Gündem Dolar neden yükselişe geçti?

Dolar neden yükselişe geçti?

Paylaş
Dolar neden yükselişe geçti?

Para piyasalarında sert dalgalanmalar yaşanıyor. Başta dolar olmak üzere euro ve diğer para birimlerinde keskin yükselişler yaşanıyor. Herkes aynı soruya cevap arıyor. Dolar neden yükseliyor? Hangi gelişmeler dolardaki yükselişi tetikledi? İşte ayrıntılar...

POSTA.COM.TR


Son günlerde dolarda yaşanan hareketlilik bugün yeni rekorları beraberinde getirdi. 11 ay önce 3.94 TL seviyesinde olan dolar bugün bu seviyeyi aşarak 3.98 seviyesine kadar çıktı. Peki ama dolar neden yükseliyor?







Posta gazetesinden Bilal Emin Turan, dolardaki sert yükselişle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

AMERİKA'DAKİ VERGİ REFORMU


Dolar, ABD’de vergi reformları konusundaki ilerlemenin ekonomiye destek sağlayacağı beklentisini artırmasından destek bulurken, Türk Lirası dahil, gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybetmeye başladı.

ERDOĞAN, MERKEZ BANKASI ANLAŞMAZLIĞI


İçerideyse Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Merkez Bankası arasındaki faiz anlaşmazlığı da dolarda yükselişi tetikleyen bir unsur. Çünkü Erdoğan, Merkez Bankası'nın faizi düşürmek için gerekli adımları atmamakla eleştiriyor.

VİZE KRİZİ, REZA ZARRAB DAVASI, NATO SKANDALI


Öte yandan Türkiye ve Amerika arasında vize krizinin yanı sıra Reza Zarrab davasıyla ilgili Türkiye'den gelen 'Bu bir kumpas davasıdır. İtirafa zorluyorlar' açıklamaları da yükselişi tetikleyen bir etken. Ayrıca NATO'nun tatbikatta kullandığı hedeflere Atatürk ve Erdoğan isimlerini yerleştirmesi skandalı da değerlendirmek gerekli.


Dolar ve euro fiyatlarında bugün 16 Ocak 2018 (Dolar ne kadar?)

SİYASİ VE JEOPOLİTİK BELİRSİZLİKLER


TL varlıklar üzerindeki negatif baskı sürmeye devam ediyor. Son günlerde artan baskının ağırlıklı olarak siyasi ve jeopolitik belirsizliklerden kaynaklandığını söylemek mümkün. Ayrıca, yakın dönemde enflasyon görünümünde gözlenen bozulma, Hazine İç Borç Çevirme Oranlarında gözlenen artış gibi gelişmelerin ardından yakın dönemdeki hamlelerde Merkez Bankası’nın piyasaları ikna etme konusunda şimdilik çok yeterli olamadığının görülmesi de risk fiyatlamasını artırmakta.

Dün itibariyle TCMB tarafından uygulamaya alınan TL Uzlaşmalı Vadeli Döviz Satım ihalelerine gelen talep fena olmamakla birlikte, oluşan vadeli kur rakamı ve faizlerin piyasadaki fiyatlamalara etkisi çok sınırlı kaldı. Bu sabah itibariyle dolar/TL de rekor yeniledi. Yakın dönemde TCMB’nin yardımcı araçları üzerinden müdahele etmeyi tercih etmesi, en güçlü silahı olan faize başvurmakta tereddüt ettiği gibi bir algının ortaya çıkmasına yol açıyor. Bu algı kırılmadıkça kur tarafındaki oynaklığı yüksek kalmaya devam etmesi muhtemel görünüyor. Kurda tarihi zirvenin kırılması sonrasında hareketlerin sertleşmesi beklenebilir.

DNG Danışmanlık Yöneticisi Fatih Keresteci ise dolardaki yükselişle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:


Yurtdışı piyasalara iyimser, Türk mali piyasalarına ise karamsar bir tablonun hâkim olmayı sürdürdüğünü gözlemliyoruz. Bu keskin ayrışma dikkat çekici... Yurtdışında kâr realizasyonu kapsamında dahi olsa bir bozulma olması halinde bunun Türk piyasalarına yansımasının daha sıkıntılı sonuçlar doğurma riski var.

ABD'de 27 Kasım'da başlaması beklenen ve Türk mali piyasalarındaki olunin makro ekonomik durumu geçmiş ile karşılaştırılmayacak kadar kuvvetli olsa da mali piyasaların önemli bir süreçten geçtiği aşikâr. Bu ortamda likidite riskinin ihtiyatlı bir şekilde yönetilmesi gerektiğine inanıyoruz.