Yaşam Dinlenemeyen telefon Türkiye'de

Dinlenemeyen telefon Türkiye'de

Paylaş
Dinlenemeyen telefon Türkiye'de

Özel bir şifreleme teknolojisine sahip kriptolu, dinlenemeyen cep telefonu Enigma T301TR Türkiye pazarına sunuluyor

Yüksek güvenlik teknolojisi kullanan kriptolu Enigma T301TR'ler, kendi aralarında yaptığı görüşme ile üçüncü şahısların dinleme yapmasını engelliyor. Yazılımın yanı sıra donanımı da kripto teknolojisine sahip telefon üzerinden ortam dinlemesi de yapılamıyor.

Sistem Teknik Genel Müdürü Burç Tutanç, tanıtım toplantısında, yapılan bir araştırmaya katılanların yüzde 28'inin 'Dinlenmeyen bir telefon olursa satın alır mısınız?' sorusuna 'evet' yanıtı verdiğine değindi.

GSM ve kripto kartı bulunan cihazlardaki şifre anahtarı sayesinde konuşmadaki bir kelimenin çözülmesinin 24 yıl aldığını dile getiren Tutanç, işadamları, üst düzey yöneticiler, gazeteciler, borsacılar, diplomatlar, güvenlik-istihbarat çalışanları, bürokratlar, ünlülerin hedef kitlelerini oluşturduğunu ifade etti.

Verilen bilgiye göre, içinde verileri manipüle eden güçlü şifreleme ve deşifreleme mekanizmaları bulunan Enigmalarda, giden ve alınan ses matematiksel fonksiyonlardan oluşan kriptoloji algoritmalarıyla verilere dönüştürülüyor.

Bu veriler hızla sese çevrilince, dinlemek için arayan üçüncü kişi anlamsız sesler duymaya başlıyor. Konuşmalarda kullanılan değişken şifreler, her kullanımdan sonra sistem tarafından imha ediliyor. Enigma T301TR'nin Türkiye'deki kullanıcılara sunulmasına ilişkin yasal düzenleme, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan 'Kodlu ve Kriptolu Haberleşme Hakkında' yönetmeliğine dayanıyor.

Türkiye'ye başlangıçta 15 bin adet getirilen telefonlar 3 bin 500 lira civarında fiyatla satışa sunuluyor.

TELEFONUN ÖZELLİKLERİ

- Güçlü algoritma kullanımı, kimlik, anahtar değişimi ve uzaktan yönetim için RSA-1024
- 3DES veya çevrimiçi şifreleme için 128 bit IDEA
- Kriptolojik algoritmalar (RSA) sadece çip kart içinde hesaplanır
- Standart SCOS-2x isletim sistemi ile çip kartın kullanımı
- X.509 V3 sertifikalı çip ve PKCS#1 imzaları (kimlik doğrulama ve yönetim)
- Kara liste, beyaz liste, kapalı kullanıcı grupları ve şirket kartları ile kapalı kullanıcı grupları.

Haberin Devamı