Dünya Devrik lider için tutuklama kararı

Devrik lider için tutuklama kararı

Paylaş
Devrik lider için tutuklama kararı

Mısır, devrik lider Muhammed Mursi'nin ordu müdahalesiyle iktidardan indirilmesinden bu yana en kritik Cuma'larından birini yaşıyor. Mahkemenin Mursi'nin Hamas'la işbirliği yaparak Mısır askerlerini öldürmek suçlamasıyla tutuklanmasını talep etmesi ise gerginliği daha da artırdı

Hem ordu yanlıları hem de Mursi taraftarlarının geniş katılımlı gösteriler için sokaklara dökülmesinin beklendiği Mısır'da, özellikle Cuma namazının ardından tansiyonun daha da yükseleceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Ordu, ay başında Mursi'ye verdiği ültimatomun bir benzerini dün de gözaltındaki devrik lider serbest bırakılana dek gösterilere devam edeceğini açıklayan Müslüman Kardeşler'e verdi. Ordudan yapılan açıklamada, 48 saat süre tanınan Müslüman Kardeşler'den Cuma günü sonuna kadar gösterilere son vererek, geçiş dönemi için çizilen yol haritasına katılmasını istedi.

Ancak Mursi’nin yardımcısı İmad Abdülgafur, ordunun bu çağrısına olumsuz yanıt vererek, “Adaletsizliği asla kabul etmeyiz, hain olarak yaşamaktansa ölümü tercih ederiz" ifadesini kullandı. Abdülgafür, "Cumhurbaşkanımız Mursi göreve iade edilene kadar direnin, özgürlük için meydanlara çıkmaya devam edin ve zulmü kabul etmeyin” çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

MURSİ İÇİN TUTUKLAMA KARARI

Mısır mahkemesi ise bugün Mursi'yle ilgili çok önemli bir karar aldı. Mahkeme, Mursi'nin 2011 yılında Hamas'la işbirliği yaparak Mısır askerlerini öldürmek suçlamasıyla tutuklanmasını talep etti.

Mısır resmi haber ajansı MENA, savcılığın hali hazırda Mursi'yi sorguladığı ve kendisine suçlamalara lişkin "delilleri" sunduğunu bildirdi.

Müslüman Kardeşler Sözcüsü Cihad el Haddad, tutuklama kararını, Mübarek rejimi tarafından yapılan bir "misilleme" olarak tanımladı.

'STRATEJİMİZ DEĞİŞECEK'

Genelkurmay Başkanı Abdülfettah El Sisi önceki gün "onurlu tüm Mısırlıları Cuma günü şiddet ve teröre karşı meydanlara inmeye çağırırken", ordudan dün yapılan açıklamada da "şiddet ve terör eylemlerine karşı izlenen stratejinin yarından (Cuma) itibaren değişeceği” ifade edilmişti.

BAN: MURSİ SERBEST BIRAKILSIN YA DA...

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise 3 Temmuz'daki askeri müdahaleden beri ordu tarafından gözaltına tutulan Mursi ile Müslüman Kardeşler yöneticilerinin serbest bırakılmasını ya da durumlarının şeffaf bir şekilde gözden geçirilmesini istedi.

Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Mısır'daki gelişmeleri artan bir endişe ile takip eden Ban, tüm taraflardan azami itidal sergilemelerini istedi.

Tüm Mısırlıların barışçıl gösteri hakkını desteklediğini ifade eden Ban, geçici yönetime halkın güvenliğini gözeterek kanun ve düzeni sağlamaları çağrısı yaptı. Mısır'da "anlamlı ulusal diyalog" ve "katılımcı bir uzlaşı süreci" talebini yineleyen Ban, barışçıl bir yolla sivil idare, anayasal düzen ve demokratik yönetime bir an önce dönülmesini talep etti.

Haberin Devamı