • Polifenoller bakımından zengin olan demirhindi, antioksidanlar sayesinde serbest radikaller ile savaşarak hücrelerin zarar görmesini engeller.
  • Bağışıklık sistemi için oldukça etkili bir meyvedir. Bronşit ve göz enflamasyonları için ilaç görev görür. Özellikle kışın ve mevsim geçişlerinde bolca tüketilmelidir.
  • Demirhindinin öz yağı bakteri ve virüslerle savaşarak solunum yoluyla bulaşan hastalıklara karşı güçlü bir savunma mekanizması yaratır.
  • Kötü LDL kolesterol oranlarını düşüren demirhindi ayrıca kan basıncını da düzenler. Bu sayede kalp sağlığı için oldukça etkili bir besindir.

  • Sindirim sistemi için oldukça faydalıdır ve kabızlığa faydalıdır
  • Eklem ağrıları üzerinde etkili olduğu kanıtlanmıştır.
  • Bir kase demirhindi meyvesi, günlük magnezyum ihtiyacının yüzde 28’n karşılar.
  • Gargara olarak kullanıldığında ağız yaralarına da iyi gelir
  • Midedeki asit salgısını azalttığı için ülsere iyi gelir.
  • Ciltteki leke ve çillerin rengini açmaya yardımcı olur.
  • Gut ve eklem iltihaplanmasında rahatlama sağlar.

Demirhindi şerbeti tarifi

Malzemeler:

2,5 litre su 250 gram demirhindi 3 adet çubuk tarçın 1 tutam karanfil 2 yemek kaşığı bal

Yapılışı:

Suya demirhindi eklenip yaklaşık 20 dakika kaynatılır. 2-3 adet çubuk tarçın ve 1 tutam karanfil eklenir ve süzülür. Ilındıktan sonra organik bal ilave edilir. Buzdolabında soğutulduktan sonra tüketilir.