Hayvanlar - Çevre Dodolar hakkında kısa bilgiler: Nesli neden tükendi? Dodo kuşu özellikleri
Paylaş
Dodolar hakkında kısa bilgiler: Nesli neden tükendi? Dodo kuşu özellikleri

Dodo kuşlarının nesli 17'nci yüzyılda tükendi. Şimdi geriye dodo kuşlarının tasvirleri ve bazı müzelerde sergilenmek üzere fosilleri kaldı. Dodo kuşlarının fiziksel olarak oldukça hantal ve iri hayvan oldukları biliniyor. Peki dodo kuşlarının nesli neden tükendi? Devasa dodo kuşlarının yaşadığı yer, dodo kuşlarının özellikleri ve nesillerinin tükenmesinin ardında yatan nedenler haberimizde.

Dodo kuşları yaklaşık 350 yıl önce dünya üzerinden silindi. Dodo kuşları, nesli tükenmeden evvel yalnızca Doğu Afrika'daki Mauritius adasında yaşayan ve güvercingiller famlyasından bir kuş türüydü. Pleistosen dönemi sırasında, Madagaskar'ın 700 mil doğusunda yer alan Mauritius adasına güvercin sürüsü indi. Güvercinler bu yeni ortamda gelişti, yüz binlerce yıl boyunca uçamayan, 1 metre boyunda, 23 kiloluk dodo kuşuna dönüştü. Dodo kuşunun güvercin ataları ada cennetine indikten sonra, yavaş yavaş uçma yeteneklerini kaybettiler, aynı zamanda hindi benzeri boyutlara dönüştüler. Bu da muhtemelen ilk kez 1598'de Mauritius'a yerleşmek için gelen Hollandalılar tarafından keşfedildiler. 65 yıl sonra dodo tamamen yok oldu. Bu şanssız kuş en son 1662'de görüldü.

Haberin Devamı

Dodo kuşunun iskeleti

Dodoların nesli neden tükendi?

Ada habitatında yırtıcı memeliler, sürüngenler ve hatta büyük böcekler yoktu ve bu nedenle dodo kuşlarının herhangi bir doğal savunmayı geliştirmelerine gerek yoktu. Aslında, dodo kuşları bulundukları yere o kadar güvendiler ki, silahlı insanların onları öldürmek ve yemek yemek istediklerinden habersizdiler. Adaya yerleşen Hollandalılar, dodo kuşlarını kedileri, köpekleri ve maymunları için öğle yemeği olarak avladılar Dodo kuşlarının neslinin tükenmesine neden olan en önemli faktör, bilinçsiz avlanma olarak görülüyor. Dodo kuşlarının kendilerini koruyabilecek veya kaçabilecek bir yetenekleri olmadığı için bu durum onları ideal bir av haline getiriyordu.

Dodo kuşu

Dodo kuşları her ne kadar çok Hollandalılar tarafından avlanmış olsalar da, etleri yemek için lezzetli değildi. Yine de adaya gelen denizciler, dodo kuşlarını yemiş hatta avladıklarından bazılarını salamura yaparak yanlarında götürmüşler.

Haberin Devamı

Araştırmacılar arasındaki genel görüş, adada kendi hallerinde yaşayan dodo kuşlarının insan yerleşimciler nedeniyle yok olması yönünde.

Dodo kuşlarının üreme özellikleri

Araştırmalar, dodo kuşlarının ağustos ayında üremeye başladıklarını gösteriyor. Dodo kuşları çok kısa sürede yetişkin boyutuna ulaşabiliyorlardı. Cinsel erginliğinin kesin bir kanıt olmasa da uzun süre aldığı iddia ediliyor.

Dodo kuşları hakkında kısa bilgiler

  • Yaşadıkları bölgede yırtıcı hayvanlar olmadığı için kaçma içgüdüleri gelişmemiş.
  • Yumurtalarını gömmez, yüzeye bırakırlar.
  • Sakin ve fazla hareket etmezler.
  • Tüylerinin gri olduğu iddia ediliyor.
  • Mart ayı geldiğinde ise tüy döküyorlar.