Gündem 'DGM'ler aranır hale geldi'

'DGM'ler aranır hale geldi'

Paylaş
'DGM'ler aranır hale geldi'

Diyarbakır Barosu'nun taş atan çocuklarla ilgili yaptığı çalışma, çok ilginç sonuçları ortaya koydu

Diyarbakır Barosu'nca yapılan çalışmada, izinsiz gösteriler ve çıkan olaylarda gözaltına alınıp yargılanan çocuk sayısının, DGM'ler döneminde çok az olduğu ortaya çıktı.

Diyarbakır'da, bölgedeki terör olaylarına bakan kapatılan 4 Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde 1984 ile 1997 yılları arasında yargılanan 2 bin 601 çocuktan 624'ünün örgüt üyeliği, silahlı eylem yapmak, örgüte yardım yataklık ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefetten ceza aldığı saptandı.

Çalışmada, DGM'lerin kapatılmasından sonra yerlerine kurulan Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nde ise, sadece son 4 yılda 2 bin 400 çocuğun yargılandığı ortaya çıktı.

Yine Çocuklar İçin Adalet Girişimi'nin Diyarbakır için hazırladığı raporda, son 2 yılda 78 çocuğa toplam 175 yıl hapis cezası verildi. Ağır Ceza mahkemelerinde ceza alıp dosyası temyiz için Yargıtay'a giden çok sayıda çocuğun bulunduğu, bu nedenle mahkumiyet kararları ile ilgili kesin istatistiklere ulaşmanın zor olduğu belirtildi.

"ÇOCUK YARGILAMALARINDA DGM'LERİ ARAR HALE GELDİK"

Diyarbakır Barosu eski Başkanı ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı Diyarbakır Temsilcisi Sezgin Tanrıkulu, yaşları 11 ile 17 arasında değişen çocuk yargılamaları konusunda eski DGM'leri arar hale geldiklerini söyledi.

Kapatılan Devlet Güvenlik Mahkemeleri döneminde hem kolluk kuvvetlerinin, hem yargıçların, hem de savcıların çocuklara karşı daha hoşgörü ve daha özgürlükçü bir yaklaşım içerisinde olduklarını söyleyen Tanrıkulu, şöyle dedi: "Kamu vicdanına ve özellikle çocuklar bakımından daha uygun kararlar veriyorlardı.

Ama bugün için bunu söylemek bence mümkün değil. Bugünkü durum, 2005 yılında yürürlüğe giren yeni TCK (Türk Ceza Kanunu) ve CMK (Ceza Muhakemesi Kanunu) ile 2007'de değiştirilen Terörle Mücadele Yasası'ndan kaynaklanıyor. Mevzuat 2005'den önceki mevzuat değil."

DGM'LERİN YERİNE ÖZEL YETKİLİ AĞIR CEZA

DGM'ler Temmuz 2004'de kapatılırken, bu mahkemelerin baktığı davalara yine Temmuz 2004'te kurulan Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri bakmaya başladı.

1984 ile 1997 yılları arasında DGM'lerde yargılanan çocuklar ile ilgili baro istatistik hazırlarken, 1997 ile DMG'lerin kapatıldığı 2004 tarihleri arasında istatistik çalışması yapılmadı.