Sağlık Dermanotu rahatsızlıklara derman oluyor

Dermanotu rahatsızlıklara derman oluyor

Paylaş
Dermanotu rahatsızlıklara derman oluyor

Dermanotu, hem mide-bağırsak, hem de nefes yolları rahatsızlıklarına karşı kullanılır

Maydanozgillerin bir alt grubu olan saniculagillerin alt grubu olup bu grupta takriben 40 bitki vardır ve en önemlisi Avrupa sanikeli: Sanicula europaea’yı sayabiliriz. Sanicula Latince şifa veren sanare kelimesinden türemiştir. Türkçe yaraları iyileştirdiği için yara otu, birçok hastalığa karşı kullanıldığından derman otu, şifa otu yaprakları deve kulağına benzediğinden deve kulağı otu diye de anılır. İlk defa Hildegard von Bingen tarafından M.S 1100 yıllarında adı zikredilen ve yaraları iyileştirici olarak kullanılan bitki günümüzde modern klinik araştırmaların yapılmasını beklemektedir.

Haberin Devamı

KALP DAMAR SAĞLINIZ İÇİN BİTKİSEL ÇÖZÜM

Tesir şekli: Dermanotu, yaraları iyileştirici, iltihapları önleyici, mikropları öldürücü, damarları büzücü, kanamayı önleyici, balgam söktürücü, göğüs yu¬mu-şatıcı ve mideyi kuvvetlendiricidir.

Kullanılması:

a) Bugüne kadar üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmaları yapılmamıştır. Bu nedenle mide ve bağırsak rahatsızlıkları veya nefes yolları rahatsızlıklarına karşı daha etkili bitkiler mevcuttur. Derman otu bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Emzikli bayanlarda süt artırmak için Anason, Rezen, Kimyon, Isırgan otu etkilidir.

b) Komisyon E’nin yayınladığı monografi bildirisine göre başta nefes yolları rahatsızlıklarından nezleye karşı kullanılır.

Haberin Devamı

c) Halk arasında; birleşimde hem tanin hem de saponinler içermesi nedeniyle hem mide-bağırsak, hem de nefes yolları rahatsızlıklarına karşı kullanılır. Etkili olduğu rahatsızlıkların başında: Gastrit, ülser, mide üşütmesi, öksürük, bronşit, bağırsak ve burun kanamasına karşı kullanılır. Haricen yaraların üzerine lapası sarılır. Dişeti, ağız içi iltihabı ve yaralarına karşı gargarası yapılır.

Çayı: İki tatlı kaşığı kurutulmuş ince kıyılmış derman otu demliğe konur ve üzerine 300-400ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dakika demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir.

Birleşimi: Derman otunun birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz;

a) Saponinler 1) Eter saponinler; A1-Barrigenol (3ß, 15?, 16?, 22?, 28-Pentahidroksi ?¹²-Oleanen), R1-Barrigenol (3ß, 15?, 16?, 21?, 22?, 28-Heksahidroksi-?¹²-Olanen), Barringtogenol C ve 16-Desoksibarringtogenol C

b) Asiklik saponinler; Saniculosid A, B, C ve D içerir.

c) Fenolkarbonik asitler; Rosmarinasit, Chlorogenasit,

d) Organik asitler; Malikasit (elamasidi), Sitrikasit (limonasidi), Oksalikasit ve Malonasit içerir.

e) Flavonolglikozitler; Rutin (Rutosid), İzoqercitrin ve Astragalin (Kâmpferol-3-0-glikozit)

f) Ayrıca C-vitamini, Acı maddeler, Tanin, Şeker, Mineraller, Uçucu yağlar ve Allantoin içerir.