Ekonomi Döviz açığı 20 milyar doların altına indi

Döviz açığı 20 milyar doların altına indi

Paylaş
Döviz açığı 20 milyar doların altına indi

Ekonominin yumuşak karnı ‘cari açık’, ülkenin döviz giderleri ile gelirleri arasındaki açık anlamına geliyor. Yani ‘döviz açığı’ demek.

İthalat, döviz giderlerinde başı çekiyor. Petrol, doğalgaz, altın, cep telefonu ve otomobil ithalatı bu anlamda ilk sıralarda. Döviz gelirlerinde ise lokomotif ihracat ve turizm. İthalat ve ekonomik aktivite yavaşlayıp ihracat artınca açık azalıyor.

Haberin Devamı

17 MİLYAR DOLAR

Son dönemde ithalat azalırken, mal ve hizmet ihracatı ile turizm gelirlerinde hızlı bir artış var. Bunun etkisiyle ağustos, eylül, ekim ve kasımda döviz fazlası olmuştu. Merkez Bankası’nın açıkladığı veriye göre ocakta 813 milyon dolarlık açık oluşmuştu. Dün gelen veriler de 718 milyon dolar açık olduğu görüldü. Şubattaki bu açık geçen yılın aynı dönemine göre 3.8 milyar dolar azalışa işaret ediyor.

EN DÜŞÜĞÜ 2009

Dün açıklanan veriyle yıllık açık 17 milyar dolar dolarla 9 yılın en düşüğüne geriledi. Cari açık 2018’i 27.6 milyar dolarla kapatmıştı. En düşük cari açık 2009’da 11.4 milyar dolarla gerçekleşmiş ardından 2011’de 74.4 milyar dolarla rekor kırmıştı. 2011’den bu yana cari açıkta 52 milyar dolarlık bir gerileme var. Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) 2019 öngörüsü de 26 milyar dolar olarak yer alıyor. Ekonomistler ise 10 milyar dolara kadar ineceğini konuşuyor.

Haberin Devamı

EKONOMİYE MİLLİ GELİRİN 35 KATI GÜVENCE

Sigorta sektörü hükümetin öncelikli konuları arasında. Yakında bu alanda bir değişim rüzgarı yaşanacak. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yaptığı açıklamaya göre; Sigortacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu kurularak sektörün izlenmesi ve denetlenmesi sağlanacak. Ayrıca Milli Reasurans şirketi ile birlikte sigorta şirketleri desteklenecek, sigortalanmayan sektörlerin sigortalanmasına imkan sağlanacak.

142 MİLYARLIK POTANSİYEL

Sigorta ve emeklilik sistemimizin bugün biriktirdiği tasarruflar 142 milyar liraya ulaştı ki bu ciddi bir potansiyeli içinde barındırıyor. Ülkemiz dünyanın en büyük 17’nci ekonomisi olmasına rağmen sigortacılık anlamında 39’uncu sırada yer alıyor. Doğan Sigorta Brokerlik CEO’su (İcra Başkanı) Selcen Gür, “Milli gelirin 35 katı kadar ekonomiye güvence sağlayan sigorta sektörünün önü açılırsa ciddi tasarruf rakamlarına ulaşılabilir” dedi.

AVRUPA’NIN DÖRTTE BİRİ

Sigortacılık sektörünün sermaye piyasalarının da önemli kurumsal yatırımcılarından biri olduğunu belirten Selcen Gür, şunları söyledi: “Bu sektörün büyümesi, sermaye piyasalarına akacak fonlar anlamında büyüme sağlayacak. Ülkemizde kişi başına düşen sigorta primi 165 dolar iken Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bu rakamın 600 dolar olması ülkemizde hâlâ sigortalanmamış pek çok riskin olduğuna işaret ediyor.”

Haberin Devamı