Beden Sağlığı Dikkat! Kara bakmak gözünüzü kör edebilir

Dikkat! Kara bakmak gözünüzü kör edebilir

Paylaş
Dikkat! Kara bakmak gözünüzü kör edebilir

Güneş ışınları, karlı ve buzlu zeminlerden yansıdığında direkt olarak göze ulaşıyor. Dolayısıyla gözlüksüz uzun süre karlı zemine bakmak, korneada güneş yanığı oluşmasına yol açabiliyor. Bu durum da kar körlüğüyle sonuçlanabiliyor

Karın sahip olduğu renk kadar saf ve masum olmadığını, göz sağlığı için tehlike yarattığını biliyor musunuz? Peki göz sağlığını koruyabilmek için yaz aylarında olduğu gibi kış mevsiminde de ultraviyole ışınlarından koruyan güneş gözlükleri kullanmak gerektiğini?

KIŞIN DA GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANILIR

“Kışın güneş gözlüğü kullanılmaz' düşüncesi her yıl özellikle kar döneminde çok sayıda kişinin kar körlüğü problemi yaşamasına neden olabiliyor" diyen Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu "Kışın, güneşin etkisinin hissedilmemesi ultraviyole ışınlarına maruz kalındığı gerçeğinin göz ardı edilmesine yol açabiliyor. Karlı zeminden göze yansıyan bu zararlı ışınlar da beraberinde kar körlüğünü getirebiliyor. Kar körlüğü gözde kuruluk hissi, ışığa karşı hassasiyet, gözde batma ve sulanma gibi şikâyetlere neden olabiliyor. İstem dışı kasılan göz kapakları da görmenin azalmasına yol açabiliyor. Bu belirtiler ise kar ve güneşle temastan sonraki 6 ile 12 saat arasında ortaya çıkmaya başlıyor." uyarısında bulundu.

UZMAN MÜDAHALESİ ŞART

Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu "Yaşanan kar körlüğü belirtileri mutlaka bir göz hastalıkları uzmanına başvurmayı gerektiriyor. Ancak birkaç gün içerisinde belirtileri hafifleyen kar körlüğü, önemsiz algılanmaya ve uzman desteğini ertelemeye neden olabiliyor. Oysaki müdahale edilmeyen kar körlüğü, tüm belirtileri daha da riskli boyutlara taşıyabiliyor. " dedi.

KAR KÖRLÜĞÜ NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?

-Kar körlüğünün tedavisinde ise suni gözyaşı takviyesi uygulanabilir, gözü kapatarak üzerinden soğuk kompres yapılabilir.

-Ağrılı durumlarda ağrı kesici ilaçlar önerilebilir, ağrı derecesi yüksek ise göz, göz bandı ile kapatılabilir. Böyle durumlarda gözü kesinlikle kaşımamak gerekir.

-Kontakt lens kullanan hastalar ise bu gibi şikayetleri fark ettiğinde hemen lensleri çıkarmalı ve güneşli ortamdan uzaklaşarak karanlık bir odaya geçilmelidir.

Haberin Devamı