Dinar Dinar'da Doğu Türkistan konferansı

Dinar'da Doğu Türkistan konferansı

Paylaş
Dinar'da Doğu Türkistan konferansı

Dinar'da Doğu Türkistan konferansı

Tahsin BAYTAR/ DİNAR, (DHA) - AFYONKARAHİSAR'ın Dinar ilçesinde, Türk Ocakları Dinar Şubesi tarafından Dinar Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda 'Bir Doğu Türkistanlı Gözünden Unutulan Doğu Türkistan' konulu konferans düzenlendi.

Türk Ocakları Dinar Şubesi tarafından düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Doğu Türkistan Milli Meclisi Başkanı Seyit Tümtürk katıldı. Türk Ocakları Dinar Şube Başkanı Hasan Alpars açılış konuşmasında Türkistan'ın, 1949 yılında Çin tarafından işgal edildiğini söyledi. O günden bugüne Doğu Türkistan'da asimilasyon çalışması yürütüldüğünü kaydeden Alpars, "Akla hayale gelmeyen eziyetler işkenceler yapılıyor. Tüm ilgililerden yetkililerden insan olan herkesten bu zulme işkenceye tepki vermesini bekliyoruz" dedi.

Doğu Türkistan Milli Meclisi Başkanı Seyit Tümtürk ise Doğu Türkistan'ın Türk milletinin ilk var olduğu coğrafya olduğunu söyledi. Çin'in tarih boyunca zaman zaman bu bölgeyi işgal ettiğine değinen Tümtürk, "Atalarımız Çinlilerle olan mücadelesinde defalarca galip gelmiştir. Çin saraylarına kadar fetihler kuşatmalar ve galibiyetler elde etmiştir. Burada bir işgal söz konusu. 1949 yılında işgal edilen Doğu Türkistan'a 70 yıldır fiili bir işgal uygulanmaktadır. Doğu Türkistan'ın, Uluslararası İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde belirlenen hak ve hürriyetlere bir an önce kavuşmasını talep ediyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı