Sağlık 'Doğal baypas'a talep 5 kat arttı

'Doğal baypas'a talep 5 kat arttı

Paylaş
'Doğal baypas'a talep 5 kat arttı

Damar sertliğinin yol açtığı koroner kalp hastaları için geliştirilen EECP tedavisi; kamuoyunda yaygın adı ile “Doğal Baypas”, kalp ve damar hastalıklarında giderek yaygınlaşan bir tedavi olarak dikkat çekiyor

Amerika’da 1995 yılında FDA onayı alan Doğal Baypas (EECP), vücudun belden aşağısına kalp ritmi ile uyumlu masaj şeklinde uygulanan güvenli bir tedavi türü…

Haberin Devamı

Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, “Doğal Baypas’ın ya da tıbbi adı ile EECP tedavisinin bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmış en önemli etkisi; damarları, damar sertliğine karşı koruması. EECP yani doğal baypas tedavisi bu etkisiyle damar darlığının ilerlemesini önlüyor. Balon-stent ya da baypas ameliyatı geçirmiş koroner kalp hastalarında, yeniden daralma ve tıkanmaların oluşmasını geciktirerek bu tedavilerden elde edilen iyiliğin daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor. Böylelikle yoğun iş temposuna sahip hastalar da EECP tedavisi sayesinde iş yaşamını aksatmadan, daha uzun süre konforlu bir yaşam sürebiliyor. Yaptığımız gözlemlere göre, özellikle beyaz yakalılarda son yıllarda bu tedavi uygulayan hasta sayısı 5 kat arttı” dedi.

Haberin Devamı

KALBİN GÖRECEĞİ HASARI AZALTIYOR

EECP tedavisinin diğer önemli etkisinin, damarları genişletmek ve ince damar ağını zenginleştirerek “doğal baypaslar” oluşturmak olduğunu açıklayan Avcı, “Bu etki, bir kalp için adeta sigorta niteliğinde koruyucu bir etki olup kalpteki bir damarın aniden tıkanması ile oluşan kalp krizinde, kalbin göreceği hasarı azaltıyor. Aynı etkiyle baypas ameliyatı ve balon-stent tedavilerinden sonra hastanın damarları tekrar tıkanmışsa ve bu girişimlerin uygulanması yeniden mümkün değilse bile EECP tedavisi ile göğüs ağrısı ve diğer yakınmalar kayboluyor. Hatta hastalar kalp yetersizliği başladıktan sonra bile kalp pili, yapay kalp ve kalp nakli gibi tedavilere gerek kalmadan, EECP tedavisi ile yeniden masa başı işlerine devam etme şansı yakalıyor. Bu nedenle, iş dünyasında EECP tedavisini tercih eden hastaların sayısı günden güne hızla artıyor” diye konuştu.

TEDAVİ SÜRECİNDE İŞE DEVAM EDİLEBİLİYOR

EECP tedavisinin konforuna değinen Prof. Dr. Günsel Avcı, “Bu tedavi günde 1-2 saatten 35 saatlik tedavi kürleri şeklinde uygulanıyor. Durumu çok ağır olmayan hastaların, hastanede yatması gerekmiyor. Çalışan insanlar, bir spor salonuna ya da bir fizik tedavi merkezine gider gibi günde bir saatlerini ayırıp tedavi merkezinde tedavi aldıktan sonra işlerinin başına dönebiliyorlar” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Avcı, sözlerine şöyle devam etti: “EECP tedavisi, henüz koroner kalp hastalığı olmayıp genetik yatkınlık, şeker hastalığı, kolesterol ve tansiyon yüksekliği, sigarayı bırakamama, stresli yaşam gibi riskleri olanlara korunma sağlamaktadır. Yine bu tedavi ile kalp hastalığı ilerlemiş ve yakınmalar ile yaşam kalitesi bozulmuş hastalar yeniden aktif yaşama dönebilmektedirler. Böylece sık hastane başvuruları ve yatışları, koroner anjiyografi ve balon-stent uygulamaları ve baypas ameliyatına duyulan ihtiyaç nedeni ile oluşacak iş günü kayıpları da azaltılabilmektedir.”