Ekonomi Dolarda düşüş hızlandı!

Dolarda düşüş hızlandı!

Paylaş
Dolarda düşüş hızlandı!

Cuma günü gece saatlerinde 5.84 seviyelerine kadar çıkan dolar dün peş peşe Merkez Bankası tarafından atılan adımlar ve açıklamalarla birlikte düşüşe geçerek 5,30 seviyelerine kadar geriledi. Gevşemeye başlayan dolarda fiyat hızla düşmeye devam ediyor

Dolar üzerinde spekülasyon yaratarak yeni bir ekonomik operasyon hazırlığında olanların oyunu Merkez Bankası'nın hamlesi ile bozuldu. Süreci yakından takip eden bankacılar kurlardaki hareketin arka planını anlattı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası yaşanan atak sonrasında para politikasını daha da sıkılaştırarak piyasaya fonlama sağladığını ve 1 haftalık Açık Piyasa İşlem ihalelerini de durdurduğunu açıklamıştı.

DOLARDA DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

Merkez Bankası’nın önceki gün attığı adımlarla dolar, Türk Lirası karşısında düşüşünü bugün de sürdürdü. Geçtiğimiz hafta 5.85 TL seviyesine kadar yükselen dolar bugün düşüşe geçerek 5,30 seviyelerine kadar geriledi.

Geçtiğimiz hafta kurlarda görülen ani yükseliş sonrasında, Merkez Bankası’ndan 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süre ara verildiği duyurusu gelmiş, ardından da “Para politikası ve likidite yönetimine ilişkin tüm araçlar fiyat istikrarını desteklemek amacıyla kullanılmaya devam edecek” açıklaması yapılmıştı.

Haberin Devamı

ÇETİNKAYA: 'SIRA DIŞI BİR DURUM DEĞİL'

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya da döviz rezervleriyle ilgili sıra dışı bir durum olmadığını duyurmuştu. Merkez Bankası’nın adımlarının yanı sıra BDDK ve SPK da dövizdeki manipülatif işlemlerle ilgili inceleme başlatıldığını açıklamıştı.

KURLARDAKİ HAREKETİN ARKA PLANINI ANLATTI

Bu arada bugün “kara pazartesi yaşatılmak istendi” iddiaları da yayınlandı.

Süreci yakından takip ettiği belirtilen bankacı kurlardaki hareketin arka planını şöyle anlattı:

“Bir kara pazartesi yaşatılmak istendi, ama Merkez Bankası hamlesi ile engellendi. Cuma günü yaşanan kur atağından sonra pazartesi günü piyasaların kısmen sakinleşmiş olmasında, Merkez Bankası’nın açıklamaları ve alınan diğer aksiyonlar etkili oldu.

Uluslararası bankaların başını çektiği bazı bankalar TL’ye karşı pozisyon aldı. Cuma günü başlayan yükseliş, TL satışları ile çok daha ileri taşınacaktı. Merkez Bankası yaşanan atak sonrasında para politikasını daha da sıkılaştırarak piyasaya fonlama sağladığı 1 haftalık Açık Piyasa İşlem ihalelerini durdurduğunu açıklamıştı.

''YAPTIRIMLARLA DA KARŞI KARŞIYA KALABİLİRLER''

Bu hamle ile TL satışının maliyeti yükseldi. Swap yoluyla TL borçlanma faiz oranları yüzde 95 seviyelerine yükseldi. Bunda TL’ye karşı döviz satın alıyor olmaları ve TL’sini dövizi satan bankalara ödemek zorunda olmaları da etkili oldu. Yabancı bankaların özellikle döviz alımları karşılığında TL ödemelerinde zorlandığı hatta bazı büyük bankaların temerrüde düştüğü konuşuluyor.

Haberin Devamı

Bu hamle sonrası birkaç milyar TL açık ve çok büyük bir maliyeti karşılamak zorunda kaldılar. TL’ye karşı bu pozisyonu almanın maliyetini üstlenmeleri gerekecek. TL satarak döviz alımı yönündeki bu talebi sürdüremezler. Buna rağmen bu pozisyonda dururlarsa, Türkiye ile ilişkilerini riske atarlar. Yaptırımlarla da karşı karşıya kalabilirler.”