Yaşam Dinozorlar LSD kullanmış olabilir

Dinozorlar LSD kullanmış olabilir

Paylaş
Dinozorlar LSD kullanmış olabilir

100 milyon yıl öncesinden çim örneklerini araştıran bilim insanları, dinozorların halüsinasyona neden olan LSD'nin kaynağı olan mantarlarla beslenmiş olabileceğini ortaya koydu

ABD'nin Oregon Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, dinozorların milyonlarca yıl halüsinasyona neden olan LSD maddesine maruz kalmış olabileceklerini ortaya koydu.

Haberin Devamı

Paleodiversity dergisinde yayımlanan araştırmada, 100 milyon yıl öncesinden kalan iyi korunmuş çim örneklerinde LSD izine rastlandığı belirtildi. Myanmar'daki bir reçine madeninde elde edilen fosili analiz eden bilim insanları, çimin LSD elde edilen mantarın çok benzeri kalıntılarla kaplı olduğunu belirledi.

Katılaşmış ağaç reçinesi halinde bulunan fosilin 97-110 milyon yıl öncesine, erken veya orta Kretas dönemine rastladığı ifade edildi. Söz konusu dönemde dinozrlar dünyaya hakim olan canlı türüyken, ilk çiçekli bitkler yeni yeni ortaya çıkıyordu. Mememliler ise henüz küçük canlı türleri olarak yaşıyordu.

Oregon Üniversitesi'nden George Poinar, 'zehirleyici ve halüsinasyona neden olan parazit mantarın çimlerin var olduğu süre boyunca yayılmış ve etkisini göstermiş olabileceğini' belirtti. Poinar, mantarın saropod dinozorlar tarafından yendiğine dair şüpheleri bulunmadığını ancak ne tür bir etki yapmış olabileceğini bilmediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Saropodlar, tironozoların ortaya çıkmasından önce dünyada var olan en büyük dinozor türünü temsil ediyordu.

100 milyon yıl öncesine uzanan fosil, LSD elde edilen ergot adlı mantarın benzeri olan Palaeoclaviceps parasiticus'a ait. Dinozorların ardından insan yaşamında fazlasıyla etkili olan ergot, sayısız insanın ölümüne de yol açtı.

Orta Çağ'da kadınların düşük yapması ve hamile işçilerin daha hızlı çalışması için kullandırılan ergot mantarından bugüne kadar binden fazla bileşik üretildi. Mantar, salgın hastalık dönemlerinden çavdar ekmeklerine eklenerek dağıtılması nedeniyle binlerce insanın ölümüne de yol açtı.

Al Jazeera