Bilim - Teknoloji DisplayPort 1.4a hazır!
Paylaş
DisplayPort 1.4a hazır!

Görüntü aktarmak için kullanılan DisplayPort arayüzü için 1.4a güncellemesi resmen yayınlandı!

The Video Electronics Standards Association ya da kısa ismiyle VESA, henüz birkaç ay önce DisplayPort 1.3 standardını yayınlamıştı. Birlik şimdi de DisplayPort 1.4a standardını duyudu. 1.3'ten farklı olarak, 8K video transferi konusunda daha optimize altyapıya sahip olan yeni standart sayesinde, 8K çözünürlüklü cihazların ve içeriklerin daha hızlı yaygınlaşması bekleniyor.

8.1Gbps veri aktarım hızına çıkan DisplayPort 1.4a standardına göre üretilen panellerde 8K gösterimi artık daha hızlı gerçekleşecek. Bu sırada yüksek hızlı görüntü transfer hızı nedeniyle donanımda oluşabilecek baskıyı azaltmak için VESA DisplayStream Compression (DSC 1.1) isimli bir kodek de kullanılacak. Geçtiğimiz yıl onay alan bu yeni kodek, görüntülerin sıkıştırılarak gönderilmesini mümkün kılıyor. Böylece daha az veri trafiği oluşuyor.

DisplayPort 1.4a'nın sağladığı bir diğer yenilik de, Segmented Panel Display özelliği. Bu yeni özellik, monitör panellerinin daha ince, daha hafif ve daha az maliyetli olmasını sağlayarak, yüksek çözünürlüklü televizyonların fiyatlarının düşmesini sağlayacak.

Haberin Devamı

Resimlerle: 11 "çok özel" televizyon!

Kaynak: CHIP Online