Sağlık Doktorlardan "Gereksiz antibiyotik kullanmayın" çağrısı

Doktorlardan "Gereksiz antibiyotik kullanmayın" çağrısı

Paylaş
Doktorlardan "Gereksiz antibiyotik kullanmayın" çağrısı

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Antibiyotik Direnci Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Çağrı Büke, antibiyotiklerin ancak hekim tarafından reçete edildiğinde alınması ve gereksiz kullanılmaması uyarısında bulundu

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Antibiyotik Direnci Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Çağrı Büke, antibiyotiklerin ancak hekim tarafından reçete edildiğinde alınması ve gereksiz kullanılmaması uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Büke, yaptığı yazılı açıklamada, antibiyotiklerin akılcı kullanılmaları konusunda toplumda duyarlılık oluşturmak için 2012’de 18 Kasım’ın "Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü" olarak ilan edildiğini hatırlattı.

Bu yıl ilk kez 16-22 Kasım’ın "Antibiyotikleri dikkatli kullanın, antibiyotikleri dikkatle koruyun" sloganıyla "Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası" olarak kabul edildiğini belirten Büke, antibiyotik direncinin ortaya çıkmasında en önemli faktörlerin başında antibiyotiklerin gelişigüzel kullanılmasının geldiğini kaydetti.
Çağrı Büke, "Antibiyotiklerin gelişigüzel kullanımıyla ifade edilmeye çalışılan bunların sadece gereksiz olduğu grip ya da soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyon hastalıklarındaki kullanımları değil, gerekli olduğu durumda da yanlış kullanılmalarıdır" bilgisini vererek, yanlış kullanımları; "antibiyotiklerin gün içerisinde gerektiği saatlerde alınmaması, bunların uygun ve yeterli dozlarda kullanılmaması ya da gerektiği gün sayısında alınmaması" olarak sıraladı.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE'DE HER YIL 130 MİLYON ANTİBİYOTİK REÇETESİZ YAZILIYOR"

Prof. Dr. Çağrı Büke, Türkiye’de her üç reçeteden birinde antibiyotiklerin yer aldığını belirterek, yıllık kişi başına ortalama 26 kutu ilacın tüketildiği Türkiye’de, bunların yaklaşık 9 kutusunu antibiyotiklerin oluşturduğunu bildirdi.

Türkiye’de Avrupa ülkelerine göre antibiyotik kullanımının 2-3 kat daha fazla olduğunu, bazı Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde antibiyotik kullanım oranının Türkiye ortalamasının üzerinde seyrettiğini aktaran Çağrı Büke, şunları kaydetti:

"Türkiye’de her yıl 130 milyon antibiyotik reçetesi yazılıyor. İstanbul, Ankara, İzmir ve Türkiye’nin dört bir yanından uzmanlar, antibiyotiklerin akılcı kullanımı ile ilgili halkımızı uyarmak istiyor. Tüm enfeksiyon hastalıkları uzmanları olarak diyoruz ki, antibiyotikler ancak hekim tarafından reçete edildiğinde alınmalı, gereksiz kullanılmamalıdır. Antibiyotiklerin nasıl kullanılacağı, hangi dozlarda ve ne kadar süreyle kullanılacağı da çok önemlidir. Hekimler hastalarına antibiyotik reçete ettikleri durumlarda bunları mutlaka açıklamalı ve reçetelerde bunlara ilişkin bilgiler yer almalıdır. Eczacılar antibiyotik reçetelerinde hastalara bu ilaçların reçetede belirtildiği biçimde uygulanması gerekliliğini vurgulamalıdır. Antibiyotik direncinin toplumda yayılımının önlenmesinde veteriner hekimliğin de akılcı antibiyotik kullanımı ilkelerine uygun hareket etmesi bu konuda bir arada eğitimlerin yürütülmesi gelecek açısından çok gerekli bir durumdur."

Haberin Devamı