Yaşam Deprem uzmanı Ahmet Ercan'dan korkutan İstanbul depremi açıklaması: Avrupa Yakası yıkılacak

Deprem uzmanı Ahmet Ercan'dan korkutan İstanbul depremi açıklaması: Avrupa Yakası yıkılacak

Paylaş
Deprem uzmanı Ahmet Ercan'dan korkutan İstanbul depremi açıklaması: Avrupa Yakası yıkılacak

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan beklenen İstanbul depremiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. 'Çanlar 2033'ten sonra çalmaya başlar' diyen Ahmet Ercan, 'Depremin yıkımını yüzde 35 oranında Anadolu Yakası, yüzde 65 oranında ise Avrupa Yakası yaşayacak' diye konuştu

Geçen günlerde İran-Irak sınırında yaşanan 6.4'lük deprem sonrası değerlendirmelerde bulunan deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan beklenen İstanbul depremiyle ilgili konuştu.

Haberin Devamı

Ahmet Ercan, olası İstanbul depremin tek olmayacağını kaydederek, ''Beklenen İstanbul depremi, bir tane deprem olmayacak. İstanbul depremi en az 3 tane olacak. Kuzey Marmara'da daha önce olan büyük depremlere baktığımızda bunların hepsinin ardışık bir şekilde olduğunu görüyoruz. Bu depremler meydana geldikten 3 yıl içinde gerçekleşmiş" şeklinde konuştu.

'SİVRİADA 6.4, TEKİRDAĞ - SİLİVRİ ARASI 7.3'

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Küçükçekmece bölgesinden geçemediğini söyleyen Ahmet Ercan, ''Orayı kırmak için 6 milyar gigatonluk güç gerekiyor. Fay hattı bu gücü biriktirdiği anda burayı kıracak. O zaman 'İstanbul depremi oldu' diyeceğiz. Küçükçekmece Sivriada'nın önünde 6,4 ile 6,7 arasında orta büyüklükte deprem olacak. Ancak Tekirdağ Marmara Ereğlisi ile Silivri arasında 7 ile 7.3 büyüklüğünde deprem olacak" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'AVRUPA YAKASI YIKILACAK'

Depremin yıkım gücünün yapılaşmaya olan uzaklığı ve niteliğine bağlı olarak değiştiğini kaydeden Ahmet Ercan, ''Yapı niteliğine baktığımız zaman depremden yüzde 35 oranında Anadolu Yakası etkilenecek. Yüzde 65 yıkımını ise Avrupa Yakası yaşayacak" dedi.

Ahmet Ercan İstanbul'da kentsel dönüşümün yapılamadığına dikkat çekerek, ''Kentsel dönüşüm İstanbul'da tam anlamıyla uygulanamıyor. İstanbul'un kırsal kesimlerinde uygulanabiliyor. İstanbul'un en büyük sorunu ulaşım ve nüfus yoğunluğu" diye konuştu.

'15 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBEDER'

İstanbul depreminin 2045 yılından önce olmayacağını söyleyen Prof. Dr. Ercan, ''Çanlar 2033'ten sonra çalmaya başlar. 2033'e kadar deprem olacağını düşünmüyorum. En olası yıllar 2040 ile 2050 yılları arasındadır. Deprem şu an için olursa biraz önce saydığım yerlerde Küçükçekmece, Silivri, Marmara Ereğlisi'nde 15-20 bin kişiyi kaybedebiliriz. Milyonlarca kişi evsiz kalabilir" dedi.

Ahmet Ercan, tarihi yarımada bölgesinin olası İstanbul depreminde en fazla etkilenen bölgelerden biri olacağını söyleyerek, ''Ayasofya Müzesi'nden Süleymaniye Camii'ne, Süleymaniye Camii'nden Azatlı Deresi'nin olduğu kesime kadar olan bölgenin altındaki depremden çok güçlü olarak etkilenecektir" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

DHA