Dünya Denktaş'ın durumu kritik

Denktaş'ın durumu kritik

Paylaş
Denktaş'ın durumu kritik

KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın durumu ciddileşti. Yakın Doğu Hastanesi'nden verilen bilgide, Denktaş'ın böbreklerinde ciddi sorun karaciğerinde de problem olduğu belirtildi

Hastaneden yapılan açıklamada 88 yaşındaki Denktaş'ın durumunun kritik olduğu vurgulandı. Rauf Denktaş'ın doktorlarının birkaç saat içinde detaylı bir açıklama yapmaları bekleniyor.

Haberin Devamı

Çoklu organ yetmezliğinden sağlık durumu ciddileşen Denktaş, aşırı su kaybı nedeniyle bu hafta başında hastaneye kaldırılmıştı.

'ÖLÜYOR DEDİLER, DIŞARI ÇIKTIM'

24 Mayıs’ta beyin kanaması geçiren ve sol tarafı felç olan KKTC’nin Birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 29 Ekim’de hastaneden taburcu edildikten sonra ilk kez 15 Aralık’ta evinden dışarı çıkmıştı. Havanın da güzel olmasından yararlanarak ilk kez evinden çıkan Denktaş, "Benim için ’ölüyor’ dediler, dışarı çıktım" demişti.

GATA'DA TEDAVİ GÖRDÜ

Denktaş, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki tedavisinin ardından rehabilitasyon süreci için 8 Temmuz’da Ankara’ya, Genelkurmay Başkanlığı Rehabilitasyon Merkezi’ne götürülmüştü. Rauf Denktaş’ın tedavisine Ankara’da Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) devam edilmişti.

Haberin Devamı

Beyinle kafatası arasındaki kan birikiminin boşaltılması için 25 Ağustos’ta ameliyat edilen Denktaş, 30 Ağustos’ta da KKTC’ye YDÜ Hastanesi’ne getirilmişti.

Denktaş, beyinle kafatası arasındaki kan birikiminin artması nedeniyle 5 Eylül’de YDÜ Hastanesi’nde yeniden ameliyat olmuş, 29 Ekim’de de taburcu edilmişti.

DOKTORLAR: ÜMİTLİYİZ

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın karaciğer, böbrek ve kalbinde yetmezlikler baş gösterdiği ve sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu açıklandı. İshale bağlı sıvı ve elektrolit kaybı nedeniyle 8 Ocak gecesi hastaneye kaldırılan Denktaş’ın sağlık durumuyla ilgili akşam saatlerinde basın toplantısı düzenleyen YDÜ Hastanesi doktorları, çeşitli organlarında fonksiyon bozuklukları ortaya çıkan Denktaş’ın tedavisinin sürdüğünü ve ümitli olduklarını belirttiler. Doktorlar, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın, daha öncekiler gibi bu seferki sağlık problemlerini de atlatması ümidini dile getirdi ve ellerinden geleni yaptıklarını vurgulayarak, bunun olumlu sonuçlarını görmeyi diledi. ERKMEN: "İYİ, AMA CİDDİ" Basın toplantısında konuşan Hastane Başhekimi Dr. Sevim Erkmen, ishali iyiye giden Denktaş’ın dün ateşinin çıktığını ve bugün genel durumunda bir bozulma olduğunu belirtti. Erkmen, Girne Askeri Hastanesi’nden bir uzman doktorun da katılımıyla dahiliye, nöroloji, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları ve kardiyoloji uzmanlarıyla yapılan konsültasyonda Denktaş’ın organlarında yetersizlik tespit edilerek tedaviye başlandığını ifade etti. Erkmen, "Şu saat itibarıyla durumu daha iyi olmakla birlikte tabi ki ciddiyetini korumaktadır" dedi.

ÖZMENOĞLU: "UYKU EĞİLİMİ ARTTI"

Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özmenoğlu, Denktaş’ın nörolojik açıdan genel durumunun kontrol altında olduğunu ve gerekenlerin yapıldığını, dün geceden beri uyku eğiliminin ise arttığını bildirdi. Özmenoğlu, ağrılı ve sözel uyarılara yanıt veren Denktaş’ın organsal yetersizlik durumunun toparlanmış göründüğünü belirtti.

RASMUSSEN: "BU SEFER DAHA ZAYIF VE SORUNLU GELDİ"

Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Finn Rasmussen, Denktaş’ın üçüncü kez hastanelerinde tedavi gördüğünü ancak bu sefer daha zayıf ve sorunlu geldiğini; bazı organlarında bozukluklar görüldüğünü ancak tedavisinde her zaman ümitli olduklarını ve gerekeni yaptıklarını söyledi. Rasmussen, "Durumu her ne kadar kritikse de bizler elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Nasıl cevap vereceğini şimdiden kestirmemiz mümkün değildir ama elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.

SÖZEN: "AKŞAMA DOĞRU ATEŞİ ÇIKTI, UYKUYA MEYLİ ARTTI"

Dahili Bilimler Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tümay Sözen de, basit bir ishal gibi başlayan Denktaş’ın rahatsızlığında, su ve elektrolit kaybının yerine konulması için tedavi sürdürüldüğünü, ilaçlara da cevap verdiğini, ateşinin de kontrol altına alındığını; yapılan kültürlerde mikrop da üremediğini anlattı. Sözen, Girne Askeri Hastanesi doktorlarının da katıldığı konsültasyonla belirlenen tedavisine Denktaş’ın çok iyice cevap verdiğini, ancak geçen seferki basın toplantısında soru üzerine ne zaman taburcu edilebileceğini söyleyemeyeceğini, hastanın yaşı ve problemleri nedeniyle her an her şeyin değişebileceğini belirttiğini kaydetti. Tümay Sözen, "Hakikaten de öyle oldu. Dün sabah gayet iyiydi. Konuşuyor, şakalaşıyordu. İstemediği yemekleri söylemişti. Fakat akşama doğru ateş çıkmasıyla beraber uyku meyli oluştu. Başında duran doktor arkadaşlarımız durumunda giderek değişiklik olduğunu, çeşitli organlarında fonksiyon bozuklukları meydana çıktığını ve ateşinin çıktığını söylediler. Şu anda gene gereken her şeyi yapıyoruz" dedi.

"ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ"

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın, daha öncekiler gibi bu seferki sağlık problemlerini de atlatması ümidini dile getiren Prof. Dr. Sözen, ellerinden geleni yapmalarının sonuçlarını olumlu görmeyi diledi. Sözen, soruları yanıtlarken Denktaş’ın daha önceki yatışlarında da "Ne oluyor, acaba kaybediyor muyuz" dedikleri çok günler yaşadıklarını; bünyesi oldukça kuvvetli olduğu için üstesinden geldiğini kaydetti. Şu anda Denktaş’ta saptanan herhangi bir akciğer enfeksiyonu olmadığını, ama kalple ilgili verilerin geçen sefere göre kötü göründüğünü; tansiyonunun ise belli seviyede devam etmesinin iyiye işaret olduğunu anlatan Tümay Sözen, "Tedavinin cevabını, bekleyip görmemiz lazım" dedi. Prof. Dr. Sözen, birbirine bağlı organ bozukluklarının rastlanan şeyler olduğunu belirtti. Sözen bir soru üzerine Denktaş’ın hastaneye geldiği andan itibaren yoğun bakım ünitesine alındığını belirtirken, Ahmet Savaşan ise izolasyonu ve şartlarını göz önünde bulundurarak, Denktaş’ı ilk günden bu servise aldıklarını; yerinin değiştirilmediğini kaydetti. Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş ile çocuklarının çok üzgün oldukları gözlendi. Basın mensupları yanında birçok vatandaş da Denktaş’ın sağlık durumunu öğrenmek için YDÜ Hastanesi’ne gitti.

Haberin Devamı