Beden Sağlığı Diyabet sonrası nöropati tehlikesi (Nöropati nedir?)

Diyabet sonrası nöropati tehlikesi (Nöropati nedir?)

Paylaş
Diyabet sonrası nöropati tehlikesi (Nöropati nedir?)

Diyabet hastalarının yaşam kalitesini etkileyen en önemli sağlık sorunlarından biri de nöropati. Genellikle kan şekeri kontrolünün iyi sağlanmamasına bağlı olarak gelişen nöropati, çeşitli belirtilerle kendini gösteriyor. Peki nöropati nedir, nasıl tedavi edilir?

Diyabetik nöropati hakkında bilgi veren Medicana Çamlıca Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Selda Özşahin, "Diyabetin periferik sinir sistemi tutulumuna diyabetik nöropati deniliyor. Örneğin gece sabaha kadar ayakları elleri yanan, batışan, sıcak basan üzerine çarşaf dahi değdiremeyen birini düşünün, vereceğimiz bir tek ilaçla şikayeti rahatlayabilir ya da ayaklarındaki hissizlikten dolayı ayak yaraları olan bir diyabet hastasının yara kontrolü ve diğer önlemlerle belki de ileride o bacağın kangren olup kesilmesini önleyebiliriz" dedi.

Haberin Devamı

25 yıllık diyabetlilerin yarısı nöropati yaşıyor

Nöropatinin 'sinirin hastalanması' olduğunu belirten Dr. Selda Özşahin sözlerine şöyle devam etti: "Duyu sinirleri, motor sinirler ve organlara giden otonomik sinirlerin hastalanmaları durumuna genel olarak 'nöropati' adı verilir. Otonomik sinirlerin bazıları damarlara gider, bazıları kalbimizin ritmini iletir, kan basıncımızı ayarlar ya da salgı bezlerimize gidip yeri geldiğinde terlememizi sağlar. Nöropatiye bağlı olarak vücutta tek sinir tutulabileceği gibi birden fazla sinir de tutulabilir. Nöropati birçok sinirimizi etkilediği zaman biz buna 'polinöropati' diyoruz. Diyabetik nöropati, şeker metabolizmasındaki bozukluğa bağlı olarak tüm vücudumuzda adeta bir ağ gibi seyreden sinirlerin fonksiyonunun bozulmasıdır. Ancak şeker hastalığının ağırlığı ile nöropati şiddetinin ağırlığı her zaman doğru orantılı değildir. Çok hafif şeker yüksekliği olan bir şeker hastasında görülebilirken ağır şiddette diyabeti olan hastalarda hiç görülmeyebilir. Burada hastalığın ortaya çıkmasında en önemli faktör hastalığın süresidir. Diyabet hastalığının başlangıç ve tanı anında yaklaşık yüzde 10-15’i nöropati bulgu ve semptomlarına sahipken bu oran 25 yılın sonlarında yüzde 50’nin üzerine çıkıyor"

Haberin Devamı

Nöropati hangi problemlere yol açıyor?

Diyabete bağlı olarak nöropatiyle ilgili bazı sorunların ortaya çıkabileceğini belirten Dr. Selda Özşahin bu sorunları şöyle anlattı:

"Diyabetik nöropati hastalarının yüzde 95´inde el ve ayak uçlarında duyu sinirlerinin tutulmasına bağlı olara; el ve ayaklarda yanma, donma, iğne batması, elektrik çarpması ve üşüme hissi, karıncalanma gibi yakınmalar ortaya çıkar. Bazı şeker hastalarında da nadiren ‘radikülopati´ denilen omurilikten çıkan bir grup sinir tutulur. Böyle durumlarda hasta bacağını kaldıramaz, hareket edemez. Ağır bir felç tablosuyla doktora başvurur. Şeker hastalarında 'kranial sinir tutuluşu' denilen tabloda ise, göz kapağı veya gözün hareket kaslarının felci ya da yüz felci gelişebilir. Bunlar şekerin nadiren yaptığı ama daha ağır durumlardır. Pozisyon ve dengeden sorumlu sinirlerin tutulması ile şeker hastaları gözünü kapadığında denge sorunu yaşayabilir, merdiven inmekte zorlanabilir. Diyabetik bir hasta pozisyonunu bilemediği için takılıp çok kolay düşebilir.

Haberin Devamı