Siyaset Demokrasi nöbetleri başladı
Paylaş
Demokrasi nöbetleri başladı

15 Temmuz hain darbe girişiminin yıl dönümünde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde düzenlenen etkinliğe on binlerce kişi katıldı. Şehitler anıtının açılışı da yüz binlerin katılımıyla gerçekleşti. 15 Temmuz'un yıl dönümünde tüm camilerden selalar okundu. Camilerden selaların okunmasıyla birlikte tüm yurtta 'demokrasi nöbetleri' başlamış oldu

DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

6.24

Ankara'da Beştepe'de 15 Temmuz Şehitler Abidesi'nin açılışı gerçekleştirildi

05.50
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sabah namazını Beştepe'deki Millet Camisi'nde kıldı


03.16
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Meclis'te konuşma yapıyor.

03.05
Meclis Başkanı İsmail Kahraman, 15 Temmuz Demokrasi Direnişi töreninde Meclis'te konuşma yaptı.

02.55
15 Temmuz darbe gecesini anlatan görüntüler, TBMM binasının üzerine yansıtıldı. Türkiye'de bu sistem bir törende ilk kez kullanıldı.


02.40

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez şehitler için dua ediyor.

02.20
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte Meclis önünde yapılacak törenler için Meclis'e geldi.
Erdoğan'ın yanında protokolde eski Başbakanlardan Ahmet Davutoğlu, Tansu Çiller ve MHP Lideri Devlet Bahçeli de bulunuyor.

01.55
Ankara Özel Harekat Daire Başkanlığı'nda kahraman şehit Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir için tören düzenleniyor.

00.13
15 Temmuz'un yıl dönümünde tüm camilerden selalar okunuyor. Böylelikle demokrasi nöbetleri başlamış oldu.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı verilen mücadelenin simgesi haline gelen selalar, bu gece Türkiye genelinde 90 bin camide tekrar okundu.

Diyanet İşleri Başkanlığınca "Ezanları Susturan Darbelerden, Darbeleri Susturan Salalara" şiarıyla düzenlenen programlar çerçevesinde, hain darbe girişiminde millete ihanete karşı birlik ruhu aşılamak ve manevi bir güç sağlamak için okunan selalar, bu gece Türkiye genelinde 90 bin camide tekrar okundu.

Öte yandan bu gece cami ve minarelerin ışıkları sabah namazına kadar açık tutulacak.




00.05
Erdoğan ve Kahraman'ı dinlemek isteyen on binlerce vatandaş, TBMM önünde toplanmaya başladı.

22:51
Cumhurbaşkanı Erdoğan Şehitler Anıtı'nın açIlışını yaptı.

22:03
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Biz milletiz, onlar illet'



21:44
15 Temmuz akşamı ve sonrasında şehit olan 250 kişinin isimleri okunuyor.



21:32

Başbakan Binali Yıldırım konuşma yaptı.

İşte Başbakan'ın konuşmalarından satırbaşları:

Acımız büyüktür, hüznümüz dağlar kadardır ama boyun bükmüyoruz, bükmeyeceğiz. Kor ateşte olsa hüznümüzü yüreğimize gömecek, göz yaşlarımızı içimize akıtacağız bugün alçakları, hainleri sevindirmeyeceğiz. Millet için, vatan için, bayrak için inanç, namus, şeref için canlarını seve seve veren şehitler, bugün bizlerden dua bekliyor, Fatiha bekliyor. Millet olarak 15 Temmuz'u unutmayacağız, unutturmayacağız.

'VATAN NAMUSUMUZDUR'


Bizler alelade bir toprak parçası üzerinde yaşamıyoruz. Bu topraklar farklı, bu topraklar mübarek, bu topraklar 80 milyonun canının bir parçası, vatanıdır vatanımızdır. Bu toprakların her karışı bin yıl boyunca aziz şehitlerimizin kanıyla sulanmıştır. Bu vatan topraklarının her bir karışında kahramanlık destanları vardır. Vatan namusumuzdur, şerefimizdir, onurumuzdur.


'BURADAN AÇIK BİR ŞEKİLDE İFADE EDİYORUM'


15 Temmuz'da aziz milletimiz, Cumhurbaşkanımız, Başkomutanımızın liderliğinde meydanlara inmiş, bu gözü dönmüş hainlere dersini vermiştir, darbecilere darbeyi vurmuştur. Bugün de yarın da göğsümüz siper olacak, bu mübarek toprakları hiçbir hain çiğneyemeyecek. Buradan açık bir şekilde ifade ediyorum; bize yaşattıkları acılardan hiçbir şey elde edemeyecekler.

'TÜRKİYE'NİN YÜKSELİŞİNE HİÇ KİMSE ENGEL OLAMAYACAK'


Bugün oynadıkları tiyatrolar, bize yaşattıkları acıdan daha acı bir sonla bitecek. Kendi karanlıklarında yok olup gidecek, kendi bataklıklarında kuruyacak, ellerindeki kanda boğulacaklardır. Hiçbir zaman şiddete teslim olmadık, bundan sonra da olmayacağız. Hiçbir zaman ümitsiz olmadık, bundan sonra da olmayacağız. Kahramanca bu toprakları korumaya, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine hep birlikte çıkacağız. Türkiye'nin yükselişine hiç kimse engel olamayacak.

21:22

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki anma programına sanatçılar da katılım gösterdi. Orhan Gencebay onlardan bir tanesi.




20:07
Şehitler için saygı duruşu ve İstiklal marşının ardından tören başladı. 15 Temmuz şehitleri dualarla anılıyor.



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşma yapacağı tören alanında, protokolde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski Başbakanlardan Tansu Çiller de bulunuyor.




21:03
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şehitler Abidesi'ni ziyaret ettikten sonra tören alanına ulaştı. Erdoğan tören sahnesinden halkı selamladı.

20:50
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, helikopter ile Nakkaştepe'ye inerek 15 Temmuz Şehitler köprüsündeki tören alanına yürüyerek geldi. Erdoğan 15 Temmuz Şehitler Anıtı'nı açacak.



20:43
Başbakan Binali Yıldırım 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne ulaştı.

20.20
Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 17.00'de geldiği Kısıklı'daki evinden çıkmak üzere. Meydanda bekleyen kalabalık Erdoğan'ın evden çıkmasını bekliyor.

20:05
15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılında düzenlenen Milli Birlik Yürüyüşü'ne Başbakan Binali Yıldırım Çengelköy'den katıldı.

Başbakan Yıldırım yürüyüşe elinde bir sancakla katıldı. Başbakan, 3 kilometrelik yolu yürüyerek gidecek. Yıldırım, yürüyüş sırasında yaptığı konuşmasında, 'Bu bayrağı kimse indiremeyecek, bu ezanları kimse dindiremeyecek' dedi.



Başbakan Yıldırım, Çengelköy'de bekleyenlere yaptığı konuşmada, "Çok değerli Çengelköylüler, değerli hemşehrilerim, aziz İstanbullular... Şimdi hep beraber Şehitler Abidesi'ne doğru yürüyoruz. Gelecek için, istiklal için, İstikbal için, bir daha terör örgütlerinin, darbecilerin, bu ülkede her hangi bir kalkışmaya cesaret edememeleri için, birlik için, beraberlik içini, tek millet için, tek bayrak için, tek vatan için, tek devlet için hep beraber yürüyoruz arkadaşlar" dedi.

ERDOĞAN DA KATILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da saat 20:30'da köprüye gidecek.

19:35
Ellerinde Türk bayrağı ile 15 Temmuz şehitlerinin fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşıyanlar vatandaşlar çeşitli sloganlar atıyor. Alana kurulan platformdaki dev ekrandan da şehitlerin fotoğrafları yansıtılıyor.

18:00
15 Temmuz etkinlikleri için 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne yürüyüş başladı. Kısıklı, Altunizade ve Çengelköy'den binlerce kişi köprüdeki tören alanına doğru yürüyor. 15 Temmuz Şehitler köprüsündeki tören için Kısıklı Meydanı'nda da çok sayıda kişi toplandı.



15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliklerine katılmak isteyenler, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne doğru yola çıkmaya başladı. Köprüye gitmek için bazı vatandaşlar karayolu taşıtlarını tercih ederken bazıları da deniz yolunu tercih etti. Yenikapı sahilinden vapurlarla köprüye doğru yola çıkanlar da havadan görüntülendi.



KÖPRÜYE GİTMELERİNE İZİN VERİLMEDİ

Hain darbe girişiminin yıl dönümünde, anma etkinlikleri kapsamında Avrupa yakasından Anadolu yakasına yürümek isteyen kalabalık bir grup, ellerindeki Türk bayrakları ile Zincirlikuyu’da bir araya geldi.

Buradan köprüye yürümek isteyen kalabalığa, polis ekipleri izin vermedi. Polisin izin vermemesi üzerine kalabalık grup geri dönerken ekiplerin ilerleyen saatlerde yürüyüşe izin vereceği kaydedildi.

ERDOĞAN KÖPRÜ ÜZERİNDE UÇUŞ YAPTI

Erdoğan Ankara'dan İstanbul'a giderken F-16 uçakları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağının kanat hizasına gelerek selamladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da onları selamladı.



Atatürk Havalimanı'ndan helikopter ile ayrılan Erdoğan, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü üzerinde bir süre uçarak akşam yapılacak etkinlik öncesi son hazırlıkları inceledi. Erdoğan daha sonra Kısıklı'daki konutuna geçti.








15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nden kareler



15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki insan seli havadan görüntülendi



Ünlülerin 15 Temmuz paylaşımları



Haberin Devamı