Dünya Diwali Bayramı nedir?

Diwali Bayramı nedir?

Paylaş
Diwali Bayramı nedir?

Malezyalı Hinduların, her yıl kutladıkları "Diwali Işık Bayramı" internette gündem oldu. Tapınaklarında dini ritüellerini gerçekleştiren Hindular, her yıl kasım ayında ibadet için başkent Kuala Lumpur'daki çok sayıda Hindu tapınağının yanı sıra dünyanın en büyük mağara tapınağı Batu Mağarası'na gidiyor. Peki, Diwali Bayramı nedir? Diwali Işık Bayramı neden kutlanır? İşte detaylar…

Malezya'daki Hindular, iyinin kötüye galip gelmesini temsil eden "Diwali Işık Bayramı"nda ibadet etmek üzere her yıl kasım ayında Batu Mağarası tapınağında bir araya geliyor.

Haberin Devamı

Geleneksel kıyafetleriyle kuşanıp süslenen çok sayıda Hindu, kutsal günlerinde ibadetlerini yerine getirmek üzere sabah erken saatlerde tapınak alanına gidiyor. Çok sayıda turist de bu ana tanıklık etmek için Hinduların kutsal mekanında yer alıyor.

Diwali Işık Bayramı neden kutlanır?

Hindu inancına göre Diwali Işık Bayramı, iyinin kötüye galip gelmesini temsil ediyor.

Bayramın kutlandığı ülkelerde Hindular, iyiliğin kazanmasını temsilen havai fişek ve maytaplarla ışıklı gösteriler düzenliyor.

Ev ve sokaklarını da özel ışıklarla donatan Hindular, bayrama girerken kötülüklerden arınmak için vücutlarını biber, susam veya Hindistan cevizi yağıyla yıkıyor.

Haftalar öncesinden bayram hazırlıkları yapan Hindu aileler, bayram boyunca evlerine uğramak isteyenlere kapılarını açıyor.

Haberin Devamı

Diwali Işık Bayramı Malezya'nın yanı sıra Nepal, Sri Lanka, Myanmar, Guyana, Singapur ve Fiji gibi ülkelerde de kutlanıyor.

Batu Mağarası, Malezya'daki Hinduların Diwali zamanında en özel uğrak noktalarından biri olurken her yıl kutlanan "Thaipusam" bayramında da milyonlarca Hindu, bu tapınağa akın ediyor. Mağara, 42 metre yüksekliğindeki Murugan heykelini bahçesinde barındırması nedeniyle Hindu dünyasının kutsal mekanları arasında yer alırken, her yıl milyonlarca turiste de ev sahipliği yapıyor.