Ekonomi Döviz açığında 9 yılın en düşük Haziran'ı

Döviz açığında 9 yılın en düşük Haziran'ı

Paylaş
Döviz açığında 9 yılın en düşük Haziran'ı

Türkiye’nin yumuşak karnı ‘cari açık’, ülkenin döviz giderleri ile gelirleri arasındaki açık anlamına geliyor. Yani ‘döviz açığı’ demek

DIŞ DENGE ETKİLİ

Döviz giderlerinde başı ithalat çekiyor. İthalatta ise altın, petrol, doğalgaz, cep telefonu ve otomobil ilk sıralarda yer alıyor. Döviz gelirlerinde ise lokomotif; ihracat ve turizm. İthalat, ihracattan daha hızlı arttığı için açık büyüyor.

57.4 MİLYAR DOLAR

Merkez Bankası’nın dün açıkladığı verilere göre; cari açık Haziran’da 2017’nin aynı ayına kıyasla 818 milyon dolar azalışla 2 milyar 973 milyon dolara geriledi. Böylece cari açık Haziran’da son 10 ayın en düşük seviyesine indi. Ayrıca son 9 yılın en düşük Haziran ayı rakamı olarak da kayıtlara geçti. Yıllık düzeyde cari açık da 9 ayın ardından düşüşe geçerek 57 milyar 386 milyon dolara geriledi. Açığın milli gelire oranı yüzde 6 civarında.

YÜKSELİŞE TURİZM FRENİ

Döviz açığı; doğrudan yabancı sermaye girişi, hisse senedi veya devlet tahvili satın almak için ülkeye gelen sıcak para, döviz kredileri ve turizm geliriyle finanse ediliyor. Bu kaynaklardan giren döviz yetersiz olunca rezervler kullanılıyor. Haziran’da cari açığın düşmesinde, bu yıl iyi bir sezon geçiren turizmde gelirlerin geçen yıla göre yüzde 32.4 artış göstermesi önemli etken oldu. Ayrıca döviz kurundaki artış nedeniyle ihacatın artıp, ithalatın hız kesmesi de düşüşte etkili.

TOPARLANMA DEVAM EDECEK

Cari açığın uzun bir aradan sonra ilk kez gerileme göstermesi, ümitlendirdi. Turizm gelirlerinin ve turist sayısının artış eğilimini koruması ile toparlanma göstermeye devam edeceği bekleniyor. Bu doğrultuda Temmuz’da yıllık cari açığın ise 53.7 milyar dolara geriyebileceği belirtiliyor. Uzmanlar, yılsonunda cari açığın 49 milyar dolar olacağını öngörüyor. Hükümetin hedeflediği rakam ise 40 milyar dolar.

Haberin Devamı