Ekonomi Dolar'a dikkat!

Dolar'a dikkat!

Paylaş
Dolar'a dikkat!

IMF ile anlaşmanın yaklaştığı düşüncesi borsayı 54 bin puanla iki yıl önceki seviyelere taşırken, doları düşürdü

1.48 LİRADAN KAPANDI

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in “Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşma yapmak istiyoruz” açıklaması, piyasaları şenlendirdi. Borsa 54 bin puanı geçerek iki yıl önceki seviyesine döndü. Dolarda ise 2009’un son haftasında başlayan düşüş hızlandı ve kur dün bir ara 1.4650 lirayı gördü. Akşam saatlerinde başlayan düzeltme hareketi sonrası serbest piyasada doların satış fiyatı 1.48’den kapandı.

İLK YARIDA DÜŞECEK

Ekonomistler doların yılın ilk yarısında düşük seyrini sürdüreceği görüşünde birleşti. Ancak yılın ikinci yarısı için beklentiler değişiyor. Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, “Doların yıl ortasına kadar düşeceğini düşünüyoruz, 1.35 lirayı görebilir. Ama ikinci yarıda güçlenecektir. Yıl sonu tahminimiz 1.58 lira. Amerika’da yılın ikinci yarısında faiz artırımlarına başlanması bekleniyor” dedi.

ALIŞKANLIĞI KIRMALI

JP Morgan Başekonomisti Yarkın Cebeci, kur tahminlerinin piyasa genelinden farklı olduğunu belirterek, “Biz TL’nin yıl boyu değer kazanmasını, yıl sonunda doların 1.35 liraya kadar inmesini bekliyoruz” dedi. Yarkın Cebeci, dolarda yükseliş beklentisinin bir alışkanlık olduğunu, ancak son yıllarda para piyasasındaki gelişmelerin, bu alışkanlığın kırılması gerektiğini gösterdiğini belirtti.

İKİNCİ YARIDA YÜKSELİR

T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil de bu yılın ilk aylarında daha değerli bir Türk Lirası beklentisi olduğunu belirtti. Fertekligil, “Ancak Amerikan Merkez Bankası Fed’in yılın ikinci yarısı için faiz artırma sinyali vereceğini düşünüyorum. Bu, ikinci yarıda doları, euro karşısında güçlendirir. Dolayısıyla TL değer kaybeder. Yıl sonu kur tahminim 1.60 lira” görüşünü bildirdi.  Gülşah KARADAĞ

2

Haberin Devamı