Beden Sağlığı Dolgu yaptırırken nelere dikkat edilmeli? (Amalgam dolgu zararlı mı?)

Dolgu yaptırırken nelere dikkat edilmeli? (Amalgam dolgu zararlı mı?)

Paylaş
Dolgu yaptırırken nelere dikkat edilmeli? (Amalgam dolgu zararlı mı?)

Güzel bir gülüşe sahip olmak için çürük dişlerinize eskiden yaptırdığınız ya da yaptırmanız gereken dolgularınız var. Peki siyah (amalgam) dolgu mu yoksa beyaz (kompozit) dolgu mu doğru çözüm?

DentGroup’tan Estetik Diş Hekimi Okan Sular “Türkiye’de amalgam dolgunun bazı illerde daha sık tercih ediliyor olması sadece amalgamın düşük maliyetli ve hızlı uygulanabilinir olmasından kaynaklı. Amalgam dolgunun kişiye en uygun materyal olarak seçilebilmesi için bu kriterler yeni nesil diş hekimliğinde yeterli gelmiyor” dedi ve merak edilen soruları cevapladı:

Amalgam dolgu ne, nasıl bir malzeme? Ne zamandır diş hekimliğinde kullanılıyor?

Halk arasında 'gümüş' veya 'siyah dolgu' olarak adlandırılan amalgam dolgu; gümüş, kalay, bakır, çinko ve civanın belirli oranlarda karıştırılmasıyla meydana geliyor. Diş hekimliğinde yaklaşık 150 yıldır kullanılıyor. Koyu bir renge sahip olması ve basınca karşı dirençli olmasından dolayı arka dişlere uygulanıyor. Amalgam dolgu geçmişte dayanıklılığı ve maliyeti düşünüldüğünde alternatif seçeneklerin sınırlılığından dolayı en iyi seçenek olarak uzunca bir süre kabul gördü.

Amalgam dolgunun yan etkisi var mı?

Amalgam içerisindeki civa günümüzde tartışma konusu. Her ne kadar civa yiyeceklerde, özellikle balık ve deniz mahsullerinde bulunsa da Amerika, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde yapılmış araştırmalara göre insanların civaya maruz kalmasının en önemli kaynağı olarak amalgam dolgular gösterilmiş. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2009 Cenevre Raporu’na göre amalgam dolgunun güvenli olduğu belirtilse de çiğneme sırasında oluşan sürtünme ile ortaya çıkan civa buharının neden olabileceği muhtemel zararların araştırmaları halen devam ediyor. Bu nedenlerden dolayı dünyada bu materyale karşı güvenilirlik azaldı. Ayrıca amalgam dolgunun uzun dönemde bulunduğu dişin rengini değiştirip siyahlaştırdığından dolayı günümüzde estetik beklentileri karşılamıyor.

Amalgam dolguları değiştirmek mümkün mü?

Günümüzde dünyada birçok diş hekimi, hastalarında var olan amalgam restorasyonları amalgam içermeyen dolgu materyalleri ile değiştiriyor. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte diş renginde yapılabilen kompozit dolgular estetik ve dayanıklılık anlamında amalgamdan daha iyi bir materyal haline geldi.

Amalgam ve kompozit dolgunun uygulama olarak faklılıkları ne? Hangisi daha avantajlı?

Amalgam dolguları yapabilmek için öncelikle çürük temizlenir, sonrasında oluşan çürüksüz, “kavite” dediğimiz boşluğa yumuşak kıvamlı, şekil verilebilir gümüş rengi metal birleşimi hamurun koyulabilmesi için sağlam diş dokusunda aşındırmalar ve düzenlemeler yapılması gerekir.. Çünkü amalgam dolgu dişe fiziksel olarak tutunur ve buna bağlı olarak zamanla diş ile dolgu arasında sızıntı gerçekleşebilir.

Kompozit dolgu ise dişe kimyasal olarak bağlanır. İlk hali hamur kıvamında olan kompozit dolgu çürük temizlendikten sonra oluşan boşluğa konulur ve halk arasında “lazer” diye bilinen bir ışık cihazıyla dolgu diş sertliğine getirilir. Kompozit dolgunun dişe yerleştirilebilmesi için amalgamın aksine sağlıklı, çürüksüz olan diş dokusu aşındırılmaz.

Kompozit dolgunun ağız içerisindeki uygulamaları amalgam dolgulara göre daha hassas teknik gerektiriyor. Bu nedenle kompozit dolgunun uygulama süresi daha uzundur. Ancak kompozit dolgu uygulamasında uzun vadede dolgu ile diş arasında sızıntı oluşmaz ve dolgunun uzun süre problemsiz kullanılabilmesi sağlanır.

Haberin Devamı