Ekonomi Doğan Holding sürdürülebilirlik endeksine girdi

Doğan Holding sürdürülebilirlik endeksine girdi

Paylaş
Doğan Holding sürdürülebilirlik endeksine girdi

Borsa İstanbul’un şirketlerin kurumsal şeffaflık, hesap verebilirlik ve sürdürülebilirlik konularında başarısına göre yer almalarını sağladığı BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne Doğan Holding de katıldı

Şirketlerin, küresel ısınma, doğal kaynakların tükenmesi, su kaynaklarının azalması, sağlık, güvenlik, istihdam gibi Türkiye ve dünya için önemli olan sürdürülebilirliğe ilişkin konulara nasıl yaklaştıklarını ortaya koyarak, yaptıkları faaliyetlerin ve aldıkları kararların bağımsız bir gözle değerlendirilmesini sağlamak üzere oluşturulan BİST Sürdürülebilirlik Endeks’ine girmek şirketlere hem prestij hem de rekabet avantajı sağlıyor.

Borsa yönetimi Kasım 2016-Ekim 2017 döneminde Doğan Holding’in BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne dahil olmasını kabul etti. Holdingin endekse dahil olmasında kurumsal yönetim, kamuyu aydınlatma yaklaşımları, kurumsal internet sitesi ile finansal rapor ve faaliyet raporu içerik kalitesi etkili oldu. Endekse alınırken şirketler tamamen kamuya açık bilgileri üzerinden değerlendiriliyor. Kasım 2016-Ekim 2017 döneminde 43 şirket BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alacak.

NASIL OLUŞTURULUYOR?


BİST Sürdürülebilirlik Endeksi 4 Kasım 2014’ten itibaren XUSRD koduyla fiyat ve getiri olarak hesaplanmaya ve yayınlanmaya başlandı. BİST Sürdürülebilirlik Endeksi için kasım-ekim olmak üzere yılda 1 endeks dönemi bulunuyor. 2014 yılında BİST 30 endeksinde yer alan şirketler, 2015 yılında ise BİST 50 endeksinde yer alan şirketler değerlemeye tabi tutuldu. 2016 yılından itibaren değerlemeye tabi şirketler listesi, BİST 50 endeksi şirketlerine ek olarak BİST 100 şirketlerinden gönüllü olanları da kapsayacak şekilde genişletildi. Payların endeks kapsamında yer alabilmesi için ‘Endeks Seçim Kriterleri’ndeki eşik değerleri geçmesi gerekiyor. Şirketlerin sürdürülebilirlik performanslarını daha üst seviyelere çıkarmalarını teşvik amacıyla ilerleyen yıllarda ‘Endeks Seçim Kriterleri’ndeki eşik değerlerinin kademeli olarak yükseltilmesi düşünülüyor.

BİST SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ENDEKSİ’NDEKİ ŞİRKETLER


Adel Kalemcilik, Akbank, Aksa Enerji, Anadolu Efes, Arçelik, Aselsan, Brisa, Coca Cola İçecek, Doğan Holding, Doğuş Otomotiv, Ereğli Demir Çelik, Ford Otosan, Garanti Bankası, Global Yatırım Holding, İş Bankası, İş GMYO, Koç Holding, Kordsa Global, Migros Ticaret, Netaş Telekom, Otokar, Pegasus, Petkim, Sabancı Holding, Saf GMYO, Şişecam, Halk Bankası, TSKB, Tat Gıda, TAV Havalimanları, Tekfen Holding, Tofaş, Tüpraş, Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Türk Traktör, Turkcell, Ülker Bisküvi, Vakıflar Bankası, Vestel, Vestel Beyaz Eşya, Yapı ve Kredi Bankası, Zorlu Enerji.

Haberin Devamı