Dünya DNA'nızla atalarınızı öğrenebilirsiniz

DNA'nızla atalarınızı öğrenebilirsiniz

Paylaş
DNA'nızla atalarınızı öğrenebilirsiniz

National Geographic tarafından başlatılan 'genom' projesi ile artık atalarınızın dünya üzerinde izlediği yolu görebilirsiniz. Bunun için 99 dolar + kargo ücretini ödemeniz yeterli

Kimsiniz siz? Hiç genetik özelliklerinizin nereden geldiğini merak ettiniz mi? Yedi yıl önce National Geographic tarafından başlatılan ‘genom’ projesi ile birlikte insanoğlunun gen haritası çıkarıldı ve bugün artık milletlerin akrabalık ilişkilerini belirleyecek yeterli bilgiye sahip durumdayız.

Haberin Devamı

İNSANOĞLUNUN AİLE AĞACI ÇIKARTILDI

Nedir bu ‘genom’ projesi diyorsanız açıklayalım; National Geographic ve IBM’in yürüttüğü ‘’The Genographic Project’’ ile ‘’İnsanoğlunun Aile Ağacı’’ çıkarılıp, günümüzde yaşayan insanların kökeninin nereden geldiği ve nerede yaşayıp dünyaya yayıldıkları araştırılıyor. Genetik uzmanı Dr. Spencer Wells başkanlığında yürütülen ‘’Genographic Projesi’’ ile dünya üzerindeki pek çok gönüllü kişiden DNA örneği toplanıyor. Hedef, insanlığın kesin olarak nereden yayılmaya başladığını ortaya çıkarmak. Bu proje için bağışlanan DNA örnekleri, özel laboratuvarlarda ve bilgisayarlar yardımıyla analiz ediliyor. Yeni eklenen DNA örnekleriyle, proje her geçen gün genişliyor.

NASIL BAŞVURU YAPABİLİRSİNİZ?

Haberin Devamı

Projeye katılmak isterseniz, ‘’genographic.nationalgeographic.com’’ adresindeki internet sitesine girip, 99 dolar ve kargo ücreti karşılığında DNA toplama kiti satın alıyorsunuz. Kit içinde gelen aparatı ağız içerisine sürerek DNA örneği elde ediyor ve özel saklayıcı içine koyduğunuz örneği laboratuvara geri gönderiyorsunuz. Sonucu öğrenmek için kitte yazılı, kişiye özel kimlik numarasıyla internet sitesinden giriyorsunuz.

Sonuçlarda, kişinin atalarının binlerce yıllık göç serüveni ve nerelerde yaşadıkları hakkında bilgiler bulunuyor. Her insan geçmişinde iyi ve havalı birşey olmak ister, bu analiz sonucunda yamyam veya buna benzer fena birşey de çıkmak mümkün. Hazır hissetmeyenler hiç bu işlere girişmesin.

POSTA212 - Nurdan Yüzbaşıoğlu