Siyaset Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'ndan Yunanistan'a sert tepki
Paylaş
Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'ndan Yunanistan'a sert tepki

Yunanistan'ın darbeci askerlere iltica hakkı tanımasına önce Dışişleri Bakanlığı, ardından da Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü'nden sert tepki geldi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Yunanistan Danıştay'ının skandal kararının AB dahil bütün taraflarca reddedilmesi ve kınanması gerekiyor. Yunanistan Danıştayının bu kararı Yunanistan’ın terörle mücadele konusundaki uluslararası yükümlülüklerine aykırı olduğu gibi, 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesinin de ihlali niteliğindedir." açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANLIĞI VE DIŞİŞLERİ'NDEN PEŞ PEŞE AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Danıştayı'nın FETÖ'cü askerlerle ilgili kararına şu ifadelere sert çıktı:

Yunanistan Danıştayı, 15 Temmuz hain darbe girişiminin faillerinden Süleyman Özkaynakçı’ya iltica hakkı tanınmasına Yunanistan Hükümetinin itirazını reddederek skandal bir karara daha imza atmıştır.

Yunanistan Danıştayı'nın bu kararı Yunanistan’ın terörle mücadele konusundaki uluslararası yükümlülüklerine aykırı olduğu gibi, 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesi'nin de ihlali niteliğindedir.

Yunanistan, darbeci hainlerin iadesini defalarca reddederek Türk milletinin vicdanını yaralayan bu tür kararlara zemin hazırlamıştır. Yunan makamları, uluslararası yükümlülüklerini dahi çiğneyecek kadar hukuk anlayışından yoksun yargı mekanizmalarına sığınarak darbeciler için ülkelerinin güvenli liman olmasına daha fazla müsaade etmemelidir.

Haberin Devamı

NE OLMUŞTU?

Yunanistan'da Danıştay, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan darbecilere iltica hakkı verilmesini kararlaştırmıştı.

Danıştay Genel Kurulu, darbecilerden Süleyman Özkaynakçı için verilen iltica hakkına Yunan hükümetinin yaptığı itiraza yönelik nihai kararını açıklamıştı.

Emsal teşkil edecek kararda, hükümetin itirazı reddedilerek, firari eski askerlere iltica hakkı tanınmasına hükmedilmişti.

Cenevre Sözleşmesine atıfta bulunulan kararda, Özkaynakçı'nın darbe girişimine katıldığına ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olduğuna yönelik yeterli delil olmadığı ifade edilmişti.

Danıştay tarafından verilen kararın ardından, Özkaynakçı için seyahat belgesi temin edilebilecek.

Yunan basınına göre, askeri bir bölgede koruma altında bulunan darbeci askerlerin 3'üne daha Yunan İltica Dairesi tarafından iltica hakkı tanınmıştı.