Sağlık Dondurulan spermleri ile 5 yıl sonra baba oluyor

Dondurulan spermleri ile 5 yıl sonra baba oluyor

Paylaş
Dondurulan spermleri ile 5 yıl sonra baba oluyor

İzmir’de 5 yıl önce testis kanseri tanısı konulan ve geçireceği ameliyat öncesi doktorunun önerisiyle spermlerini dondurulan Okan Ünsel'in eşi Evin Ünsel, tüp bebek yöntemiyle hamile kaldı. Sağlığına kavuşan Okan Ünsel, 'Yaşayıp yaşamayacağımı düşünürken baba olma hayalim gerçekleşiyor' dedi

Okan Ünsel’e, 2011'de acil tıp teknisyeni olarak çalıştığı İzmir Kent Hastanesi’nde Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Işık Özgü, testis kanseri tanısı koydu ve acil ameliyat olması gerektiğini söyledi.


'BABA OLMAK İSTİYORSAN SPERMİNİ DONDURT'



Dr. Özgü, bu ameliyat sonrasında sperm üretiminin eskisi gibi olamayabileceğini belirterek Ünsel’e ileride baba olmak istiyorsa spermlerini dondurtmasını önerdi. Ünsel, bu öneriyi yerine getirdi ve kanser ameliyatı olacağı gün spermlerini dondurttu.

Ünsel, kötü günleri geride bırakıp sağlığına kavuştu. Ancak ameliyat sonrası yapılan sperm testleri, artık baba olamayacağını gösteriyordu.

'CANLI SPERM HÜCRESİ BULUNAMADI'



Yapılan testlerde ’canlı tek bir sperm hücresine rastlanmadığı’ belirlenen Ünsel, Mart 2016’da İzmir Kent Hastanesi Yoğun Bakım Kliniği’nde çalışan hemşire Evin Bor ile yaşamını birleştirdi. Evlenmeden önce eşi Okan Ünsel’in kendisine başından geçenleri, baba olamayacağını anlattığını belirten Evin Ünsel şöyle konuştu:

EVLENMEDEN ÖNCE HER ŞEYİ ANLATTI



"Daha arkadaşlık aşamasındaydık, dertleşirdik. Bana evlendiğinde kapıyı eşinin açacağı, bacaklarına iki çocuğun dolanacağı hayalini anlatırdı. Bundan çok etkilenmiştim. Eşim bana evlenmeden önce başından geçenleri anlatmıştı. Baba olamayacağını, spermlerini dondurttuğunu, her şeyi söylemişti.



'2,5 AYLIK HAMİLEYİM​'



Onun çok çocuk istediğini, olmayacağı için çok üzüldüğünü biliyordum. Operasyondan kalma spermlerinin canlı olması yeterli umuttu benim için. Denemeye karar verdim. Eşim, baba olamayacağını, beni anne yapamayacağını düşünüyordu. İkna ettim. Eşimin baba olmasını çok istedim, çok diledim. Opr. Dr. Dilek Aslan’a başvurduk. Şu anda 2.5 aylık hamileyim. İnşallah ben anne, eşim de baba olacak. Çok mutlu ve heyecanlıyım."




'O ANDA SADECE YAŞAYIP YAŞAMAYACAĞIMI DÜŞÜNÜYORDUM'



Doktorunun kanser ameliyatı öncesinde spermlerini dondurtma önerisini dinlediğini ancak o gün için sadece yaşayıp yaşamayacağını düşündüğünü belirten Okan Ünsel ise, "O zaman hayatım için mücadele ederken o gün çok iyi bir karar aldığımı şimdi görüyorum. Ameliyattan sonra sperm sonuçlarım negatifti. Hiçbir zaman çocuk sahibi olamayacaktım. Eşim de sağlıkçı olduğu için ona açık dille her şeyi anlattım. Gelecekte hiçbir şekilde çocuğumuz olmayabilir dedim. Normal yoldan mümkün değildi. Eşim dondurulmuş spermlerle denememizi istedi. Tüp bebek yöntemine başvurduk. Eşim hamile, çok mutluyum. Tüm doktorlarımıza teşekkür ediyoruz" dedi.

'SPERM VE YUMURTA DONDURARAK ÇOCUK SAHİBİ OLUNABİLİR'



Doğum Uzmanı Opr. Dr. Dilek Aslan, Okan Ünsel örneğinde olduğu gibi kanser tedavilerinin, ergenlik ve doğurganlık çağındaki kişilerde üreme hücrelerinin yok olmasına, sperm ve yumurta üretilmesinin durmasına neden olabildiğini söyledi.

Dilek Aslan şöyle konuştu: "Üreme tıbbının günümüzde en önemli konularından biri, üremenin korunmasıdır. Bu amaçla yumurta ve sperm hücreleri dondurulabilmektedir. Bu sayede kişiler üreme şanslarını daha uzun süre muhafaza edebilmektedirler. Özellikle önemli bir ameliyat veya bir hastalık tedavisi nedeniyle o an anne veya baba olamayacak kişiler üreme hücrelerini saklayarak geleceğe daha güvenle bakabilmektedirler.

'4-5 KARDEŞ YAPABİLİRİZ'



Hastamız da spermlerini dondurarak baba olma şansını korudu. Sağlıklı bir bebeğimiz olacak. 2-3 yıl kardeş için bekleyeceğiz. 4-5 kardeş yapabileceğimiz kadar dondurulmuş sperm mevcut."

DHA

Haberin Devamı