Dünya Doğu Halep'in neredeyse tamamında kontrol Suriye rejimine geçti

Doğu Halep'in neredeyse tamamında kontrol Suriye rejimine geçti

Paylaş
Doğu Halep'in neredeyse tamamında kontrol Suriye rejimine geçti

Suriye'de Esad rejimi, Rusya ve İran'la birlikte muhalif güçlere karşı operasyon yürüttüğü Doğu Halep'in yüzde 98'inde kontrolü ele geçirdi. Halep’te kuşatma altında kalan 100 binden fazla sivil, yiyecek, su ve elektrikten mahrum kalmış durumda

Suriye rejimi, Doğu Halep'in neredeyse tamamının muhaliflerin elinden alındığını ve operasyonun son aşamasına girildiğini duyurdu. Reuters'a konuşan Suriye ordusundan bir general, askeri harekatın muhaliflerin elindeki bütün alanlar alınana kadar süreceğini söyledi.

Öte yandan Halep'le ilgili bir açıklama da Rusya Savunma Bakanlığı'ndan geldi. Rusya'dan yapılan açıklamada, 2 bin 200 muhalifin teslim olduğu ve operasyon süresince 100 bin sivilin kenti terk ettiği belirtildi.

'HALEP'TE KIYAMET GÜNÜ'


Bölgeden bildiren İngiliz Reuters ajansının muhabiri, "Bombalamalar gece boyunca bir dakika bile durmadı" derken, şehrin Sukkari bölgesinden eski hükümet yetkilisi, "İnsanlar ölümden kaçmak ve canlarını kurtarmak için bir sığınaktan diğerine koşuyor. Bugün Halep'te kıyamet günü, evet kıyamet günü" dedi.

YÜZ BİNLERCE SİVİL YEMEK, SU VE TIBBİ DESTEĞE MUHTAÇ


Yüz binlerce sivilin muhaliflerin kontrolü altındaki bölgelerde yiyecek, içecek, su ve tıbbi desteğe erişimi olmadan yaşadığı tahmin ediliyor.

FRANSIZ BAKAN: RUSYA SÜREKLİ YALAN SÖYLÜYOR


Diğer yandan Rusya, barış görüşmelerini aksatmakla suçlanıyor.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Rus hükümetinin Halep'te ateşkesin müzakere edilmesiyle ilgili olarak 'sürekli yalan söylediğini' dile getirdi.

Paris'te haftasonu boyunca Suriye ile ilgili olarak devam eden görüşmelerin ardından Jean-Marc Ayrault, "Rusya bir yandan haydi müzakere edelim diyor, biz de bir ateşkese varmak için müzakere ediyoruz. Diğer yandan ise tamamen savaşa devam ediyorlar. Bunu (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad rejimini kurtarmak ve Halep'in düşmesi için yapıyorlar" dedi.

SİVİLLER 8.6 KİLOMETREKARELİK ALANDA SIKIŞTI


Anadolu Ajansı'nın haberine göre, doğu Halep bölgesinde Esad rejimi ve destekçilerinin saldırısı altındaki muhalifler, kontrollerindeki 4 bölgeden daha çekilmek zorunda kaldı. Kuşatma altındaki yaklaşık yüz bin sivil, 8,6 kilometrekarede sıkıştı.

Muhalifler dün gece yarısı şiddetlenen saldırılar sonucu, öğle saatlerine kadar Şeyh Said, Firdevs ve Salihin bölgelerinden çekildi. Böylece, doğu Halep’te muhaliflerin kontrol ettiği alan 15 kilometrekareden 8,6 kilometrekareye düştü.

'MUHALİF BÖLGEDEN REJİM TARAFINA ÇOK SAYIDA İNSAN GEÇİYOR'


Halep Sivil Savunma Müdürü Necip Ensari, AA muhabirine internet üzerinden gönderdiği ses kaydında, "Muhalif bölgelerden rejim tarafına çok sayıda insan geçiyor. Dün yaklaşık 2 bin kişi geçti. Halep’te yaklaşık 100 bin sivil kuşatma altında kaldı. Çok zor şartlarda yaşıyorlar. Yiyecek, su, elektrik yok" dedi.

Sivillerin bir kısmı rejimin ele geçirdiği bölgelerde kalırken, Esad ordusu halkın bir kısmının bazı yollardan dışarı çıkmasına izin veriliyor. Ancak ailelerin nereye götürüldükleri konusundaki belirsizlik sürüyor. Kalan siviller, rejim bölgesinde can güvenliklerinin sağlanması, erkeklerin gözaltına ya da zorla rejim ordusuna alınmamaları, güvenli bölgelere gitmelerine izin verilmesi ve aile fertlerinin birbirlerinden koparılmaması gibi temel güvenceler bekliyor.

ŞİDDETLİ BOMBARDIMAN 15 KASIM'DAN BU YANA SÜRÜYOR


Rejim ve destekçileri, 15 Kasım’dan bu yana havadan ve karadan şiddetli bombardımanlarla doğu Halep’te 991 sivili öldürdü, binlercesini yaraladı.

Haberin Devamı