Sağlık 'Donan organ kar ve buzla ovulmamalı'

'Donan organ kar ve buzla ovulmamalı'

Paylaş
'Donan organ kar ve buzla ovulmamalı'

Soğukta donan, el ve ayak gibi organları kar ve buzla ovalayarak veya saç kurutma makinesi kullanarak ısıtmak zarar veriyor

Yurtta etkisini giderek artıran soğuk ve yağışlı havalarda soğuğa maruz kalan veya açık alanda çalışmak zorunda olanlar, vücutlarında lokal donma ya da hipotermi tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

Haberin Devamı

37 derece olan normal vücut ısısının aniden 35 derece ve altına düşmesine ’hipotermi’ adı verildiğini belirten Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Abdullah Sadık Girişgin, hipotermide ilk başlangıçta refleks olarak üşüme, arkasından titreme ve bunların oluşmasının artık vücut ısısının düştüğünün habercisi olduğunu ifade etti.

METABOLİZMA YAVAŞLIYOR

Bazı insanların farkında olmadan hipotermiye yakalandıklarını kaydeden Doç. Dr. Girişgin, şunları söyledi:

"Hipotermi, bazı mesleklerde; dağcılar, bekçiler, açık havada çalışanlar, evsizlerde iyi korunmadığı zaman görülebilir. Bu durumda tüm vücudun ısıtılması önemli fakat bu hastalar hastaneye geleceği için yeniden canlandırma dediğimiz işlemde, canlandırma çok daha uzun sürer. Yani vücut merkezi ısısı 35 santigrat dereceye gelinceye kadar hastayı ısıtırız. Bu sıcaklığa ulaşınca yeniden canlandırma işlemine devam ederiz. Hipotermiye maruz kalmış hastaların yaşam şansları diğer yeniden canlandırma yaptığımız hastalardan daha yüksektir. Çünkü hipoterminin aynı zamanda koruyucu etkisi vardır. Metabolizma yavaşlar buna bağlı olarak da normalde 10 dakikada ölen beyin hücresi, bu hastalarda 1 saate kadar canlı kalabilir."

Haberin Devamı

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Bir dağcının el ve ayakları donmuşsa, orada el ve ayaklarının ısıtmanın çözüm olmadığını ifade eden Doç. Dr. Girişgin "Hastanın hemen ellerini ısıtmak ya da ayaklarını ısıtmak çözüm değildir. Hatta hasta için daha kötü olur. Çünkü donmuş bir organın ısıtıldıktan sonra tekrar donma ihtimali varsa o zaman onun ısıtılması uygun olmaz. Eğer hasta 2-3 saat gibi sürede uygun sıcaklıktaki bir merkeze ulaşabilecekse o haliyle onu o merkeze ulaştırmak uygun olur.

Oraya gittiği zaman da halk arasında bilinen ve sıklıkla yapılan yanlışlar, karla ya da buzla ovalama, saç kurutma makinesi veya araba egzozu gibi şeylerle ısıtmak lokal donmalara zararlıdır. Lokal donmalarda yapılacak şey, içerisine antiseptik solüsyonların karıştırıldığı 41-42 derecelik sıcaklıktaki suya hastanın sadece donmuş organının daldırılması iyi olur. Ama imkan varsa tüm vücut suya daldırılabilir. Burada ısıtma ani olmalı ve dediğimiz gibi antiseptik solüsyonların içermesinde de fayda var" diye konuştu.

Haberin Devamı

Hasan DÖNMEZ/ KONYA, (DHA)