İzmir DEÜ İzmir'in su kaynaklarını modelleyecek

DEÜ İzmir'in su kaynaklarını modelleyecek

Paylaş
DEÜ İzmir'in su kaynaklarını modelleyecek

DEÜ İzmir'in su kaynaklarını modelleyecek

DOKUZ Eylül Üniversitesi'nin paydaşı olduğu TRUST projesi, Avrupa Birliği'nin PRIMA Programı çağrısı kapsamında kabul edildi. Endüstriyel atık suların arıtılarak tekrar kullanımını hedefleyen projede, DEÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melis Somay Altaş ve ekibi uygulama alanı olarak belirlenen İzmir'in su kaynaklarını modelleyecek.

Dünyanın, doğal kaynakları giderek azalırken bilim dünyası mevcut kaynakların verimli kullanımına odaklandı. Avrupa Birliği, Akdeniz'de su yönetimi, tarım sistemleri ve zirai-gıda zinciri ana temalarında yürütülecek uluslararası ve çok ortaklı araştırma ve inovasyon projelerini desteklemek üzere Horizon (Ufuk) 2020 kapsamında 2018 yılında PRIMA- Partnership for Research and Innovation in The Mediterranean Area (Akdeniz Bölgesinde Araştırma ve İnovasyon Ortaklığı) Programını hayata geçirdi. Program kapsamında yapılan çağrıya Türkiye, İtalya, Fransa, İspanya, Tunus ve Cezayir'deki çeşitli üniversite ve araştırma kurum ve kuruluşlarının yer aldığı 'Management of industrial Treated wastewater ReUse as mitigation measures to water Scarcity in climaTe change context in two Mediterranean regions' (İki Akdeniz bölgesinde iklim değişikliği bağlamında su kıtlığı azaltma önlemi olarak Endüstriyel Arıtılmış Atık Su Yönetimi) projesinin başvurusu kabul edildi. İtalya'daki Calabria Üniversitesi koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek projenin Türkiye ayağında Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yer alıyor.

Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Melis Somay Altaş, temel amacın su kaynaklarının aşırı kullanımı ve iklim değişikliğinin de etkisiyle risklerin arttığı yarı-kurak Akdeniz bölgelerinde, su kıtlığının azalmasına katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Altaş, "Özellikle son yıllarda Akdeniz ülkelerinde yaşanan kuraklık eğilimi, yüzey ve yeraltı sularının en iyi şekilde kullanılması gerektiği gerçeği ile yüzleşmemizi sağladı. Suyun sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla bu proje kapsamında endüstriyel atık suyun arıtılıp güvenli bir şekilde yeniden endüstride veya tarımsal sulamada ya da yeraltı sularını beslemek için kullanılmasına olanak sağlanacak. Bu projede İzmir metropolü, uygulama yapılacak 2 bölgeden biri olarak seçildi. Özellikle yağışların azaldığı ve barajlardaki doluluk oranının yüzde 50 kadar düştüğü günümüzde İzmir'de, arıtılmış endüstriyel suyun güvenli seviyeye getirilip kullanılması büyük önem taşıyor. Ülkemiz için de bu projenin çıktılarına yönelik stratejiler belirlenmesi, su kıtlığı açısından büyük ilerlemeler sağlayacak" dedi.

İZMİR'İ MODELLEYECEKLER

Doç. Dr. Melis Somay Altaş, DEÜ uygulama ekibini tanıtan Altaş, "Çevre Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Alper Elçi ile İzmir metropol alanının hidrojeolojisi, buna bağlı olarak yeraltı suyu modellemesi ve hidrojeokimyasal (su kimyası) araştırmalar ile projeye katkı sağlanacağız. Ayrıca bu projeye Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Ar. Gör. Anıl Küçüksümbül ve Çevre Mühendisliği Bölümünden yüksek lisans öğrencileri de destek verecekler" diye konuştu.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı