Cumartesi Postası Doğum sonrası depresyona dikkat!

Doğum sonrası depresyona dikkat!

Paylaş
Doğum sonrası depresyona dikkat!

Doğum, kadın için en önemli olaylardan biri. Kadınlar doğumdan sonraki ilk yılda, psikiyatrik hastalıklar açısından risk altında oluyor. Bu hastalıkların en baskını da depresyon. Kadınlarda doğum sonrası depresyon görülme sıklığı, yüzde 10

FERHAN KAYA POROY

Haberin Devamı

Doğum sonrası depresyon bulgularının, doğum sonrasındaki günlerde sıklıkla görülen ‘postpartum blues’ ya da ‘lohusalık hüznü’nden ayırt edilmesi güç olabilir.

Bu durum, lohusaların yüzde 50-70inde görülür. Sık ağlama, endişeli olma ve üzüntü ile ortaya çıkar. Rahatsızlık genellikle en fazla 10 gün sürer ve belirtiler kendiliğinden kaybolur.

Doğum sonrası depresyon 2-8’nci haftalar arasında başlar ve en çok 1 yıl sürer. Tedavi görmeyen kadınlarda 3 ay ile 1 yıl arasında kendiliğinden düzelebilir. Annenin bebeğine karşı ilgisizliği ön plandadır. Anne, bebeğine yeterli bakımı gösterememekten, hatta ona zarar vermekten korkabilir. Ağır depresif belirtiler yanında, intihar düşünceleri ya da girişimleri görülebilir.

Haberin Devamı

Destekle hafif atlatılır

Bazı risk etmenlerini taşıyan kadınlarda doğum sonrası depresyonun daha sık görüldüğü bilinmektedir. Bu risk etmenleri kadının ya da eşinin işsizliği, sosyal desteğin yetersiz olması, evlilik sorunları, planmamış gebelikler, önceki gebeliklerde depresyon geçirilmesi, yüksek riskli gebelik yaşanmış olması, kayıpla sonlanan gebelik ve doğum deneyimleri ile ilgili duyulan kaygılardır.

Bu yüzden bir ya da daha fazla risk etkeni taşıyan kadınların doğum sonrası depresyon için taranması öneriliyor. Tarama için en sık kullanılan yöntem Edinburgh Postpartum Depresyon Skalası.

Ne yapılmalı?

- Sağlık çalışanları, anne ve bebek için ciddi tehdit oluşturan bu hastalığa karşı daha duyarlı olabilir, zamanında müdahale edilebilir.

- Doğum sonrasında annenin uyku düzenini sağlamak konusunda yardımcı birinin varlığı ile çoğunlukla annedeki kaygıları ve hüzün hali kendiliğinden kaybolur.

- Bazen bu depresyonun belirtileri öyle şiddetli olur ki, annenin emzirmeyi bırakması önerilir ve antidepresan tedavisine başlanır.

(08.10.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)