Gündem Devlet Şeref madalyası nedir? Kimlere verilir? Kimler aldı?

Devlet Şeref madalyası nedir? Kimlere verilir? Kimler aldı?

Paylaş
Devlet Şeref madalyası nedir? Kimlere verilir? Kimler aldı?

Bugün Meclis Başkanı Binali Yıldırım'a Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Devlet Şeref Madalyası verildi. Bu gelişme sonrası "Devlet Şeref madalyası nedir?" sorusu sorulmaya başlandı.

Meclis Başkanı Binali Yıldırım bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden Devlet Şeref madalyası aldı. Yıldırım tören öncesi bir hayli duygulanırken Devlet Şeref Madalyası'nı aldıktan sonra ise bir konuşma yaptı. Bu gelişme sonrası "Devlet Şeref madalyası nedir?" sorusu binlerce vatandaş tarafından yanıtı en çok merak edilen konu oldu.

Haberin Devamı

DEVLET ŞEREF MADALYASI NEDİR?

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Şeref Madalyası Türkiye Cumhuriyeti Devlet Şeref Madalyası, Bakanlar Kurulu'nun onayı ve Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilen altın kaplama madalya. Devlet Şeref Madalyası, Türkiye Cumhuriyeti'nin en yüksek dereceli sivil madalyasıdır.

Madalya'nın Verişil Şekli

Türkiye Cumhuriyeti'nin bekası, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğü, toplumun huzuru, birlik ve beraberliği için yurtiçinde veya yurtdışında üstün feragat, fedakarlık, başarı ve yararlık gösteren Türk ve yabancı uyruklu kişilere verilen madeni ve altın kaplama semboldür. Bu madalya Bakanlar Kurulu'nun teklifi ve Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilir.

KİMLERE VERİLDİ?

Devlet Şeref Madalyası ilk olarak 28 Şubat döneminin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'ya verildi. 28 Ağustos 1998'deki törende madalyayı Karadayı'ya, dönemin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel taktı. Devlet Şeref Madalyası alan ikinci isim 9. cumhurbaşkanı Demirel oldu. Süleyman Demirel'in madalyası cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılmasından bir ay sonra, 16 Haziran 2000'de düzenlenen törenle halefi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından verildi. Demirel madalyaya, 2002 yılında, Bülent Ecevit hükümetinin teklifi üzerine, Cumhurbaşkanı Sezer'in "tevcihiyle" aldı. Karadayı'dan sonra madalya Genelkurmay Başkanlığı görev süresi dolan Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'na verildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök de Devlet Şeref Madalyası ile ödüllendirilen Genelkurmay Başkanı oldu.

Haberin Devamı