Spor Derya Can'dan ikinci dalış rekoru

Derya Can'dan ikinci dalış rekoru

Paylaş
Derya Can'dan ikinci dalış rekoru

Milli sporcu Can, Kaş'ta önceki gün kırdığı dalış rekorunun ardından "Paletsiz ip destekli 70 metre" dalışında 71 metreye ulaşarak ikinci dünya rekorunun sahibi oldu

Antalya’nın Kaş ilçesinde geçen perşembe günü, 71 metreye ’Değişken ağırlık ip destekli paletsiz derin dalış’ yaparak dünya rekoru kıran Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Sualtı Sporları Kulübü üyesi, milli sporcu Derya Can, bugün ’İp destekli paletsiz sabit ağırlık’ dalında 71 metreye dalarak yeni bir dünya rekoru kırdı.

Çukurbağ Yarımadası Hidayet Koyu’ndaki rekor dalışı, Dünya Sualtı Federasyonu hakemlerinden Rus İgor Orel, İspanyol Nicalaus Asoza Garcia ve Sualtı Sporları Federasyonu Serbest Dalış Teknik Kurul Başkanı Levent Ucuzal gözetiminde yapıldı. Derya Can’a sponsoru Arnica Küçük Ev Aletleri’nin Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Akın ile bağlı olduğu ODTÜ SAS Kulübü’nden 21 kişilik ekip de eşlik etti.

1 DAKİKA 12 SANİYEDE DALDI

Derya Can, dün hava şartları nedeniyle bugüne ertelenen dünya rekoru denemesi için Hidayet Koyu’nda hazırlıklarını yaptı. Saat 08.45’te dalış yapması beklenen Can, soğuk hava nedeniyle dalışını 1 saat gecikmeli gerçekleştirdi. Saat 09.45’te gözetmenler eşliğinde rekor denemesine başlayan milli sporcu, 71 metreye 1 dakika 12 saniyede daldı. Dönüşünü 1 dakika 19 saniyede tamamlayan Can, zaferini denizde Türk bayrağı açarak kutladı. Hakem komitesi, Can’ın toplamda 2 dakika 31 saniyede gerçekleştirdiği dalışı, 71 metre olarak açıkladı.

Üç günde 2 dünya rekoru kıran Derya Can, şunları kaydetti:

'TÜRKİYE’NİN TANITIMI İÇİN ÖNEMLİ'

"Rekor çok önemli. Türkiye’nin tanımı açısından, Kaş’ta olmasından, turistlerin şu anda burada olmasından dolayı çok önemli. Dün ödül töreninde de gördük. Herkesin ilgisi çok fazlaydı. Bu rekorun Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Türkiye’nin tanımı için kullanılmasını arzu ediyorum. Çünkü çok fazla ilgi var. Türkiye bu branşta dünyada çok önemli bir yere sahip. Bugün yaptığımız deneme, Dünya Sualtı Konfederasyonu’nda ilk defa denendi. Bunu da ben denemeye cesaret ettim. Çünkü zor bir branş. Paletsiz yapılıyor. İp çekerek inip, ip çekerek yukarı çıkıyorsunuz. Kol kuvveti çok önemli. Denemek isteyenler olacaktır. Ondan sonra biz de yeniden rekoru kırarız."

Sualtı Sporları Federasyonu Serbest Dalış Teknik Kurul Başkanı Levent Ucuzal ise, "Çok zor bir branş. Dünyada Sualtı Konfederasyonu’nun limitlerini belirlediği ilk denemeydi bu. Şu anda bu rekor Türkiye’de. Bundan sonra sporcular bu dereceyi aşmak için ellerinden geleni yapacaklar. Biz Derya’ya güveniyoruz. Hakem komitesi tarafından rekoru 71 metre olarak açıklandı. Bu rekoru geçen olursa Derya onu da geçecektir. Yeni rekorlara açık bir dal" dedi.

70 METRE REKORU 71 METRE OLARAK TESCİLLENDİ

Haberin devamı için ikinci sayfaya geçiniz

Perşembe günü ’İp destekli paletsiz değişken ağırlık’ dalında 70 metreye dalan Derya Can’ın bu denemesinin de 71 metre olarak tescillendiğini açıklayan Ucuzal, "Perşembe günü saat 18.15’te dalış yapan Can’ın dalışını hakemler 70 metre olarak açıkladı. Açıklanan bu mesafe geçici karardı. Hakem komitesi yaptığı incelemeler sonunda Can’ın 70.6 metreye dalış yaptığını belirledi. Bu rakamı da yuvarlayarak rekorunu 71 metre olarak tescilledi" dedi.

Ucuzal, Derya Can’ın daha önce açıklanan ’Sabit ağırlık paletli derin dalış’ dalında 82 metreye yapacağı rekor denemesinin ise ertelendiği açıkladı.

KAŞ’TA MORAL GECESİ

Diğer yandan ODTÜ Sualtı Sporları Kulübü ve Kaş Belediyesi’nin katkılarıyla dün akşam Cumhuriyet Meydanı’nda Derya Can’ın ’İp destekli paletsiz değişken ağırlık’ dalında kırdığı dünya rekoru için plaket töreni ve moral gecesi yapıldı. Kaş Belediye Başkanı CHP’li Abdullah Gültekin, törendeki konuşmasında, Derya Can’ı başarısından dolayı kutladığını belirterek, "Hem ülkemiz hem de ilçemizde, kırdığı rekorla gururumuz oldu. Bundan sonra da başarılarının devamını dilerim" dedi.

PLAKET TÖRENİ

Milli Sporcu Derya Can da Rusya’da yapılan dünya şampiyonasının ardından rekor denemesi için çalışmalara başladığını, bu rekoru Cumhuriyet’in kuruluşunun 90’ıncı yılına ithaf ettiğini söyledi. Derya Can, "Rekorum Türkiye’nin tanıtımı açısından çok önemli. Çünkü bir ülkenin tanıtımında spor, sanat ve kültür çok önemli. Ülke olarak son yıllarda serbest dalış kategorisinde çok önemli mesafeler alındı. Buna rağmen bizlere yeteri kadar destek verilmiyor. Bundan sonraki deneyeceğim rekorları da inşallah kırabilirim" diye konuştu.

Kaş Belediye Başkanı Gültekin, daha sonra dünya rekortmeni Derya Can’a ve Can’ın dünya rekoru dalışını yapmasında emeği geçen sponsorlar ile yetkililere katkılarından dolayı plaket verildi. Tören sonunda Doğu Karadenizliler Derneği horon ekibi Cumhuriyet Meydanı’nda gösteri sundu.

DHA

2

Haberin Devamı