Gündem Devlet Bahçeli'nin son 16 yılda Türk siyasetine yön veren kararları

Devlet Bahçeli'nin son 16 yılda Türk siyasetine yön veren kararları

Paylaş
Devlet Bahçeli'nin son 16 yılda Türk siyasetine yön veren kararları

Hükümet ortağı olduğu 2002’de, AK Parti’yi iktidara taşıyan genel seçimin yapılmasını isteyen MHP lideri Bahçeli dün de 26 Ağustos için erken seçim çağrısı yaptı. İşte Bahçeli’nin son 16 yılda Türk siyasetine yön veren kritik kararları...

2002: Erken seçim çağrısı yaparak DSP - ANAP - MHP koalisyonunu dağıttı.

2007: Abdullah Gül'e cumhurbaşkanlığı yolunu açtı.

2015: 7 Haziran seçimi sonrası koalisyon tekliflerini reddetti yine seçime gidildi.

2016: Başkanlık sisteminin 16 Nisan referandumunda kabülü sağladı.

2017: Cumhur İttifakı yasasını çıkarttırdı.


MERKEZ SAĞ ÇÖKTÜ AK PARTİ İKTİDAR OLDU


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1999 seçimlerinde DSP ve ANAP ile kurulan koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı’ydı. 2001 ekonomik krizi ve 2002’de Başbakan Bülent Ecevit’in sağlık sorunları koalisyonu sarstı. Bahçeli, 3 Kasım 2002’de erken seçim yapılmasını istedi. 16 Temmuz’da seçim kararı alındı. 3 Kasım’daki seçimde, ne Bahçeli’nin partisi MHP ne de diğer koalisyon ortakları barajı geçebildi. Merkez sağ çöktü. AK Parti tek başına iktidar oldu.


367 KRİZİNDE GÜL'E KÖŞK'ÜN YOLUNU AÇTI


Anayasa Mahkemesi, 2007’deki Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda 367 vekilin Meclis Genel Kurulu’nda bulunması gerektiği yönünde karar verdi. Seçim yapılamadı ve erken genel seçime gidildi. Barajı aşarak Meclis’e giren MHP’nin lideri Bahçeli “367 gerekiyorsa MHP Meclis’te olacaktır” dedi. MHP’nin oylamaya katılmasıyla Gül Cumhurbaşkanı seçildi.


HÜKÜMETİ REDDETTİ AK PARTİ KAZANDI


AK Parti, 7 Haziran 2015’deki genel seçimde, ilk kez, tek başına hükümet kuracak oy oranına ulaşamadı. Bahçeli, 7 Haziran akşamı “Hiçbir hükümet formülü içinde yokuz” dedi. AK Parti’nin koalisyon teklifini reddetti. Erdoğan CHP’ye hükümeti kurma görevi vermeyince 1 Kasım 2015’te erken seçim kararı alındı. ‘Yüzde 49.5 oyla AK Parti’yi yeniden iktidara taşıdı.


PARLAMENTER SİSTEMİN SONUNU HAZIRLADI


Bahçeli, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrası iktidara koşulsuz destek verdi. Daha önce Erdoğan’ın gündeme getirdiği Başkanlık Sistemi’ne karşı olan Bahçeli tutum değiştirdi. 11 Ekim 2016’da AK Parti ve Erdoğan’a ‘başkanlık’ teklifini Meclis’e sunma’ çağrısı yaptı. Bahçeli, ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ TBMM’den geçtikten sonra 16 Nisan 2017’deki referandumda yüzde 51.4 ‘Evet’ oyuyla kabul edildi.


SEÇİMDEN ÖNCE ‘CUMHUR İTTİFAKI’


Bahçeli, 8 Ocak 2018’de cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacaklarını ve Erdoğan’ı destekleyeceklerini açıkladı. Bunun üzerine ittifak yapan Partilerden birinin yüzde 10’u geçmesinin yeterli olacağı yasa TBMM’de kabul edildi. Bahçeli partisini TBMM’ye sokmayı garantiledi.