Gündem Donald Trump dünyayı felakete sürüklüyor

Donald Trump dünyayı felakete sürüklüyor

Paylaş
Donald Trump dünyayı felakete sürüklüyor

Avrupa Birliği’nden Arap Birliği’ne, Katoliklerin dini lideri Papa’dan, ılımlı Yahudi örgütlerine kadar herkes “Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanırsan bölge kan gölüne döner” dedi. Uyarılara kulak tıkayan Amerika Başkanı Trump dün Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdı

Amerika Başkanı Donald Trump, ülkesinin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ve Tel Aviv’deki büyükelçilik binasını Kudüs’e taşıyacaklarını açıkladı. Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı bu adıma başta İslam dünyası olmak üzere tüm dünya karşı çıkıyor.


KOLTUK HESABI


Amerika’da koltuğu sallanan, görevden alınabileceği söylenen Başkan Trump, Yahudi lobisinin desteğini almak için başta Ortadoğu olmak üzere tüm dünyayı yangın yerine çevirebilecek bir adım attı. Trump; Müslümanlar, Yahudiler ve Hıristiyanların kutsal kenti Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdıklarını açıkladı. Tel Aviv’deki ABD Elçiliği’nin Kudüs’e taşınması talimatı verdi. Böylece ABD, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan ilk ülke oldu.


Amerika’nın kararı İslam ülkelerinde protesto edildi. Filistin Gazze’de İsrail ve Amerikan bayrakları yakıldı.

50 YILLIK İŞGAL


ABD, diplomatlarına “20 Aralık’a kadar Kudüs ve Batı Şeria’ya gitmeyin” uyarısı yaptı. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ‘Kararı reddediyoruz. Bu karar bitmeyen savaşlara yol açacak. Kudüs, Filistin’in başkentidir, bu değişmez” dedi. 1947’de Batı Kudüs’ü ele geçiren, 1967’de Doğu Kudüs’ü işgal eden İsrail, 1980’de Kudüs’ü doğusuyla batısıyla ‘başkent’ ilan etmişti. Birleşmiş Milletler ve hiçbir ülke bu kararı tanımamıştı.


İSRAİL MUTLU


İsrail, Trump’ın kararını sevinçle karşıladı. Ülkesinde yolsuzluk iddialarıyla zor günler yaşayan Başbakan Binyamin Netanyahu “Trump’ın açıklaması tarihi bir an. Diğer ülkeleri benzer adım atmaya çağırıyoruz” diye konuştu.


DÜNYA AYAKTA


Trump’ın açıklamasına başta İslam dünyası olmak üzere tüm dünyadan tepki var. Avrupa Birliği ülkeleri ve Katoliklerin ruhani lideri Papa da kararı kınadı.

■ İngiltere: “Kudüs, İsrail ve Filistin’in uzlaşacağı nihai anlaşmanın bir maddesi olmalı.”

■ İsveç: “Bu bir felakettir. Bölgede çok büyük etkisi olacak.”

■ Suudi Arabistan: “Bu tehlikeli adım dünyadaki tüm Müslüman halkları tahrik edecek.”

■ İran: “Zafer Filistin’in olacak.”

■ Papa Franciscus: “Duyduğum derin endişe karşısında sessiz kalamam. Kentin statüsüne saygı duyulmalı.”


TAYYİP ERDOĞAN: İÇ POLİTİKAYA KURBAN EDİLEMEZ


‘DİNAMİTLEYECEK’


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Trump’ın kararı ile ilgili şunları söyledi: “Kudüs’ün statüsü konusunda atılacak yanlış bir adım tüm İslam aleminde infiale sebep olacaktır. Bu, barış zeminini dinamitleyecek, bölgemizde yeni çatışmaların fitilini ateşleyecektir. Kudüs tüm Müslümanların göz bebeğidir. Kimden gelirse gelsin bu tarihi hakikati göz ardı eden her yaklaşımın sonu hüsrandır, felakettir.”


'DIŞİŞLERİ KINADI'


Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Bölgemizin huzur, barış ve güvenliği iç politik hesaplara kurban edilemeyecek kadar önemlidir. Ortadoğu’da istikrar için yegane yol 1967 sınırları dahilinde bağımsız bir Filistin Devleti’nin başkenti Doğu Kudüs olacak şekilde vücut bulmasıdır.” Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ise “ABD’yi hesapsızca adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz” denildi.


TÜRKİYE BİRLEŞTİ


Trump’ın Kudüs kararına tüm siyasi partiler tepki gösterdi. MHP lideri Bahçeli, “Bu karar Ortadoğu’nun mahvına hizmet edecek zaman ayarlı bir bombadır” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger ise bu kararın İsrail’i daha da cesaretlendireceğini, yeni tanıma kararlarına da yol açabileceğini söyledi. HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım “Kudüs bir dinin tekelinde olabilmenin çok ötesinde kudretli bir kenttir” dedi.


KUDÜS NEDEN ÖNEMLİ?


Camiler, kiliseler ve Yahudilere ait kutsal mekanların bir arada bulunduğu Kudüs, Müslümanların ilk kıblesi, Hıristiyanlar ve Yahudilerin ise hac merkezi. Mescid-i Aksa ve Kubbet’üs Sahra’nın bulunduğu Haremüş- Şerif, Doğu Kudüs’te. Hz. Muhammed’in buradan göğe yükseldiğine inanılıyor. Mescid-i Aksa’nın hemen altında Süleyman döneminde yapılan tapınağa ait olduğuna inanılan ‘Ağlama Duvarı’ yer alıyor. Burası Yahudilik inancının en kutsal mekanı. Hz. İsa'nın çarmıha gerildiği yerde inşa edilen Kutal Kabir Kilisesi de Kudüs'te.


Kudüs Müslümanlar için neden önemli?