Beden Sağlığı Doğru yürümenin kurallarını öğrenin (Dizde kök hücre tedavisi)

Doğru yürümenin kurallarını öğrenin (Dizde kök hücre tedavisi)

Paylaş
Doğru yürümenin kurallarını öğrenin (Dizde kök hücre tedavisi)

Dizlerimiz yükümüzü taşıyan vücudumuzdaki en önemli yapı. Doğru yürümenin kurallarını öğrenerek onları koruyamazsak ağrılarla baş etmek zorunda kalabiliriz

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Işıklar anlattı:

Kıkırdak sorunları bacak şekil bozukluğuna yol açar mı?

Evet, açabilir. Kıkırdak kalınlığı olan bir dokudur. Özellikle yaşlılarda bacakların içe doğru çarpık bir görünüm alması, iç kısımlardaki kıkırdaklardaki bozulma ve aşınmalara bağlı olarak gerçekleşir.

İşin bu noktaya gelmemesi için neler önerirsiniz?

● Doğru beslenin.

● Doğru yürüyün (yokuş, beton ve asfalt zeminlerde yürüyüş yapmayın).

● Eklem ve kıkırdağı ilgilendiren bağ, menisküs, kıkırdak yaranmalarının zamanında tedavi ettirin.

● Sporun aşırısından ve ağır sporlardan kaçının.

Diz sağlığı için en uygun egzersizler hangileri?

● Kıkırdak dostu sporlar içinde en etkili olanı yüzmedir. Hasta yüzemiyorsa göğüs hizasına kadar suya girerek yürüyebilir. Çünkü su beden ağırlığını hafifletir ve su içinde eklemler daha az yorulur. Modern fizik tedavi kliniklerinde de bu yöntem kullanılır.

● Seleyi çok düşürmeden ve dizleri çok bükmeden bisiklete binilebilir.

● Yürüyüş bandının ucunu kaldırmadan, eğim olmadan yürünebilir.

● Asfalt ve beton yerine, toprak ve tartan pistte yürümek sağlıklıdır.

● Çok iyi bir spor ayakkabısı seçilmeli. Uygun spor ayakkabısı ayağın rahat ettiği, içinde destek olan, şok emici etkisi bulunan, içinde hava yastığı ya da kauçuk yapı olan ayakkabıdır. Ayakkabının üst kısmı yumuşak olmalıdır.

KIKIRDAĞI KORUMAK İÇİN PROTEİN ŞART

● Kıkırdağı korumak için proteinden zengin bir beslenme şekli önerilir. Kelle paça, kemik suyu, işkembe gibi besinler tüketilebilir. Pahalı ilaç takviyeleriyerine haftada bir kez kıkırdak yapıtaşı içeren bu proteinler çok miktarda olmamak koşulu ile tüketilebilir.

● Süt tüketemeyen kişiler için çok miktarda kalsiyum deposu olan peynir tercih edilebilir.

AĞRI GEÇMEZSE PROTEZ GEREKEBİLİR

Dizde kıkırdak sorunlarında kullanılan cerrahi yöntemler kapalı (artroskopik girişimler) ve açık olmak üzere iki başlık altında toplanır.

1) Artroskopik Girişimler: Gelişen teknoloji ve artan deneyimle birlikte birçok eklem sorununda açık cerrahinin yerini aldı.

Nasıl uygulanır? Artroskopik girişimler 0.5 cm boyutunda küçük kesilerinden, içinde özel mercekler ve ışık kaynağı olan ince bir kalem kalınlığında bir gereçle (artroskop) yapılır. Bu gereç, eklem içini büyüterek aydınlatır. Bu sırada işlem gerçekleştirilir.

2) Açık ameliyatlar (protezler): Yaygın kıkırdak kaybı varsa ve diğer yöntemlerle ağrı geçmiyorsa uygulanır. Özel durumlar dışında 60 yaş üstü hastalara yapılır. Bozulmuş eklem yüzeyleri çıkartılır, metal ve plastik protezler yerleştirilir. Sanılanın aksine tüm diz eklemi çıkarılmaz, bir diş kaplaması gibi yüzeyler değiştirilir. Ortopedinin en başarılı girişimlerinden biridir. Hastalar 1.5 ay içinde eski yaşam, kalite ve hareket imkanına kavuşur.

YARIN: Kök hücre hakkında en çok merak edilenler

Haberin Devamı