Dünya Son dakika: Donald Trump, Beyaz Saray'a böyle veda etti

Son dakika: Donald Trump, Beyaz Saray'a böyle veda etti

Paylaş
Son dakika: Donald Trump, Beyaz Saray'a böyle veda etti

ABD'de bir dönem sona erdi. Joe Biden'ın yemin törenine saatler kala Donald Trump, Beyaz Saray'a veda etti. Saray'ın bahçesine inen helikopter, Trump ailesini havalimanına götürecek. Maryland'deki askeri üste son konuşmasını yapan Trump, 'Muhteşem bir dört yıl geçirdim. Biz sıradan bir yönetim değildik. Bir şekilde geri döneceğiz.' ifadelerini kullandı.

Donald Trump'ın 4 yıllık ABD başkanlık dönemi resmen sona erdi.

Haberin Devamı

Trump çifti Türkiye saati ile 16.15'te son defa Beyaz Saray’dan çıktı ve burada kendilerini görüntüleyen basın mensupları ile çalışanlara veda etti. Çift ardından helikopter ile Andrews Hava Üssü’ndeki törene doğru yola çıktı.

Çift, yüz yıllardır devam eden geleneğin aksine Biden'ın yemin törenine katılmayacak. Donald ve Melania Trump, Andrews Hava Üssü’ndeki 'veda töreni'nin ardından Florida'daki konutlarına geçecek.

Beyaz Saray'dan ayrılan ABD Başkanı Trump, helikopterinin önünde şu ifadeleri kullandı:

Amerikan halkını seviyorum, Umarım uzun soluklu bir veda olmaz.

Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra kürsüde açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump şu ifadeleri kullandı:

Çabalarınız için teşekkürler.

Bu gerçekle özel bir yolculuktu. First Lady’miz gerçekten müthiş haysiyette bir kadın.

Haberin Devamı

Dünyanın en iyi ülkesi bizim, biz gerçekten tıbbi bir mucize gerçekleştirdik. Aşıyı 9 ayda bulduk, normalde geliştirilmesi çok uzun sürüyordu.

Neredeyse 300 federal hakimi atadık, bu sayılar çok fazla. Bu ülkenin koronavirüsten muzdarip halkına…

Korkunç bir şeydi bu. Muazzamsınız, burası çok güzel bir ülke. En büyük onurumdur başkanınız olmak.

Her zaman siz izleyeceğim, dinleyeceğim. Yeni hükümete büyük şans ve başarı diliyorum. Onlara muazzam başarılar sağlayabilecekleri bir temel bıraktık. Ülkenin başına gelen en kötü salgına rağmen…

Yenilgiyi kabul edememişti

Biden'in kazanmasını bir türlü kabul edemeyen Trump, her fırsatta seçimlerde hile olduğunu söylemişti. Geçtiğimiz günlerde bu yöndeki söylemleri nedeniyle Trump taraftarları Kongre binasını basmış, protestolarda 5 kişi hayatını kaybetmişti.

Biden bugün yemin edecek

Seçilmiş Başkan Joe Biden ve Seçilmiş Başkan Yardımcısı Kamala Harris bugün başkent Washington DC'de yemin ederek görevlerine başlayacak. Yemin töreninin TSİ 20.00'de başlaması bekleniyor.

Biden'in yemin töreninde neler olacak?

ABD kanunlarına göre yemin töreni seçimin ardından gelen ilk 20 Ocak tarihinde yapılıyor. Açılış konuşmaları yerel saate 11.30'da (TSİ 19.30) başlıyor.

Geleneksel olarak Başkan, tam öğle saatinde yemin ediyor. Hemen öncesinde de başkan yardımcısının yemini tamamlanıyor.

Törenin tamamlanmasının ardından Biden, önümüzdeki dört yıl evi olacak Beyaz Saray'a geçecek.

Haberin Devamı

Trump törene katılacak mı?

Görevi devreden başkanın da törene katılması, yeni başkan ve eşini eşiyle birlikte karşılaması da gelenekselleşen bir uygulama. Anca Donald Trump, eşi Melania Trump'la birlikte bu yıl yemin törenine katılmayacağını açıkladı.

8 Ocak'ta Twitter hesabından açıklama yapan Trump, "Bu soruyu soran herkese söylüyorum, 20 Ocak'taki yemin törenine gitmeyeceğim." ifadelerini paylaştı. 20 Ocak günü Trump'ın bir askeri havalimanında kendisinin düzenlediği dar kapsamlı veda töreninin ardından halihazırda eşyalarını taşımış olduğu Florida'daki evine doğru uçakla yola çıkması ve buraya yerleşmesi bekleniyor.

Bazı destekçileri ise, seçim sonuçlarının yanlış olduğuna dair asılsız iddialar ortaya atan Trump'ın "ikinci yemin törenini" online olarak düzenleyeceklerini açıkladı. 68 binden fazla kişi, Facebook üzerinden bu online "yemin töreni"ne katılacağını yazdı.

2016'da seçimi Demokrat rakibi Hillary Clinton'a karşı Trump kazanmış, 20 Ocak 2017'deki yemin törenine hayatta olan eski başkanlar da katılmıştı. Hillary Clinton da, eski ABD Başkanı eşi Bill Clinton'a yemin töreninde eşlik ederek iki ay önce kaybettiği rakibi Trump'ı tebrik etmişti.

Haberin Devamı

Bugüne kadar sadece üç ABD Başkanı, görevi haleflerine devredecekleri yemin törenine kendi tercihiyle katılmadı: ABD'nin 2. Başkanı John Adams (1801), oğlu 6. ABD Başkanı John Quincy Adams (1829) ve 17. ABD Başkanı Andrew Johnson (1869). Yani görevi devreden bir başkanın törene katılmadığı son tarih, bundan 152 yıl önceydi.

Trump katılmayacak olsa da yardımcısı Mike Pence, törene katılacağını açıkladı.