Gündem Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan önemli açıklamalar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan önemli açıklamalar

Paylaş
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan önemli açıklamalar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova'nın sorularını yanıtladı

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Haberin Devamı

ABD ziyaretlerimizde Suriye'nin tüm boyutlarını, İdlib'i, Münbiç'i ve Fırat'ın doğusunda neler yapmamız gerektiğini konuştuk. Fırat'ın doğusundan bize gelen taciz ateşlerinden sonra verdiğimiz cevaplarla sahada neler yapabileceğimizi gösterdik hem de baktık ABD'yi rahatsız ettik. Onlara, "Tehdit gelirse gereğini yaparız" dedik.

YPG, ABD'nin verdiği destek nedeniyle çok şımardı. YPG bizim için tehdittir ve bu terör örgütüne karşı elimizden geleceğini yapacağımızı söyledik.

Bizde bu konuda her zaman kararlılık var. Burada en sağlıklı yöntem Münbiç yol haritasının Fırat'ın doğusunda da uygulanmasını sağlamaktır. YPG'nin buradan çekilmesi lazım. Kobani'den YPG-PKK atılacak ve orada yaşayan insanlara teslim edilecek. Ama buradan YPG'nin ve PKK'nın atılması lazım. Bizim ABD'yle aramızda diyalog ve bilgilendirme var. Biz taciz edişine karşılık verdiğimizde, askerlerimiz ABD'ye bilgi veriyor. Askerlerimizin karşı karşıya gelmesini istemeyiz ama ABD gibi bir müttefikimizin bir terör örgütüyle işbirliği yapmaması lazım. Rusya bu terör örgütünden hemen geri çekildi ama ABD maalesef lüzumsuz gerekçelerle terör örgütüyle angaje olmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

"YIL SONUNA KADAR TAMAMLANMALI"

Münbiç'te yol haritası yıl sonuna kadar tamamlanmalı.

İDLİB MUHTIRASI

M4 ve M5 otoyollarının trafiğe açılması bu güzergahta gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması lazım. Bizim bu yolda katettiğimiz mesafeden Rusya'da memunun, herkes memnun. Şu ana kadar İdlib Muhtırası çok iyi uygulanıyor. Siyasi bir çözüm olmadan bu attığımız adımlar kalıcı olamaz. Bunun içinde en önemli aktör Türkiye'dir.

CEMAL KAŞIKÇI CİNAYETİ

Suudi Arabistan bizim için de önemli bir ülke, ilişkilerimiz de gayet iyi. Cumhurbaşkanımız ile Kral Selman arasında da samimiyet var. Ama burada önceden planlanmış vahşice bir cinayet var. Bizim derdimiz bunun aydınlatılması, burada topu dünyaya atmak gerek yok. Bizim tarafımızda soruşturma gayet şeffaf yönetiliyor. Ama en son başsavcının ziyaretinde Suudi Arabistan tarafından bir bilgi verilmedi. Biz ise elimizdeki bilgileri paylaştık çünkü bizim derdimiz bu cinayetin aydınlatılması.

Haberin Devamı

VELİAHT PRENS'LE GÖRÜŞME

Sayın Cumhurbaşkanımız bu süreçte Kral Selman'la telefonda görüştü. Bir kez de Veliaht Prens ile görüştü. Veliaht Prens, Arjantin'de görüşmek arzusunda olduğunu söyledi. Görüşmemek için bir sebep yok, görüşülebilir. Veliaht Prens'le görüşmek için bir engel görmüyoruz. Ama tabii ki takdir Cumhurbaşkanımızın.