Gündem Deniz Patlıcanı nedir? Deniz hıyarı toplamak neden yasak?

Deniz Patlıcanı nedir? Deniz hıyarı toplamak neden yasak?

Paylaş
Deniz Patlıcanı nedir? Deniz hıyarı toplamak neden yasak?

Deniz patlıcanı ya da diğer adıyla deniz hıyarı zaman zaman ülke gündemini meşgul ediyor. Değişik bir deniz canlısı olan ve bu sebepten dolayı rağbet gören Deniz patlıcanı kaçakçılar için ise bulunmaz bir nimet...

Urla'nın çeşmealtı bölgesinde Eşek adası'nın kuzey batısında kaçakçılar yüzlerce deniz hıyarı avladı. Avlanması yasak olan deniz hıyarı da olarak bilinen deniz canlısını avlayanlara 5 bin 288 lira para cezası kesildi. Bu haberin yankı bulmasıyla birlikte bu "değişik" deniz canlısının ne olduğu vatandaşlar tarafından merak edildi.

Deniz Patlıcanı Asya kıtasında yemeklerde kullanılmasının yanı sıra ilaç ve kozmetik sanayisinde de kullanılıyor. Bu canlının en öenmli özelliği ise kendini sıvıya dönüştürme becerileridir.

DENİZ PATLICANI NEDİR?

Derisidikenlilerden familyasına mensup omurgasız bir canlı çeşidi olan deniz patlıcanı, Çin mutfağının vazgeçilmez bir parçası. Yemeklerde kullanımının yanı sıra ilaç ve kozmetik sanayisinde de kullanılan deniz patlıcanına deniz hıyarı da denir. Çin tıbbında yorgunluğa, iktidarsızlığa ve eklem ağrılarına iyi geldiğini inanılan deniz patlıcanı, yüksek protein kaynağı olduğu için uzak doğu ülkelerinde rağbet görüyor.

Güneydoğu Asya ve Avustralya sahil insanları deniz hıyarlarını deniz suyunda pişirip, kurutur. Yeneceği zaman tatlı suda kaynatıp, özellikle çorbasını yaparlar. Vücutları, ağızla anüsten geçen eksen istikametinde uzamış olup, sosis veya hıyara benzer. Ağız ve anüs karşılıklı iki uca yerleşmiştir. Diğer derisidikenlilerden, kutuplar yönünden geçen eksenin uzamasıyla farklılaşmıştır. Bu uzama hayvanın yan yatmasına sebep olur. Ağız çevresinde çelenk şeklinde 10-30 kadar duyu, dokunma ve av yakalamaya yarayan tentaküller (dokunaçlar) vardır. Genellikle 3–27 cm boyundadırlar. 60 cm uzunlukta olanları da vardır. 900 kadar türü bilinmektedir.

Denizlerin kıyılara yakın sığ yerlerinde rastlanır. Ambulakral tüp ayaklarla yavaş hareket ederler. Tüp ayaklarını duyu organı olarak da kullanırlar. Tüp ayakları olmayan deniz hıyarları diplerde U şeklindeki oyuklarda yaşarlar. Solunumları vücut boşluğunda uzanan bir çift suakciğeri veya solunumağacı denen organlarla sağlanır. Kendilerini yenileme özelliğine sahiptirler. Yumurtlayarak ürerler, erkek ve dişilerinin şekli birbirine çok benzer. Bazıları hermafrodit (çift cinsiyetli)dir.

En önemli özellikleri ise, vücutlarının her yanındaki yakalama kollajeni adlı yapı sayesinde kendini sıvıya dönüştürme becerileridir. Sıvı haldeyken küçük çatlaklardan geçebilir ve tekrar eski haline dönebilirler. Bazı türler kendilerini futbol topu kadar şişirebilir, bazıları ise su püskürterek çakıl taşı gibi görünebilir.