Gündem Dışişleri Bakanlığı'ndan 'Halep' açıklaması

Dışişleri Bakanlığı'ndan 'Halep' açıklaması

Paylaş
Dışişleri Bakanlığı'ndan 'Halep' açıklaması

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Halep’e yönelik saldırıların derhal durdurulması, Doğu Halep’te kalan nüfusun buradan Birleşmiş Milletler (BM) dahil gerekli gözetim mekanizmaları eşliğinde güvenli tahliyesinin bir an önce gerçekleşmesi ve insani erişimin önünün açılması şarttır" denildi

Dışişleri Bakanlığı, Suriye'nin Halep kentinde yaşanan gelişmelere ilişkin basın açıklaması yaptı. Bakanlık'tan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Temmuz ayından bu yana kuşatma ve yoğun bombardıman altında tutulan Doğu Halep’te, rejim ve destekçileri tarafından aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda sivilin katledilmesini büyük bir dehşet ve infialle karşılıyoruz.


Halep'te son durum: Rejim güçleri zafer ilan etti

'SİVİLLERE YÖNELİK ADETA TOPLU İNFAZLAR İCRA EDİLİYOR'


Rejim, Doğu Halep halkını aylardır insani yardım erişimine izin vermeyerek ve hastane, okul, su-elektrik şebekeleri gibi sivil altyapıyı yok ederek insanlık dışı koşullara mahkum etmiştir. Bu yetmezmiş gibi şimdi de her türlü silahla halkı hedef almakta, sivillere yönelik adeta toplu infazlar icra etmektedir. Bu süreçte, kentten ayrılmak isteyen sivillere de herhangi bir şans tanınmamaktadır.

'ULUSLARARASI İNSANİ HUKUKUN AĞIR İHLALİ'


Halep’te muhaliflerin bulunduğu son iki mahallede sıkışmış durumdaki on binlerce sivilin de önümüzdeki günlerde benzer bir kaderi paylaşmasından ciddi endişe duyulmaktadır.

Tüm bu eylemler uluslararası insani hukukun ağır ihlali niteliğinde olup, bu konuda rejim ve destekçilerinin sorumluluğu açıktır.

'GÜVENLİ TAHLİYENİN BİR AN ÖNCE GERÇEKLEŞMESİ ŞARTTIR'


Halep’e yönelik saldırıların derhal durdurulması, Doğu Halep’te kalan nüfusun buradan BM dahil gerekli gözetim mekanizmaları eşliğinde güvenli tahliyesinin bir an önce gerçekleşmesi ve insani erişimin önünün açılması şarttır. Türkiye bu amaçla ilgili ülkeler ve uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimlerini sürdürmektedir."