Beden Sağlığı Doğum kontrol hapları bacaklarda varise yol açar mı?

Doğum kontrol hapları bacaklarda varise yol açar mı?

Paylaş
Doğum kontrol hapları bacaklarda varise yol açar mı?

Bacaklarımızda fark ettiğimiz 1-5 mm çaplarındaki kırmızı, mavi, yeşil kılcal damarlar ile 5 mm’den daha kalın 'spagetti makarna' görünümlü kalın damarlar, kozmetik sorundan konfor bozukluğuna, tedavi edilmediğinde ise hayati tehlikeye dek uzanan pek çok tabloya yol açabilir. Bir kadının yaşamında ise bacak varislerine yol açan pek çok neden bulunur. Peki doğum kontrol hapları da bunlardan biri mi?

Prof. Dr. Semih Barlas, kadınların yüzde 80’inde görülebilen varis ile doğum kontrol hapları arasındaki ilişkiyi anlattı:

Haberin Devamı

VENÖZ YETERSİZLİK NEDİR?

"Bacaklarımızdaki ven’lerin (toplardamar) içlerindeki kirli kanı temizlenmek üzere akciğerlerimize etkili biçimde pompalayamamalarına ‘venöz yetersizlik/reflü’ adı verilir. Bunun sonucunda kan, bacaklarda ve özellikle hasta venlerin bulunduğu bölgelerde göllenmeye başlar. Çoğu kadın dizaltında veya bilek düzeyinde çorap lastiğinin iz bıraktığını fark eder. Kanın biriktiği venlerin çapları artar, belirgin ve kıvrıntılı hale gelirler ve çıplak gözle görülürler. Bacaklarda huzursuzluk, yanma, ağrı, ağırlık hissi, şişlik şeklinde yakınmalara neden olurlar.

Venöz yetmezlik, bacak venleri zayıfladığı veya tahrip olduğunda karşımıza çıkar. Artan kan akımı veya ağırlık, bu damarların üzerine binen basıncı artırır ve hastalık kendini gösterir. Venlerin içinde bulunan ve tek yönlü olarak çalışan kapaklar bozulup kirli kanı geriye, ayaklara doğru kaçırmaya başlarlar.

Haberin Devamı

VENÖZ YETERSİZLİK RİSKİNİ ARTIRAN NEDENLER

Bacaklardaki varislere yol açan venöz yetmezlik adı verilen damar hastalığı, pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir:

-İleri yaş

-Aşırı kilo

-Ailede varis bulunması

-Uzun süre oturmayı veya ayakta durmayı gerektiren meslekler/yaşam tarzı

-Gebelik veya menopoz gibi hormonal değişiklikler

-Hormon barındıran ilaçlar

DOĞUM KONTROL HAPLARI VE VARİS

Hamilelik ve menopoz gibi, doğum kontrol haplarının kullanımı da benzer biçimde venöz yetmezlik ve varislere yol açabilir. Doğum kontrol haplarının içindeki hormonlar, ven duvarlarını gevşetir. Bunun sonucunda eskiden bacaktan akciğerlere başarıyla kirli kanı pompalayabilen venler, bu görevi yerine getirmekte zorlanmaya başlarlar. Yine bu ilaçlar, vücutta su tutulmasına neden olduklarından dolaşan kanın hacminde ve damarlara yansıyan basınçta artışa sebep olurlar.

PIHTI OLUŞUM RİSKİNİ ARTIRIYOR MU?

Doğum kontrol hapları, venler içinde pıhtı oluşum riskini de artırabilirler. Bu da 'venöz tromboembolizm' adı verilen ölümcül tabloya zemin hazırlar. Eğer doğum kontrol hapına başlamak durumundaysanız tüm bu risklerini doktorunuz ile konuşun.

Haberin Devamı

-Eğer bu ilaçları, örneğin adet düzensizliği gibi hormonal bir bozukluğu düzeltmek için kullanmak zorundaysanız en az zararlı ilacı seçmenizde hekiminiz size yardımcı olacaktır.

-Eğer arzunuz, doğum kontrol amacıyla bir tedavi almaksa doğum kontrol hapları dışında başka bir seçeneğiniz olup olmadığını yine hekiminize danışın.

-Eğer bacaklarınızda varisler varsa, sizde veya ailenizde bacaklarda geçirilmiş bir pıhtı hikayesi varsa, çok zorunlu olmadıkça doğum kontrol haplarından kaçının.

Unutmamanız gereken şu: Doğum kontrol hapları doğrudan varislere veya bacakta pıhtıya yol açmaz ama bu problemlere yol açan venöz yetmezlik hastalığının nedenleri arasında yer alır."