Bilim - Teknoloji Dev tarayıcı testi: İnternetin en hızlısı kim
Paylaş
Dev tarayıcı testi: İnternetin en hızlısı kim

Web tarayıcıların son sürümlerini kapsamlı bir teste soktuk; en hızlısının hangisi olduğunu bulduk!

Internet Explorer 10, Chrome 25, Firefox 19: İnternet tarayıcılar son sürümleriyle karşımızda. Üreticiler yeni sürümlerin sadece yeni özellikler getirmekle kalmadığını, aynı zamanda daha hızlı olduklarını iddia ediyorlar. Peki, ama tarayıcılar ne kadar hızlılar? En hızlısı hangisi? Sizler için, en çok kullanılan internet tarayıcıları hız testine soktuk.

Haberin Devamı

Son günlerde iş tarayıcı tercihine geldiğinde çok fazla seçenekle karşılaşmıyoruz. Apple'ın Safari'si, 5.1.7 güncellemesinin ardından herhangi bir önemli değişiklik geçirmedi; geçireceğe de benzemiyor. Windows için popüler tarayıcılar Firefox, Chrome, Opera, Internet Explorer 9 ve 10. Bu tarayıcıları beş farklı karşılaştırma testine soktuk. SunSpider, V8 ve Kraken test araçları daha çok JavaScript yeteneklerini, Peacekeeper ve FishIE Tank ise daha çok video çözümleme ve donanım hızlandırma performansını göz önüne alıyor.

Şimdi gelin, tüm güncel tarayıcıların farklı testlerden aldığı notlara göz atmaya başlayalım. İlerleyen sayfalarda, testimizin kısa bir özetini bulacaksınız. Detaylı test sonuçları ise, buradaki galerimizde sizleri bekliyor olacak!

Haberin Devamı

Internet Explorer 10 ve Chrome

Internet Explorer 10

Karşılaştırma testlerinin en büyük hayal kırıklığı kesinlikle Internet Explorer 9'un 64 bit sürümü. Internet Explorer 9 sadece Peacekeeper'da çok kötü puanlar almakla kalmadı, Kraken testinde de sık sık çökmeler yaşadı. Explorer'ın 32 bit sürümü, Windows sistemlerle birlikte, öngörülen tarayıcı olarak yüklü geliyor. Windows 7 ve 8 kullanıcılarıysa, SunSpider testinde rekora imza atan, çok daha gelişmiş bir araç olan Internet Explorer 10'u kullanabiliyorlar.

Chrome: Mükemmele yakın

Söz konusu olan hızsa, Internet Explorer 10, Chrome 25'in gerisinde kalıyor. SunSpider testinde Explorer 10'un ardından ikinci olabilen Chrome, geri kalan tüm testlerden lider olarak çıktı. Google Chrome'un tepki hızı da, her ne kadar tam olarak ölçülemese de, fark edilir derecede yüksek. Internet Explorer ilk açılış anından itibaren biraz yavaş tepki verirken Chrome kullanımın her anında gayet hızlı.


...Ve Firefox

Firefox 19: Ortalama!

Firefox'un çözümlemesi gereken pek çok performans sorunu bulunuyor. Tarayıcıyı ilk açtığınız anda adres satırını kullanmak ya da sekme açmak için birkaç saniye beklemeniz gerekiyor. Firefox 19, özellikle donanım hızlandırma gerektiren görevlerde sıkıtı yaşıyor: Firefox, FıshIE Tank testinde 40 fps ile en düşük puanı aldı. SunSpider ve V8'de elde ettiği iyi sonuçlar, JavaScript performansının iyi olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Sonuç

Şu an kullanımda olan en hızlı tarayıcıyı isteyenlerin Google Chrome'dan şaşmaması gerek. Karşılaştırma amacıyla belirlediğimiz beş kategorinin dördünde en yüksek puanları almayı başaran Chrome çok da hızlı tepki veriyor. Ayrıca aynen Firefox gibi kullanımı kolaylaştıran pek çok eklentiye sahip. Bir nedenden dolayı Chrome kullanmak istemeyenler, nispeten kısıtlı eklenti seçeneği sunan ve daha yavaş olan Internet Explorer 10'a göz atabilirler.

Şimdi gelin, testimizin ayrıntılı sonuçlarına, her tarayıcının testlerden aldığı puanlara birlikte bakalım... Tıklayın...

Resimlerle: Dev tarayıcı testi: İnternetin en hızlısı kim?

Kaynak: CHIP Online