Dünya Diskotek fedaisi Papa

Diskotek fedaisi Papa

Paylaş
Diskotek fedaisi Papa

Arjantinli yeni Papa Francis'in bir akciğeri yok, gençliğinde ise diskolarda fedailik yapmış. 76 yaşındaki ruhani lider ayrıca ilk Cizvit (İsa'nın Askerleri) tarikatına mensup Papa oldu

1 milyar 200 milyon Katolik Hıristiyan'ın 266'ncı ruhani lideri, Buenos Aires Başpiskoposu Arjantinli Kardinal Jorge Mario Bergoglio (76) oldu. Bergoglio, modern çağda Avrupa dışından ve Güney Amerika'dan seçilen, 'Francis' ismini alan ve Cizvit tarikatına mensup ilk Papa oldu.

SELEF YAŞARKEN HALEF OLDU


Bergoglio aynı zamanda 598 yıl aradan sonra selef Papa yaşarken halef olarak seçilen ilk isim. Hayat hikayesiyle de dikkat çeken çiçeği burnunda Papa'nın bir akciğeri bulunmazken, gençliğinde diskotekte bodyguardlık yaptığı ortaya çıktı.

>> İŞE OTOBÜSLE GİDİP GELİYOR

>> FOTOGALERİ

>> İŞTE İLK BALKON KONUŞMASI

>> AIDS'LİLERİN AYAĞINI YIKAYIP ÖPMÜŞTÜ


Günlerdir dünyanın dikkatle izlediği Papalık seçimleri Koklav, 5'inci tur oylamanın ardından dün akşam sonuçlandı. İlk olarak Salı akşamı Sistin Şapeli'nde toplanan 115 kardinalin gizli oylaması sonucu yeni Papa'nın seçildiğinin işareti olan beyaz duman, Sistin Şapeli'nin bacasından tüttürüldü. Türkiye saatiyle 20,06'da çıkan müjdeleyici dumanın anlaşılamaması ihtimalini ortadan kaldırmak için Aziz Petrus Bazilikası'nın çanları da aynı anda uzun süre çaldı.

Başdiyagon ve Dinlerarası Diyalog Kurulu Başkanı Fransız Kardinal Jean-Louis Tauran, bazilikanın locasından Latince, 'Habemus Papam' (Bir papamız var) diyerek yeni Papa'yı dünyaya ilan etti.

DÜNYANIN SONUNDAN BENİ BULDULAR

28 Şubat'ta 16. Benediktus'un feragat etmesinin ardından bu misyona seçilen Bergoglio, Papalık ismi olarak 1. Francesco'yu (Francis) seçti. Bergoglio aynı zamanda Vatikan Devlet Başkanı ve Roma Başpiskoposu olarak da anılacak. Seçimin ardından Ağlama Odası'na çekilerek, yalnız başına dua eden Bergoglio, adının ilan edilmesiyle meydanda bulunan 100 bine yakın kişiyi locadan selamlayarak, onları kutsadı.

>> FACEBOOK'ÇU PAPA


Papa 1. Francesco, "Hanım ve bey kardeşlerim, iyi akşamlar" diye konuşmasına başlayarak, "Bildiğiniz gibi Konklav, Roma'ya bir başpiskopos vermeliydi. Kardinal kardeşlerim beni dünyanın sonundan bulup getirdiler" diye geldiği ülkeye atıfta bulundu. Kendisini seçen kardinallere teşekkür eden çiçeği burnunda Papa, meydandakilere, "Beni kutsaması için Tanrı'ya dua edin" diye seslendi.

Bir süre sessizlik isteyen Papa, başını öne eğerek dua etti. Meydanda bulunanlar "Yaşasın Papa" nidaları atarken, "İyi geceler, iyi dinlenmeler" diyerek veda eden Bergoglio, locadan Vatikan Sarayı'na girdi.

8 YIL ÖNCE PAPALIĞA ÇOK YAKLAŞMIŞTI

Halihazırda Kardinaller Meclisi'ndeki tek Cizvit (İsa'nın askerleri) tarikatına mensup din adamı olan 1. Francesco, aynı zamanda bu tarikattan Papa seçilen ilk isim oldu. Bu tarikatın şu an yaklaşık 18 bin üyesi bulunuyor. Bergoglio, 2005'teki Papalık seçimlerinde ise, selefi 16. Benediktus'tan (Joseph Ratzinger) sonra en çok oy alan kardinal olarak Papalığa çok yaklaşmıştı. Bergoglio'nun seçilmesinin hemen ardından, Castel Gandolfo kasabasındaki Papalık yazlık ikametgahında dinlenen 16. Benediktus'u aradığı belirtildi.

'Reformcu' tavrıyla tanınan Bergoglio'nun seçilmesinin, Vatikan'daki muhafazakarlar kanadında rahatsızlık yaratmış olabileceği ifade ediliyor. Favori kardinaller arasında gösterilmemesi ve yaşının çok genç olmaması nedeniyle Arjantinli din adamının Konklav'dan çıkan isim olması sürpriz olarak karşılandı.

BİR AKCİĞERİ YOK

Güney Amerika'dan Papalığa erişen ilk din adamı sıfatı kazanan I. Francesco, başpiskopos olduğu Buenos Aires'te 17 Aralık 1936'da dünyaya geldi. İtalya'dan Arjantin'e göçen bir ailenin 5 çocuğundan biri olan Bergoglio'nun, geçirdiği solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle 22 yaşındayken bir akciğeri alındı. 1958 yılında kiliseye katılan yeni Papa, 1998'de Buones Aires Başpiskoposu, 2001 yılında ise kardinallik mertebesine yükseltildi. Bergoglio, kimya, felsefe, psikoloji eğitimi aldı ve 1969'da rahip oldu.

DİSKOTEKTE ÇALIŞTI

Mütevazı yaşam tarzı ve yardımseverliğiyle bilinen Bergoglio, ülkesinde işe otobüsle gelip gitmesiyle de dikkat çekiyordu. Utangaç, az konuşan, lüks yaşam karşıtı ve fakirlere olan duyarlılığı ön plana çıkan özellikleri.

Papalık seçimleri öncesi ayinine katılmak için aralarında para toplayan Arjantinli bazı din adamlarının Roma'ya gelmeyerek, bu parayı fakirlere bağışlamasını sağladı.

Arjantin'deki Roman Katolik Kilisesi'ni çoğu zaman 'samimiyetsiz' olmakla suçlayan Bergoglio, doktrinlerle uğraşmak yerine, sadeleştirilmiş bir hayatla birlikte inananlara daha fazla yardım edilmesinin gerekliliğine dikkat çekiyor.

Bir dönem ülkesinde Cizvitlerin liderliğini de yürüten Bergoglio, Jorge Videla döneminde birçok kişiyi diktatörlükten kurtardı. Jorge Mario Bergoglio'nun yaşam öyküsünde dikkat çeken noktalardan biri de, kiliseye katılmadan önce gençlik yıllarında bir nişanlılık serüveni yaşaması ve bir diskotekte bodyguard olarak çalışmış olması.

Yeni Papayı, rahiplerin sübyancılık vakalarına karşı mücadele ve Vatikan Bankası'ndaki usulsüzlükler gibi sorunlar bekliyor.

DHA

Haberin Devamı