Dünya 'Dost başa, düşman ayağa bakar'

'Dost başa, düşman ayağa bakar'

Paylaş
'Dost başa, düşman ayağa bakar'

Suriye'ye yönelik olası operasyonla ilgili uluslararası topluluğun tereddütte kalması üzerine ABD Başkanı Obama Kongre'den askeri müdahale izni isterken, Oval Ofis'te verdiği 'kovboy' pozuyla da Esad'a mesaj gönderdi

Özgür Yusuf CEVAHİR / posta.com.tr

Suriye'de çoluk çocuk 1300 kişinin can verdiği kimyasal saldırıların ardından uluslararası kamuoyunda oluşan, 'Bir an önce Esad'a müdahale edilmeli' rüzgarı, yerini göreceli bir durgunluğa bırakırken, ABD Başkanı Barack Obama, vücut dili de dahil olmak üzere sert mesajlar vermekten geri kalmıyor.

GERİ VİTESE TAKTILAR


Suriye'ye yönelik olası 'cezalandırma operasyonu'nda ABD ile birlikte başı çeken İngiltere'de parlamentonun askeri müdahale seçeneğine 'Hayır' demesi; bunun ardından Almanya, İtalya, İspanya ve Arap Ligi'nin de, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in ifadesiyle 'geri vitese takması', Obama'yı hayli kızdırmış görünüyor.

ASKERİ SEÇENEKTE ISRAR


Askeri müdahale seçeneğini uygulamaya koymak, bu olmasa bile olasılığı 'sıcak tutmak' için Kongre'den dün resmen operasyon izni isteyen Obama'nın Beyaz Saray'daki Oval Ofis'te verdiği bir poz büyük ses getirecek gibi görünüyor.

'KOVBOY' GİBİ

Obama'nın, çalışma odasında ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü John Boehner ve Başkan Yardımcısı Joe Biden ile 'Suriye'nin vurulması' konulu bir toplantı yaparken, telefonla konuştuğu sırada sol ayağını masaya koyup sağ eliyle de 'kovboy' gibi ateş etme hareketi yapması, Esad'a sert bir mesaj olarak yorumlandı.

'AYAĞINI DENK AL'


Obama bu pozu verirken belki Esad'a 'Ayağını denk al' demek istemişti; ama Esad gözünden bakıldığında o poz daha çok, 'Dost başa, düşman ayağa bakar' sözünü akıllara getiriyor.

ESAD'DAN REST


Nitekim Esad, Obama'nın bu fotoğrafından ve Kongre hamlesinin ardından, dün yaptığı açıklamada "Suriye her türlü dış müdahaleye karşılık verecektir. ABD tehdidi Suriye'nin ilkelerini değiştirmesine ya da terörizme karşı savaşını durdurmasına neden olamayacak" dedi.

Haberin Devamı