Gündem Diğer illerde 1 Mayıs nasıl kutlandı?

Diğer illerde 1 Mayıs nasıl kutlandı?

Paylaş
Diğer illerde 1 Mayıs nasıl kutlandı?

1 Mayıs İstanbul'da gergin başladı. Sabah saatlerinde İstanbul'un çeşitli yerlerinden Taksim'e ulaşmaya çalışanlara polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahele ederken 1 Mayıs Türkiye'nin diğer illerinde sakin geçti

Ankara'da 1 Mayıs

Haberin Devamı

Başkent'te 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları kapsamında Ankara Garı önünde toplanan gruplar mitingin yapılacağı Sıhhıye Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. KESK, DİSK, TMMOB, TTB gibi sendika ve meslek kuruluşlarının yanı sıra CHP, EMEP, ÖDP gibi siyayasi partilerin de destek verdiği 1 Mayıs kutlamaları kapsamında Ankara Garı önünde gruplar sabah saatlerinden itibaren toplandı.

Sıhhıye Meydanı'nda yapılacak miting nedeniyle Talatpaşa Caddesi, Atatürk Bulvarı ile Necatibey Caddesi ve Mithatpaşa Caddesi'nin bir kısmı trafğe kapatıldı. Miting süresince Metro Sıhhıye İstasyonu da kapatılırken, Sıhhıye ve Tandoğan'da düzenlenecek mitingler nedeniyle 3 bin polis görev aldı. Ankara Garı önünde toplanarak kortej oluşturan gruplar mitingin yapılacağı Sıhhıye Meydanı'na doğru yürüyüşe geçit. Öte yandan, yüzü maskeli bir grup gar kavşağı alt geçetinde duvarlara yazı yazması dikkat çekti.

Haberin Devamı

Diyarbakır'da 1 Mayıs

Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda kutlanan 1 Mayıs için alana girişler saat 11.00'de başladı. Mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı'na dört koldan giriş yaptı. Alanda resmen bayram havası var. Açılan pankartlar da ise, 'Statüsüz yaşamaya hayır' yazıları dikkat çekti.

Hemen hemen tüm sendikalar kutlamalara destek veriyor. Kutlamalara İstiklal Marşı'nın okunmasıyla start verildi. İstanbul ve Taksim'de yapılan olaylar protesto edildi.

İzmir'de 1 Mayıs

Petrol-İş Aliağa Şubesi Petkim ve Tüpraş’ta 1 Mayıs kutlaması yaptı. Davul zurna eşliğinde çekilen halay ve zeybekten sonra işçiler adına bir konuşma yapan Şube Başkanı İsmail Doğan, “Bizleri 127 yıl öncesine yani günlük çalışma süresinin 8 saat olması için yapılan direniş günlerine götürmek, o koşullara mahkum etmek istiyorlar” dedi.

TİS sürecinde olduklarını dile getiren Doğan, “Patronlar yüzde 3 artı 3 teklifini yüzde 4 artı 4’e çıkardı. Burada 4 bin 500 işçi çalışıyordu. Şimdi 2 bin işçi ile aynı işi yapıyoruz. Burası çikolata fabrikası değil, Petro kimya tesisi. Arkadaşlarımız kansere yakalanıyor, emekliliğinin altı ayı dolmadan hayatını kaybediyor. Dünyanın her yerinde patronlar aynı. Hakkımızı almak için mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz” dedi. Doğan, “Her türlü yapay ayrılığı bir kenara bırakarak işin ve ekmeğin işçilerin ortak buluştuğu nokta olduğu inancıyla uluslararası işçi bayramı 1 Mayıs’ınızı kutluyorum” diye konuştu.

Hatay'da 1 Mayıs

Hatay’da Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlenen 1 Mayıs kutlaması etkinliklerinde, havanın sıcak olması nedeniyle, yürüyüşte bunalanlara polis su dağıttı. Bir grup Suriyeli de yürüyüş sırasında kısa süreli Esad posteri açıp slogan attı.



Merkez Antakya İlçesi Sümerler Mahallesi Harbiye Caddesi’ndeki Doğuş Okulları önünde toplanan 8 bin kişilik kalabalık grup, bir kilometre uzaklıktaki Uğur Mumcu Meydanı’na kortej halinde yürüdü. Yürüyüşe katılanlar, hava sıcaklığının 38 dereceye ulaşması nedeniyle zor anlar yaşadı. Yürüyüşü takip eden toplum polisleri, vatandaşlara su dağıtarak, ferahlatmaya çalıştı.

Düzenleme Komitesi adına konuşan DİSK Genel-İş Sendikası Hatay Şube Başkanı Mehmet Güleryüz, "Birliğin, dayanışmanın, mücadelenin, umudun ve direnmenin adıdır 1 Mayıs. Alanda bulunan herkesi, evlerinde ve balkonlarında bizleri izleyen bütün vatandaşlarımızın bu mutlu gününü kutluyor, hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum. Bugün, işçi sınıfının, birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs’ı kutlamak için, işçilerle, yoksullarla, işsizlerle, kadınlarla, gençlerle, dışlanmışlarla, mağdurlarla ve emeğini, alın terini harcayan bütün emekçilerle birlik olmak, dayanışmak ve mücadeleyi yükseltmek için, başta Taksim 1 Mayıs Alanı olmak üzere, ülkenin dört bir yanında olduğu gibi Antakya’da da 1 Mayıs için alanlarındayız" dedi.

Aydın'da 1 Mayıs

Aydın’da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, sendika ve sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen etkinlikle kutlandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ile Aydın Belediye Başkanı CHP’li Özlem Çerçioğlu katıldıkları kutlamada birlikte harmandalı oynadı. Tezcan, bütün dünya emekçilerinin bir araya gelip, "Savaşa ve sömürüye hayır" demeleri gerektiğini belirtti.



1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun da katılımıyla, Zafer Meydanı’ndan yürüyüşle başladı. Doğu Gazi ve Hükümet Bulvarı güzergahında yürüyen grup, 1 Mayıs kutlamaları için hazırlanan İstasyon Meydanı’nda buluştu. Kortejin en ön sırasında CHP’li Tezcan ile yer alan Başkan Çerçioğlu, katılımcılara karanfil dağıttı. Tezcan ve Çerçioğlu, İstasyon Meydanı’nda işçilerle harmandalı oynadı. Halayların da çekildiği alanı 5 bine yakın kişi doldurdu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan, "Güvenli ve güvenceli çalışmanın taşeron aracılığı ile yok edildiği, işçi sınıfının zulme uğradığı günümüzde zulmedenlere karşı emekçiler meydanlarda toplandı. Dünyanın çeşitli bölgelerinde savaşlar çıkartılıyor. Küresel sermaye yeniden savaş çığırtkanlığı yapıyor. Tarihte olduğu gibi emperyalistlerin rahatı için işçilerin, köylülerin ve emekçilerin çocuklarını ezdirmenin planını yapıyorlar. Emek sınıfı tüm dünya ölçeğinde bir araya gelip, ’Savaşa, sömürüye, zulme hayır’ demelidir. Küresel sermayeye karşı tek çözüm küresel birleşmedir. İşçiyiz, güçlüyüz, kazanacağız" dedi.

Konuşmaların ardından, müzik eşliğinde halaylar çekilmesiyle devam eden kutlamalarda, sıcak havaya rağmen simit satmaya çalışan 32 yaşındaki Hakan Genç dikkat çekti. Yoğun güvenlik önlemi alınan kutlamalar, ilerleyen saatlerde sona erdi.


Haberin Devamı