Ekonomi Doğum yardım parası ne kadar?

Doğum yardım parası ne kadar?

Paylaş
Doğum yardım parası ne kadar?

Doğum yapan anneye verilecek maddi yardım resmileşti. Buna göre doğum yapan kadın devletten 1. çocuk için 300, 2. çocuk için 400 ve 3. çocuk için 600 TL doğum parası alacak. 3 çocuklu bir kadının alacağı para toplamda asgari ücrete denk olacak

Türk vatandaşlarına canlı doğan birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL doğum yardımı yapılacak. Bu yardım Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılıyor. Doğum yardımı ödenmesinde Kimlik Paylaşımı Sistemi'nde yer alan nüfus kayıtları esas alınacak. Örneğin 3 çocuk yapan bir anne bin 300 TL doğum parası almış olacak.

ÇALIŞAN ANNEYE YARIM GÜN MESAİ İMKANI

Yeni yasaya göre; sadece doğum yardımı yapılmıyor. Ayrıca doğum yapan çalışan anneler için de çalışma imkanları düzenlendi. Bu yasayla birlikte doğum yapan annenin ilk çocukta 2, ikinci çocukta 4 ve üçüncü çocukta 6 ay olmak üzere yarım gün çalışma imkanı olacak. Ayrıca anne eğer isterse çocuğu ilkokula başlayana kadar yani 5.5 yaşına kadar kısmi süreli çalışabilecek.

MAAŞIN YARISI İŞ YERİNDEN YARISI İŞ-KUR'DAN

Doğum yapan çalışan annenin yarım maaşı iş yerinden, kalan kısım ise İş-Kur'dan alınacak. Memurlar ise çocuk sayısı ne olursa olsun, bu hakkı 6 ay olarak kullanabilecek.

BABAYA DOĞUM İZNİ 5 GÜN

Yeni yasada babalar da doğum iznini 5 gün kullanabilecek. Eskiden 3 gün olan doğum izni 5 güne çıktı.

BAŞVURU NEREYE YAPILACAK?


Doğum yardımından yararlanmak isteyen vatandaşlar Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri ve yurt dışındaki konsolosluklara başvurabilecek. Kamuda çalışanlar kurumlarına başvuracak.

NEREDEN ALINACAK?

15 Mayıs 2015'ten itibaren doğan her çocuk için bir defa verilecek olan doğum yardımı parası, anlaşmalı bankalardan ve PTT şubelerinden kişinin T.C. kimlik numarasını belirtmesiyle alınabilecek.

YARDIMIN MİKTARINI İKİ BAKANLIK BELİRLEYECEK

Doğum yardımı kapsamında birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise 600 TL ödenecek. Ancak bu tutarlar hep aynı kalmayacak. İlerleyen zamanlarda artırılacak. Yasaya göre; bu tutarları artırmaya Aile ve Sosyal Politikalar ve Maliye Bakanlığı birlikte karar verecek. Doğum yardımı ödemeleri, Aile Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak.

Haberin Devamı