Gündem 'Diziler teknik olarak son derece başarılı'

'Diziler teknik olarak son derece başarılı'

Paylaş
'Diziler teknik olarak son derece başarılı'

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Adapazarı'nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada televizyon ve internet yayıncılığı ile ilgili açıklamalarda bulundu

Televizyonların reklam gelirinin yıllık 3.5 milyar lira olduğunu söyleyen Dursun, bundan daha fazla pay almak için yayıncılığın kaliteli olması gerektiğini belirtirken, "Biz televizyonu hayatın dışa vurumu gibi görüyoruz. Televizyonda sevdiğimiz bir dizide karakter öldüğü zaman onun cenaze namazını kılıyoruz. Maalesef bunlar yaşandı. Böyle bir problemimiz de var" dedi.

REKLAMDA HİTLER OLAYI

RTÜK Başkanı Davut Dursun, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın davetlisi olarak geldiği Adapazarı’nda meclis toplantısında açıklamalarda bulundu. Koruşmasında, RTÜK’ün sansür mekanizması olmadığını, sadece yayınları denetlediğini söyleyen Dursun televizyon reklamlarında gündeme gelen ve tartışma yaratan Hitler’in reklamlarda kullanılmasıyla ilgili olarak "Beni Reklamcılar Derneği Başkanı aradı. ’Bir reklam prodüksiyonunda Hitler kullanıldı. Bu konuda Musevi vatandaşlar da dahil şikayetler var. Buna bu konuda bir şey yapmayacak mısınız?’ dedi. Ben de bu konuda hukukçu arkadaşların inceleme yaptığını, ancak mevcut yasaya göre bir ihlal göremediğimizi söyledim. Vatandaşın sevmediği bir durum olduğu doğru. Ancak burada ihlal nedir? Burada biz bunu dikkate alıyoruz" diye konuştu.

DİZİLER TEKNİK OLARAK SON DERECE BAŞARILI

TV kanallarındaki dizi furyasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Dursun, 63 Türk dizisinin yurtdışına satışının yapıldığını belirterek şunları söyledi: "Son yıllarda Türkiye dizi sever bir seyirci oldu. Gerçekten yapımcılarımız da çok başarılı diziler yapıyorlar. Bunların içeriğini tartışabiliriz, ama teknik olarak son derece başarılı. Bu diziler Türkiye sınırları dışındaki izleyiciler tarafından da izleniyor. Bu bizi gururlandırıyor. Şu an 63 dizi yurt dışına ihraç ediliyor. Eskiden Brezilya dizileri ithal edilirdi. Şimdi ihraç ediyoruz. Diğer yandan Türk dizileri yolu ile Türk kültürü ve yaşayışı komşu ülkelere taşınıyor. Bunun altının çizilmesinde yarar var."

KARAKTER ÖLDÜĞÜNDE CENAZE NAMAZI KILIYORUZ


Davut Dursun, Türk izleyicisinin bir şeye dikkat etmesi gerektiğini de belirterek şöyle devam etti: "Bizim izleyicimiz televizyon dizilerinde izlediğinin hayatın kendisi ve gerçeği olduğuna inanıyor. Bizim en önemli problemimiz kanaat. Bakın, televizyon bir eğlence, kurgu, sanal dünyadır. Ama biz böyle görmüyoruz. Biz televizyonu hayatın dışa vurumu gibi görüyoruz. Televizyonda sevdiğimiz bir dizide karakter öldüğü zaman onun cenaze namazını kılıyoruz. Maalesef bunlar yaşandı. Böyle bir problemimiz var."

TRT’NİN GELİRİ 1 MİLYAR LİRA

Türkiye’de bin 400 yayıncının olduğunu söyleyen Dursun, rekabet ortamında TV kuruluşlarının izlenebilirliklerini artırmak için marjinal konuları anlatan dizilere yer verdiklerini söyleyerek şöyle devam etti: "Yayıncılarla bir araya geldiğimizde dizilerdeki sorunları dile getiriyoruz. Son 1 yıllık televizyon reklam pastası 2 milyar 500 milyon küsür lira. Geçen seneye göre yüzde 20 büyüme göstermiş. Bu reklam pastasını bin 400 civarında radyo ve televizyon kuruluşu paylaşıyor. Sorun buradan geliyor. Reklam pastası bu kadar 23 ulusal yayıncı, 14 kamu yayıncısı, 200’e yakın uydu yayını ve yerel yayınların ayakta durmasının tek kaynağı reklamlar. TRT’yi bir kenara bırakalım. Elektrik faturalarından gelen yüzde 2 ile finanse ediliyor. 1 milyar liranın üzerinde geliri var. Bunun dışında kalan tüm yayıncıların finans problem var. Bu problemi aşmak için izlenmek gerekir. Yani reklam almak için ne gerekirse yapmak zorundalar. Dolayısıyla izlenme kabiliyeti olan içerikte program yapmalısınız. Bunun için izleyicinin duygusunu istismar edecek deyim yerinde ise gıdıklayacak marjinal konulara ihtiyaç var. Bildiğiniz aile hayatını neden televizyondan izleyesiniz. Meşru, normal ilişkiyi neden insanlar izlesin. Yayıncılarla konuştuğumuzda bunları söylüyorlar. Biz marjinal konuları işliyoruz, işlemezsek izlenmiyoruz diyorlar. İzlenmemiz için şiddetin ve marjinal konuları öne almamız gerekli cevabı veriyorlar. Böyle bir handikap var Türkiye’de."

SORUNLARINIZI KONUŞARAK ÇÖZÜN ÖNERİSİ SUNDUM

Dursun, dizilerde mantık üstü olaylar olduğunu da söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Mesela Siz Muhteşem Yüzyıl’a milyonlarca lira yatıyorsunuz. Orada haremdeki kadınların dekoltelerini ve kılık kıyafetini özel senaryo ile öne çekmezseniz izlenmez. Bizim toplum televizyon ekranında şiddet içeren program izliyor. Kurtlar Vadisi Türkiye’de en çok izlenen programlardan biri. Şimdi Kurtlar vadisinin mantıksal olarak meşrulaştırmak mümkün mü? Bir ara Polat’a ’bir sorununuzu konuşarak çözün, en ufak problem olsa silah çekiyorsunuz’ dedim. Yani insanlar bir takım problemlerin konuşarak çözüldüğünü görsün. ’O hocam sende mi beni eleştiriyorsun’ dedi. Ben de bir izleyiciyim. Adam 5 kişi ile hava üssünü basıyor. Dünyanın neresinde ABD hava üssünün 4-5 kabadayı ile basıldığı görülmüş? Ama bunu zevkle izliyoruz. Marjinal konular olmadığı zaman izlenmiyor. Reklam alamıyorsunuz. Dolayısıyla Türkiye piyasasının kaldırabileceği çok yayıncı var. Bizim yasamızda aile yapısına yayın yapılamaz diye madde var. Biz bundan dolayı çok ceza veriyoruz."

İNTERNET TELEVİZYONU YAYINCILIĞI


Dursun RTÜK olarak internet yayıncılığını bırakmalarının sözkonusu olmadığını da söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz internetin televizyon boyutu ile ilgileniyoruz. Birisi İP adresiyle yayın yapacaksa bizden izin alması gerekiyor. İP televizyonunu kablolu televizyon yayını görüyoruz. Herhangi bir yayın kuruluşu kablolu TV yayını yapacaksa bizden izin alması gerekir. Kablolu TV için yayınlaması gerekir. Bu yayın faaliyeti olduğundan dolayı bizim işimizdi. İnternetin diğer boyutları ise, yazılı medyası var. Bizimle ilgili değil. Türkiye’de bu alanda problem var. İnternet konusunda tek otorite yok. Takdir edersiniz değişik otoriteler arasında paylaşırsa ciddi sorunlar vardır. Biz işin yayıncılık boyutunda ilgileniyoruz. Bu konuda boşluk var. Dolayısıyla dünyada bunu düzenleyebilmiş değil. Belki önümüzdeki günlerde düzenleme olur. Biz internetin hepsini düzeltemeyiz demiyoruz. İnternet yayıncılığını baskalarına bırakamayız.

Zafer TOKUŞ-Aziz GÜVENER/ SAKARYA, (DHA)