Gündem Devlet, 16 yıl 6 ay 20 gün sonra cevap verdi

Devlet, 16 yıl 6 ay 20 gün sonra cevap verdi

Paylaş
Devlet, 16 yıl 6 ay 20 gün sonra cevap verdi

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi'nin CHP'li üyesi ve Denizli Barosu avukatlarından Bekir Çapar'ın, yedek subaylık döneminin öğrencilik bölümünün borçlandırılması için Emekli Sandığı'na 1998 yılında Pamukkale Üniversitesi aracılığıyla yazdığı yazıya Sosyal Güvenlik Kurumu, tam 16 yıl 6 ay 20 gün sonra cevap verdi

Daha önce Pamukkale Üniversitesi Hukuk İşleri Daire Başkanlığı’nda çalışan avukat Bekir Çapar, 1998 yılında devlet memurluğunda 1. derecenin 4. basamağına geçmek için gerekli olan 10 yıl devlet memurluğu süresini doldurmak için yedek subaylıkta geçen süreyi borçlanmak için Pamukkale Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı aracılığıyla Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü’ne dilekçeyle başvurdu. Daha sonra üniversiteden ayrılarak serbest avukatlık yapmaya başlayan Çapar, aciliyeti olmadığı için verdiği dilekçeyi unuttu.

Haberin Devamı

16 YIL 6 AY 20 GÜN SONRA

Aradan 16 yıl 6 ay 20 gün geçtikten sonra Bekir Çapar’ın evine Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı’ndan yazı geldi. 22 Ekim 1998 tarihinde kurum kayıtlarına geçen tarihsiz dilekçenin ilgi olarak gösterildiği Şube Müdürü Cemal Erol imzalı yazıda, "İlgi dilekçeniz ile askerlikte geçen süreleri borçlanmak istemeniz üzerine, 15 Nisan 1989 - 30 Temmuz 1989 tarihleri arasında 3 ay 16 günlük süreniz ekte gönderilen 10 Nisan 2015 tarih ve 1917847 namuralı tahakkuk tablosu ile 65.09 TL karşılığında borçlandırılmıştır. Söz konusu borç tutarını kabul etmeniz halinde, kabul ettiğinizi belirtir dilekçenizin kurumu gönderilmesi gerekmekte olup, borç tutarı emekli aylığınızdan tahsil edilecek ve 3 ay 16 günlük süre toplam hizmet sürenize ilave edilecektir" denildi.

Haberin Devamı

HEMEN CEVAP VERDİ

Denizli İl Genel Meclisi üyeliği yapan, şu an Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi olan Bekir Çapar, yıllar önce verdiği dilekçeye cevap verildiğini görünce şaşırdı. Kendisi de iş yaşamı ve sosyal güvenlik davalarında uzmanlaşan Çapar, gelen yazıya bir gün sonra cevap yazarak iadeli taahhütlü olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderdi. Çapar cevabında, "Yazınızı alır almaz aynı gün işbu cevap yazısını yazıyorum. 16 yıl 6 ay 20 gün sonra gelen cevabınız Sosyal Güvenlik Kurumu’na yakışmamıştır. Sosyal devlet anlayışınızın vazgeçilmez anıtı olarak gönlümde yaşayacaktır. Duyarlı Sosyal Güvenlik Kurumu’nun duyarlı yöneticileri, maazallah çeyrek asır da bekleyebilirdim. Reform yapıldı da bu süre 16 yıla düştü" ifadelerini kullandı.

’VAY VATANDAŞIN HALİNE’

Çapar, 11 Haziran’da emekli olma hakkına sahip olacağını belirterek, "Devlet memurluğunda derece yükseltmek için yaptığım başvuruya Sosyal Güvenlik Kurumu 16 yıl 6 ay 20 gün sonra cevap verdi. Yazıda da 65 lira 9 kuruşun emekli aylığımdan kesileceği söyleniyor. 11 Haziran’da emekli olma hakkına sahibim. Bu parayı nereye, kime ödeyeceğim, hangi kod hangi hesap numarasıyla ödeyeceğim. Emekli aylığı almıyorum ki kesilsin, hizmet birleşmesi ne zaman yapılacak? 16 yıl 6 ay sonra gelen cevabınız tabi ki insanı üzer. Kurumları kimler yönetiyor, nasıl hizmetler sunuluyor, sosyal devletin gereği nasıl ifa ediliyor? Acınası, ironik bir durumdur. Ben bu kurumda 1990- 1992 yıllarında Bağ-Kur bölümünde çalıştım. Üzülüyorum. Ben bir de 27 yıllık avukatım. Vay vatandaşın haline. Denizli’de İş ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile davalarım yoğunluktadır. İl genel meclisi üyesiydim, belediye meclisi üyesiyim. Kurumlardan ilgili yerlerden hizmet talep eden yurttaşların karşı karşıya kaldıkları sorunları gören bilen bir vatandaşım. Yaşadığım duruma insan gülmeden de edemiyor" diyerek tepkisini dile getirdi.

Haberin Devamı