Eskişehir Doç. Dr. Fidan’dan ailelere ‘ekran bağımlılığı’ uyarısı

Doç. Dr. Fidan’dan ailelere ‘ekran bağımlılığı’ uyarısı

Paylaş
Doç. Dr. Fidan’dan ailelere ‘ekran bağımlılığı’ uyarısı

Doç. Dr. Fidan’dan ailelere ‘ekran bağımlılığı’ uyarısı

ESKİŞEHİR,(DHA)- ESKİŞEHİR Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk-Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Tülin Fidan, televizyon ve bilgisayar ekranlarında uzun süre geçiren çocuklara yönelik uyarılarda bulundu.

Çocuk-Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Tülin Fidan, çocukların ekran kullanımlarının anne ve babaların sıklıkla şikayet ettikleri konuların başında geldiğini söyledi. Ailelere bu konularda tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Fidan, eskiden çoğunlukla eğlenme amacıyla kullanılan ekran ortamının pandemi süreciyle birlikte eğitim, öğrenme, sınav, sosyalleşme gibi aktivitelerini yerine getirmek için kullanılan temel ihtiyaçlardan biri haline geldiğini ifade etti. Doç. Dr. Fidan, “Ekran ortamının çocukların yaşamında, ruh sağlığı açısından tehdit oluşturmayacak, gelişimlerini bozmayacak şekilde var olması ve kullanılması ile ilgili kuralların oluşturulması gerekmektedir. Anne-babaların en sık şikâyet ettikleri ve baş etmekte zorlandıkları sorunlar, çocukların ekran süresini düzenleyememeleri, düzenlenen sürelere çocukların uyum gösterememeleri, sınırlar konusunda sağlanamayan işbirliği nedeniyle oluşan karşılıklı olumsuz duygular özellikle öfke sebebiyle hem anne-babalarda hem de çocuklarda ‘dırlanmalar’, ‘bağırmalar’, bu durumun en nihayetinde ebeveyn-çocuk arasında sürekli bir gerilime dönüşmesi ve ilişki kalitesinin bozulmasıdır. Ekran kullanımı işte bu noktada bizlerce görünür hale geliyor” dedi.

Ekran bağımlılığının son yıllarda çocuklarda yaygın hale geldiğini kaydeden Fidan, “Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, depresyon, sosyal fobi gibi çocukluk çağı ruhsal hastalıklarının varlığı, ekran bağımlılığı için risk faktörüdür. Ev içinde düzenleme yapılmasına rağmen hala süre ve kurallarla ile ilgili sorun yaşanıyorsa, bu aşamada çocuk ruh sağlığı profesyonellerinden destek alınması önerilir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı